Aitana Mas: “La Comunitat Valenciana ha de continuar sent una terra de drets, respecte i igualtat i no una terra franca per al masclisme”

Guardar

La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple que la Comunitat Valenciana “ha de continuar sent una terra de drets, respecte i igualtat; no es pot convertir en una terra franca per al masclisme”.

El Consell ha aprovat una declaració institucional per a mostrar la seua solidaritat amb les dones que són víctimes de la violència de gènere i contra el “negacionisme de la violència masclista”.

Mas ha assenyalat que, en els últims dies, “s’han travessat línies roges en la consideració i la resposta al principal problema que té la societat valenciana: la violència masclista; la negociació d’un Govern Valencià dirigida per una persona que ha sigut condemnada per maltractament a una dona, i continua negant l’existència de la violència masclista, i la publicació d’un acord de govern que silencia el fenomen discriminatori de la violència masclista. Un acord oficial que fa referència a la violència intrafamiliar, que se centra, literalment, en la igualtat entre totes les víctimes”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que el Consell, “per responsabilitat institucional, ètica i social”, no pot “desprotegir les dones que pateixen la violència masclista; 1.206 dones assassinades a Espanya en 20 anys; 149 dones assassinades a la Comunitat Valenciana en 20 anys”.

Així, ha apuntat que, només en el primer trimestre de l’any 2023, s’han presentat “més de 7.000 denúncies per violència de gènere als jutjats valencians”, la qual cosa suposa més de 80 denúncies al dia, cosa que és “una anomalia insuportable”.

“Per això —hi ha afegit— és inadmissible el negacionisme de la violència masclista i menys encara des de les institucions. Una violència que assassina, que maltracta i que subordina milers de dones cada dia”.

D’aquesta manera —ha afirmat— “volem traslladar un missatge a la ciutadania valenciana, a totes les dones i, molt especialment, aquelles que pateixen violència física o psíquica per part d’un home; a les que ja són ateses en la xarxa d’oficines d’atenció a les víctimes, i aquelles que han de fer el pas i no resignar-se”.

“Protegir qualsevol víctima és un imperatiu ètic per a una societat decent i més encara les víctimes d’un fenomen menyspreable” com ho és la violència masclista, “que és la que els homes exerceixen contra les dones pel fet de ser dones, per creure que les dones són de la seua propietat”.

Pacte Valencià contra la Violència Masclista

En la declaració institucional aprovada hui es destaca el “suport immens de tota la societat”, que ha permés “anar construint un marc consensuat de resposta i rebuig del masclisme en totes les seues expressions; acords polítics, avanços legals i conscienciació ciutadana, construïts al llarg de les dues últimes dècades”.

En aquest sentit, s’ha referit a la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere de 2004 i, en el cas de la Comunitat Valenciana, al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, “subscrit en 2017 per 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats, associacions, mitjans de comunicació, forces i cossos de seguretat i administracions públiques”.

“Aquest és el marc que cal protegir i renovar. Aquesta ha de ser la primera aliança política i social. Sense relativitzar el masclisme. Sense banalitzar-lo. Sense integrar les seues idees en les institucions”, ha assegurat.

Destacats