Tot el que necessites saber per a circular sense problema per València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) restringiran la mobilitat en les grans ciutats per als cotxes que no disposen de distintiu mediambiental

Guardar

Diversos cotxes circulen per un carrer. Foto d'Hayffield L en Unsplash
Diversos cotxes circulen per un carrer. Foto d'Hayffield L en Unsplash

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) seran una realitat més prompte que tard. L'entrada en vigor de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica amb l'arribada de 2023 suposarà que les grans ciutats valencianes (de més de 50.000 habitants) hagen d'establir uns espais delimitats que restringisquen la mobilitat dels vehicles. L'objectiu: potenciar la mobilitat sostenible i disminuir la petjada de carboni i la contaminació en unes ciutats saturades de cotxes.

València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia són les grans ciutats de la província de València que hauran d'adaptar-se a aquesta llei. Malgrat això, no hi ha una data concreta establida, ja que actualment està en fase d'estudi per part d'aquests municipis. Encara que haurien d'aplicar-se al llarg d'enguany.

En aquest article establim una guia amb tota la informació necessària per als conductors i conductores que es veuran afectats per les ZBE.

Embós de cotxes (Koushik Pal)
Embós de cotxes (Koushik Pal)

Tipus d'etiquetes mediambientals

Per a poder entrar en aquestes Zones de Baixes Emissions serà necessari disposar d'un distintiu mediambiental que atorga la Direcció General de Trànsit (DGT) en funció del tipus de motor, així com de l'antiguitat del vehicle, malgrat que s'estableixen requisits per a esquivar aquesta norma. Els automòbils més antics, sense dret a etiqueta, no podran accedir a les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats.

En aquest sentit, es distingeixen quatre tipus de distintius:

  • Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.
  • Etiqueta 'C' verda: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'ECO' verda i blava: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.
Distintius per als vehicles que accedisquen a les Zones de Baixes Emissions
Distintius per als vehicles que accedisquen a les Zones de Baixes Emissions

Com sol·licitar les etiquetes mediambientals de la DGT?

Els conductors poden obtenir el seu distintiu mediambiental per a circular, entre altres mètodes, a través de les Oficines de Correus per un valor de 5 euros més despeses d'enviament.

Les persones que opten per aquesta opció han de desplaçar-se fins a l'oficina de Correus més pròxima on han d'emplenar un formulari amb la matrícula, a més d'adjuntar una imatge del permís de circulació del vehicle i el DNI de la persona sol·licitant del distintiu i de la titular del vehicle. Després, cal obrir un compte en correus per a poder procedir al pagament via targeta de crèdit. En menys de cinc dies s'enviarà el distintiu al domicili de la persona sol·licitant.

A més de Correus també es pot realitzar aquest requeriment en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l'Institut d'Estudis d'Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l'associació Ganvam.

Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers
Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers

Multa per circular per una Zona de Baixes Emissions sense permís

Què passa si circule per les Zones de Baixes Emissions de València, Torrent, Paterna, Sagunt i Gandia sense aquests adhesius mediambientals?

La multa fixada per la DGT per a aquests casos és de 200 euros (100 euros amb ràpid pagament, si s'abona en un termini màxim de 20 dies naturals des que es rep la notificació de la sanció administrativa).

El mes de març de 2022 entrava en vigor la nova Llei de Trànsit, un text que, entre altres novetats, fixava la quantia econòmica per a aquells vehicles que incomplisquen els protocols de contaminació i les mesures establides per cada Ajuntament a les seues ZBE.

Arxivat a:

Destacats