Si el teu cotxe compleix aquest requisit podràs circular sense restriccions per València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia

Així pots entrar en les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats si el teu cotxe contamina

Guardar

Cotxes circulen per València
Cotxes circulen per València

Les grans ciutats valencianes es preparen per a implementar una mesura que està causant una certa polèmica entre la ciutadania. I és que amb l'arribada de l'any 2023 entra també en vigor l'obligatorietat d'implantar Zones de Baixes Emissions (ZBE) en aquelles ciutats que superen els 50.000 habitants. En el cas de la província de València, es tracta de Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia, que s'uneixen a València.

Malgrat que es tracta d'una mesura que es troba en fase d'estudi en aquestes grans ciutats, la realitat és que aquestes Zones de Baixes Emissions seran prompte una realitat, ja que la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica obliga a la seua implantació.

Una implantació que es realitzarà en els pròxims mesos d'una forma escalonada i planificada, però que encara no disposa d'una data concreta en estar plantejant-se en aquestes ciutats les diferents opcions disponibles. Malgrat que la mesura es troba en fase d'estudi a València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia, hi ha una alta probabilitat que aquesta ZBE s'establisquen en els centres d'aquestes grans urbs, tal com ja s'ha implantat en altres ciutats com Madrid o Barcelona.

Cotxes aparcats
Cotxes aparcats

Tipus d'adhesius acreditatius

Per a poder accedir a les grans ciutats de la província de València i del conjunt d'Espanya es farà necessari comptar amb un dels quatre distintius mediambientals impulsats per la Direcció General de Trànsit (DGT).

Uns distintius ambientals que classificaran els cotxes en funció del tipus de motor i de l'antiguitat del vehicle.

Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.

  • Etiqueta 'C' verda: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'ECO' verda i blava: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Aquells vehicles als quals no els arribara l'etiqueta en el seu moment i que estiguen dins de les especificacions anteriors poden obtenir el seu distintiu mediambiental per a circular a través de les Oficines de Correus per un valor de 5 euros més despeses d'enviament. A més de Correus també es pot realitzar aquest requeriment en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l'Institut d'Estudis d'Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l'associació Ganvam.

Distintius per als vehicles que accedisquen a les Zones de Baixes Emissions
Distintius per als vehicles que accedisquen a les Zones de Baixes Emissions

Com circular per les grans ciutats si el nostre cotxe contamina?

Aquesta mesura persegueix l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic i reduir la petjada de carboni en les grans ciutats, per la qual cosa els vehicles més contaminants tindrien prohibida l'entrada a les Zones de Baixes Emissions i s'exposarien a multes de fins a 200 euros. A més, alguns vehicles amb etiqueta no podran estacionar dins de les ZBE.

No obstant això, hi ha un requisit que podria permetre el pas per aquestes ubicacions a aquells cotxes més contaminants: establir-los com a "cotxes històrics". Uns vehicles que, a causa de la seua antiguitat, solen tindre un ús baix i recórrer distàncies xicotetes, per la qual cosa, al final, gasten poc carburant i emeten menys emissions que els vehicles particulars, sobretot aquells que s'usen diàriament.

Per aquesta raó, els cotxes històrics són una excepció a les restriccions de circulació dels cotxes més contaminants que es plantegen en les Zones de Baixes Emissions i podrien circular lliurement.

Cotxe històric. Imatge de Wade Lambert
Cotxe històric. Imatge de Wade Lambert

Com fer "històric" el nostre vehicle?

Perquè el nostre cotxe obtinga el requisit d'"històric" fan falta complir unes certes particularitats com, per exemple, que "per la seua antiguitat, interés o singularitat meresca una consideració especial que protegisca el seu caràcter representatiu", detalla la Direcció General de Trànsit (DGT).

A més, haurà de complir amb els següents detalls:

  • Tindre, com a mínim, 30 anys d'antiguitat des de la seua primera matriculació o fabricació i que es trobe en estat original.
  • No pot haver patit canvis en les seues característiques o components principals com són motor, frens, direcció, suspensió o carrosseria.
  • Tindre un interés especial i estar inscrit en l'Inventari General de Béns Mobles del Patrimoni Històric Espanyol, ser declarat bé d'interés cultural o haver participat en algun fet històric o pertangut a una personalitat.
  • Ser un vehicle de col·lecció, per la seua singularitat.

Si compleix amb aquests requisits s'haurà de sol·licitar la inspecció del vehicle per un Laboratori Oficial acreditat i adjuntar tots els documents que ens sol·liciten.

Una vegada complit aquest pas, cal passar per la ITV i indicar, en sol·licitar la cita, que es tracta d'una inspecció per a aconseguir matrícula històrica.

Finalment, només queda matricular el cotxe com a històric. Es pot fer aquest tràmit presencial o en la web de la DGT i el cost ronda els 100 euros.

Arxivat a:

Destacats