Huit de cada deu valencians demanen que la lluita contra la pobresa infantil siga una prioritat després del 28A

La visita dels menors al dentista s'ha convertit en una cosa impossible per a un 31,3% dels consultats en una enquesta de Save the Children

Guardar

Pobreza infantil - Pablo Vázquez EP
Pobreza infantil - Pablo Vázquez EP

Huit de cada deu ciutadans de la Comunitat Valenciana creu que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als governs que isquen de les urnes el pròxim 28 d'abril, segons una enquesta realitzada per Save the Children davant les pròximes eleccions generals i autonòmiques.

L'ONG ha fet aquesta consulta per a saber quin grau d'interés té la pobresa infantil, com afecta la ciutadania i si aquesta pensa que l'erradicació de la problemàtica passa per la presa de decisions polítiques, explica l'entitat en un comunicat.

Els resultats reflecteixen que la pobresa infantil i l'exclusió són un "problema important" per al 74,7% dels valencians i valencianes, i huit de cada deu persones enquestades incideix que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als futurs governs, tant autonòmic com Estatal.

En la Comunitat Valenciana en l'últim any, i com a conseqüència de la seua situació econòmica, un 22% d'enquestats s'ha plantejat reduir la despesa en els seus fills i filles, o fins i tot ha hagut de fer-ho, i quasi la meitat de les famílies no ha pogut portar als seus fills i filles de vacances almenys una vegada a l'any. Per part seua, la visita dels xiquets i xiquetes al dentista o a l'oculista s'ha convertit en una cosa impossible per a un 31,3% i un 14,1% dels enquestats, respectivament.

El director de Save the Children en la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, recorda que "prop de 280.000 xiquets i xiquetes estan en risc de pobresa o exclusió social en la Comunitat Valenciana i més de 65.000 pateixen privació material severa, segons les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida de 2018".

"En els últims anys s'han produït avanços en matèria legislativa i pressupostària per a lluitar contra la pobresa i ajudar els col·lectius més empobrits, com és la Renda Valenciana d'Inclusió, la Llei d'Infància i Adolescència o la Llei de Serveis Socials Inclusius, però això encara no es reflecteix en les estadístiques oficials".

L'anàlisi de l'ONG també revela que la major part de la societat valenciana considera "imprescindible" la intervenció de l'Estat i de la Comunitat Valenciana per a acabar amb la pobresa, i que estaria disposada a pagar més imposats si la recaptació fóra destinada directament a aconseguir una solució.

GRATUÏTAT DELS LLIBRES DE TEXT

De totes les mesures preguntades en l'estudi, la gratuïtat dels llibres de text, una xarxa pública de guarderies de 0 a 3 anys i una atenció dental i visual gratuïta són les millor valorades pels enquestats de la Comunitat Valenciana.

De prop li segueixen mesures com la gratuïtat del menjador escolar, les classes de reforç educatiu per a xiquets i xiquetes en risc de pobresa o d'abandó escolar i l'atenció psicològica gratuïta. 8 de cada 10 enquestats valoren positivament la mesura de l'augment de la prestació per fill a càrrec, i un 41% dels enquestats creu que aquesta ajuda hauria de ser més de 100 euros mensuals.

Hernández assegura que "és necessari que el Consell que isca de les urnes el pròxim 28 d'abril continue impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que es continuen incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destine a mesures eficaces que tinguen un impacte directe en les famílies". "És l'única forma que es garantisca el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat".

Entre les propostes de l'organització per a acabar amb la pobresa infantil en la Comunitat Valenciana destaquen ampliar i millorar la Renda Valenciana d'Inclusió, ampliant la cobertura a tots els possibles perceptors, prioritzant les famílies amb fills a càrrec i famílies monoparentals; i augmentar l'oferta de lloguers assequibles mitjançant polítiques i plans públics de foment del lloguer amb criteris d'equitat, entenent com a lloguer assequible aquell que representa menys del 30% dels ingressos de la llar.

ESCOLARITZACIÓ PRIMERENCA

Igualment, advoquen per garantir que en la política d'ajudes a l'estudi preval els criteris d'equitat, assegurant que tots els xiquets i xiquetes que es troben en situació de pobresa tenen coberts els costos de transport, menjador, material escolar i extraescolars, quan aquests no estan pagats per fons públics.

Una altra de les accions que propugnen és l'accés universal progressiu a educació infantil primerenca (de 0 a 3 anys) prioritzant als xiquets i xiquetes en situació de pobresa o exclusió social. Per a garantir-ho es crearan places assequibles mitjançant mesures de tarifació social, amb un preu mínim prou baix i que incloga menjador per a famílies de baixos recursos, i criteris d'accés que prioritzen renda i vulnerabilitat.

A més d'en la Comunitat Valenciana, l'organització treballa en programes a Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid i Euskadi que busquen trencar aquest cercle de transmissió de la pobresa de pares i mares als seus fills a través de l'educació.

Save the Children atén anualment a més de 8.000 xiquets i xiquetes en risc d'exclusió social i a prop de 660 famílies a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil. L'atenció consisteix en activitats de reforç escolar i d'oci i temps lliure, així com de repartiment de material escolar. Els professionals de Save the Children també faciliten ajuda psicològica i teràpia psicosocial a les famílies.

L'enquesta ha sigut realitzada per l'agència d'investigació 40dB a 1.887 persones, entre les quals s'inclouen 300 d'Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana i País Basc. Les entrevistes es van realitzar de manera online a persones majors d'edat, entre el 15 i el 20 de març de 2019. Per a un nivell de confiança del 95%, el marge d'error de la mostra és del +2,26.

Destacats