65 localitats valencianes tindrà una ràtio màxima reduïda d'alumnat per aules en Infantil 3 anys

La Conselleria d'Educació afig 10 municipis més amb ràtios reduïdes per al curs 2023 -2024

Guardar

Una netejadora desinfecta una aula de Infantil. Imatge d'Álex Zea
Una netejadora desinfecta una aula de Infantil. Imatge d'Álex Zea

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a la Comunitat Valenciana redueix la ràtio màxima d'alumnes i alumnes per aula en Infantil 3 anys per al curs 2023-2024. El motiu d'aquesta reducció consisteix en la poca natalitat dels municipis afectats, un total de 65 localitats valencianes, 10 més que en el curs 2022-2023. Les deu últimes incorporacions que disposaran d'aules de 3 anys amb un màxim de 20 i 23 alumnes de cara al curs que ve són: Ibi, Vinaròs, Aiora, Guadassuar, Paiporta, Puçol, Rafelbunyol, Sagunt, Torrent i Utiel.

El màxim d'alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25, però en aquelles poblacions afectades per una baixada de la natalitat, la Conselleria permet una major reducció de xiquets i xiquetes en aquestes aules en benefici d'una millor qualitat educativa, sense alterar les unitats educatives existents i mantenint al mateix personal docent per a menys alumnes. Per tant, el pròxim curs 2023-2024 seran 34 municipis valencians els que tinguen una ràtio màxima de 20 alumnes per aula en Infantil 3 anys; altres 3 municipis amb una ràtio màxima de 22 alumnes per aula; i altres 28 localitats aplicaran una ràtio màxima de 23 alumnes per aula.

L'alumnat de 3 anys que inicia la seua etapa escolar en l'educació pública en les localitats valencianes amb ràtios de 20, 22 o 23 alumnes per aula, continuarà amb aquests màxims establits fins a acabar Primària. Són els i les nascuts en 2020 els que entraran en les aules d'Infantil 3 anys el pròxim curs, generació marcada per la taxa bruta de natalitat valenciana amb el nivell més baix en 46 anys, amb 7,5 naixements per cada 1.000 habitants, és a dir, 35.761 xiquetes i xiquets nascuts en territori valencià en 2020. Això, al costat de la disminució de l'arribada de nova població, fa que la població que s'ha d'escolaritzar s'haja reduït considerablement.

Relació de municipis amb baixada de ràtios a 23, 22 o 20 en Infantil 3 anys

El pròxim curs 2023-2024, Educació incorpora 10 municipis a la reducció de ràtios. Aquests són Ibi en les comarques d'Alacant; Vinaròs en les de Castelló, i en les comarques de València s'incorporen les següents poblacions: Aiora, Guadassuar, Paiporta, Puçol, Rafelbunyol, Sagunt, Torrent i Utiel.

En les comarques d'Alacant tindran ràtios reduïdes en Infantil 3 anys un total de 19 municipis. A Alcoi, L'Alfàs del Pi, Banyeres de Mariola, Catral, Elda, Guardamar del Segura, Monòver, Muro d'Alcoi, Novelda, Petrer, el Pinós, Saix, Villena i Xixona la ràtio màxima en aquestes aules serà de 20 alumnes per grup. En els cinc restants, Cocentaina, Ibi, Pego, Sant Vicent del Raspeig i Xàbia, la ràtio màxima serà de 23 alumnes per aula.

En les comarques de Castelló hi haurà 10 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. Dos d'aquests, Sogorb i La Vall d'Uixó, tindran ràtio màxima de 20 alumnes per grup. A Castelló de la Plana i Vinaròs, el màxim d'alumnes per aula és de 22; mentre que en els 6 restants la ràtio màxima per aula serà de 23 xiquets i xiquetes. En aquest últim cas es troben L'Alcora, Borriana, Nules, Onda, Orpesa i Vila-real.

En les comarques de València hi haurà 36 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. Seran 18 els municipis amb la ràtio màxima de 20 alumnes per grup: Alaquàs, Albaida, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Canals, Castelló, Xest, L'Eliana, Mislata, Oliva, Ontinyent, La Pobla Llarga, Quart de Poblet, Sedaví, Silla, Utiel i Xàtiva.

A Rafelbunyol, la Conselleria rebaixa la ràtio a 22 xiquets i xiquetes màxim per grup d'Infantil 3 anys; mentre que la ràtio de 23 alumnes s'aplicarà a 17 municipis: Albal, Alberic, Alfafar, Algemesí, Almàssera, Alzira, Aiora, Catarroja, Guadassuar, Montcada, Paiporta, Puçol, Requena, Sagunt, Tavernes de la Valldigna, Torrent i Xirivella.

Augment d'aules d'Infantil de dos anys per al pròxim curs

Paral·lelament a aquesta reducció de les ràtios en Infantil 3 anys en els municipis on més baixa la natalitat, cal recordar que Educació ofereix per al pròxim curs 123 noves aules d'Infantil de 2 anys en escoles públiques, la qual cosa suposa incrementar en més de 2.200 l'oferta de places que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu, ja que totes aquestes aules tenen una ràtio reduïda de 18 alumnes per unitat.

Període d'admissió per al pròxim curs

L'admissió en Infantil i Primària per al pròxim curs 2023-2024 estarà oberta del 20 al 28 d'abril pròxim en la web telematricula.es.

A les places d'Infantil 3 anys opten en l'admissió d'enguany les xiquetes i els xiquets nascuts en 2020, i a les d'Infantil 2 anys, la població nascuda en 2021.

L'activació de noves aules de 2 anys en CEIP s'ha fet tenint en compte, fonamentalment, les poblacions que, per les seues característiques poblacionals o per la seua situació geogràfica, presenten una major necessitat d'ampliació del servei educatiu a partir dels 2 anys.

Aquesta ampliació d'aules de 2 anys en escoles d'Infantil i Primària suposa augmentar l'oferta de places en un tram d'edat en què, des d'aquest curs, Educació ha implantat la universalització de la seua gratuïtat. És a dir, que les aules d'Infantil 2 anys en guarderies 0-3, independentment de la seua titularitat, són totes gratuïtes i les famílies no han de pagar gens en concepte de matrícula.

Destacats