Un tinter ple de lleis per complir

El Consell Audiovisual, la Llei del Joc o la reforma de les Diputacions es queden en l’aire després de la dissolució de Les Corts

Guardar

aprobada_reforma_Estatut
aprobada_reforma_Estatut

"Des de juliol de 2015 fins hui, el Consell ha pres 5.746 decisions en favor del poble valencià per unanimitat. Hui és l'única de les decisions que no s'ha pres per unanimitat". Amb aquestes paraules, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, compareixia després de l'avançament electoral autonòmic al 28 d'abril que, a penes una hora abans, havia anunciat el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

5.746 decisions que, en cada ple, s'han anat aprovant, i entre les quals es troben algunes fites històriques com l'aprovació de la reforma de l'Estatut Valencià que, curiosament, va tirar avant en l'últim ple que durien a terme les actuals Corts Valencianes, encara no el saberen.

Ara, després de l'anunci de l'avançament electoral, i la consegüent dissolució de Les Corts, s'han quedat en el tinter diversos projectes que anaven a tractar-se en el següent ple, com la derogació del segon metge en els espectacles de bous al carrer, mesura que estava en suspensió provisional per una moratòria; l'aprovació de la Llei del Joc que, a més de reforçar la protecció dels menors enfront d'aquesta pràctica que s'està convertint en una de les principals addiccions entre els joves, també plantejava la impossibilitat d'agrupar salons de jocs a menys de mil metres; o la Llei de reforma de les Diputacions, entre altres.

I és que el passat mes d'octubre, la formació morada i el Consell van pactar tirar avant un total de 15 lleis, que no eren les úniques que quedaven pendents, però que sí que es consideraven prioritàries abans de la fi de la legislatura. Entre elles, la Llei d'Expresidents, en la qual Podem plantejava una reforma de la norma perquè els 'Molt Honorables' no tingueren tants privilegis; o el debat de la Llei Electoral Valenciana, pendent de debatre's la baixada de la barrera electoral al 3%, com va presentar el PSPV.

Així mateix, també es queden en l'oblit propostes que tan sols estaven pendents de ser ratificades per Les Corts Valencianes per a continuar amb el seu procés d'aplicació, com el Consell Audiovisual, que anava abordar-se per la comissió de RTVV; la proposta de la reducció de residus de Podem, que la comissió de Medi Ambient ja li havia donat llum verda; o el Dret Civil Valencià, pendent de ratificar-se en un ple per a remetre's al Congrés dels Diputats.

No obstant això, la dissolució de Les Corts també ha esguitat a les comissions d'investigació que s'estaven desenvolupant en la cambra parlamentària - El Cas Taula, el finançament del PSPV i Bloc en la campanya electoral 2007 i les Institucionals Firals -, però també les conclusions de les comissions de Fira València i Ciegsa, que el Botànic tenia previst entregar a la Fiscalia, i que, ara, es queden en l'aire.

Finalment, ha quedat pendent l'aprovació del Decret que regula la presència dels VTC a la Comunitat Valenciana, i que plantejava tant la prohibició de la captació lliure de clients i la utilització de la geolocalització, com l'obligació que existisca un temps mínim de precontractació de 15 minuts, encara que bé és cert que, en tractar-se d'un Decret Llei és l'única que continua tenint opcions per a veure la llum.

En definitiva, un tinter que es queda ple de lleis a l'espera que les noves Corts decidisquen tornar a rescatar-les.

Destacats