La violència de gènere, primer xoc entre PP i Vox

La negació de l'existència de violència de gènere per part de Vox i la terminologia de "violència intrafamiliar" utilitzada en el pacte de govern provoca una declaració institucional del Consell en funcions

Guardar

El torero Vicente Barrera a l'esquerra de la imatge, al costat de Carlos Flores i Gil Lázaro, representants de Vox. Imatge de Rober Solsona
El torero Vicente Barrera a l'esquerra de la imatge, al costat de Carlos Flores i Gil Lázaro, representants de Vox. Imatge de Rober Solsona

El Partit Popular i Vox en la Comunitat Valenciana han escenificat públicament la seua primera discrepància unes hores després d'haver arribat a un acord de govern i a unes setmanes de la investidura. El tema que ha centrat la polèmica és, possiblement, el més sensible que haurà d'escometre el nou Consell: la violència de gènere.

I és que un integrant dels futurs socis de govern dels 'populars' negava el divendres en declaracions a TVE l'existència de la violència de gènere: "la violència de gènere no existeix i la violència masclista no existeix".

Es tracta del número dos de la llista de Vox per València en les eleccions autonòmiques i portaveu adjunt en Les Corts la passada legislatura, José María Llanos. El polític ultraconservador va eixir al pas de les crítiques matisant que el que nega "és l'existència de la violència de gènere". "Les víctimes són víctimes i els delinqüents són delinqüents, siguen homes, dones, dependents, ancians o xiquets", incidia.

Un argumentari que xoca amb les dades. Només en el primer trimestre de l'any 2023, s'han presentat més de 7.000 denúncies per violència de gènere als jutjats de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa més de 80 denúncies al dia.

El PP es desmarca

Des del Partit Popular, tant a escala estatal com autonòmica, es van afanyar a desmarcar-se d'unes declaracions que no han caigut bé en el si de la formació, on s'han vist obligats a apagar el primer foc provocat pels seus futurs socis de govern.

Precisament el seu president, Alberto Núñez Feijóo, realitzava un comunicat a través de les seues xarxes socials en el qual afirmava que "la violència de gènere existeix i cada assassinat d'una dona ens commociona com a societat. Des del Partit Popular no donarem ni un pas arrere en la lluita contra aquesta xacra. No renunciarem als nostres principis, coste el que ens coste".

També es manifestava sobre aquesta qüestió el líder dels 'populars' valencians i futur president, gràcies al suport de Vox, Carlos Mazón. "La violència masclista sí que existeix, la violència de gènere sí que existeix i és una xacra social contra la qual no deixarem de lluitar des del Consell que jo presidisca", afirmava, al mateix temps que anunciava que "reforçarem totes les mesures de protecció de la dona en qualsevol forma de violència".

Declaració institucional del Consell

Aquesta primera polèmica del futur Consell arriba després de fer propi el terme "violència intrafamiliar" en els 50 punts del pacte de govern entre Partit Popular i Vox, presentat dijous passat, en detriment de la terminologia de "violència masclista" o "violència de gènere".

Això, provocava una declaració institucional del Consell en funcions qualificant d'"inadmissible aquest negacionisme" i defensant que "la Comunitat Valenciana no pot convertir-se en una terra franca per al masclisme".

La vicepresidenta i portaveu en funcions del Consell, Aitana Mas, afirmava en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple que la Comunitat Valenciana "ha de continuar sent una terra de drets, respecte i igualtat; no pot convertir-se en una terra franca per al masclisme".

Mas assenyalava que, en els últims dies, "s'han travessat línies roges en la consideració i la resposta al principal problema que té la societat valenciana: la violència masclista: la negociació d'un Govern valencià dirigida per una persona que ha sigut condemnada per maltractament a una dona i continua negant l'existència de la violència masclista i la publicació d'un acord de govern que silencia el fenomen discriminatori de la violència masclista".

Per a la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives en funcions "resulta inadmissible el negacionisme de la violència masclista i menys encara des de les institucions. Una violència que assassina, que maltracta i que subordina a milers de dones cada dia".

Destacats