Alegria en el PP i decepció en Compromís: les reaccions a l'avançament electoral

El principal soci de govern de Puig veu "la pitjor decisió" i trencament de la unanimitat en l'avançament

Guardar

ximo-puig
ximo-puig

Ahir a la vesprada l'encara President 'quasi en funcions' de la Comunitat, Ximo Puig, va anunciar l'avançament de les eleccions autonòmiques. Va ser després d'una reunió extraordinària del ple del Consell. Els 10 integrants van empatar en vots sobre avançar o no la cita electoral: 5 'sies' del PSPV enfront de 5 'noes' de Compromís. Va ser el vot de qualitat del President, que en cas d'empat val doble, la qual cosa va tirar avant la proposta.

Puig ja va assegurar, ahir al matí, que seria el dia per a saber si finalment hi hauria o no avançament electoral. Una opció que per al seu principal soci de govern ha de respondre "a raons polítiques i no partidistes". Unes raons que, segons la vicepresidenta Mónica Oltra, no es donen.

Després de l'anunci les reaccions no es van fer esperar i diferents personalitats polítiques han manifestat la seua opinió. Puig, en el centre de la polèmica, va assegurar que avança les eleccions per a donar a la Comunitat Valenciana la singularitat electoral de Nació Històrica: "votarem com a actors de primera fila de la política espanyola, en igualtat de condicions que les altres autonomies que ja exerceixen aqueix dret", va assegurar. Per al cap del PSPV, els valencians continuen "sent invisibles" en molts aspectes. Aquest avançament electoral "oportunitat" de singularitzar la Comunitat com una autonomia que "defensa els seus interessos" amb un "espai propi davant la resta d'Espanya".

"A rebuf"

El principal soci de govern de Puig, Compromís, no està content amb l'avançament electoral. En repetides ocasions Oltra va manifestar que "no es donen les condicions" per a l'avançament. L'última, abans de l'anunci, en l'acte en la Petxina anunciant els quasi 50.000 inscrits per a les primàries.

Després de la declaració del Puig sobre l'avançament Oltra, al costat de part del seu equip, també es va dirigir a la premsa. "Des del 15 de febrer, dia en què Pedro Sánchez va convocar eleccions, no havia tornat a parlar amb el President de la Generalitat d'aquest assumpte. De fet, acordem un missatge comú: el no avançament de les eleccions autonòmiques", va assenyalar la vicepresidenta. Per a ella el missatge de 'singularitat valenciana' no justifica acabar amb el Govern del Botànic. "Des de juliol de 2015 el Consell ha pres 5.746 decisions per unanimitat. Hui és l'única de les decisions que no ha sigut per unanimitat", va asseverar.

L'Alcalde de València, Joan Ribó, va manifestar el seu desacord poc abans que l'anunci prenguera oficialitat. Per a ell, avançar les autonòmiques per a col·locar-les "a rebuf dels plantejaments de l'Estat" no és una bona decisió.

"Ens beneficia i molt"

El Partit Popular, al costat d'altres partits i mitjans de comunicació, reclamava un avançament electoral. Durant el dia d'ahir, amb la sospita de l'avançament, animaven a l'avançament amb la campanya "com més prompte millor". Per a Isabel Bonig, la candidata popular al Consell designada pel partit nacional, "anticipar les eleccions" els "beneficia i molt". Respecte a les raons de l'avançament electoral, coincideix amb Oltra en la falta de raons polítiques, encara que no en l'anàlisi de la salut del Govern: "No hi ha cap altra raó per a l'avançament més que interessos partidistes del senyor Puig i molta por".

Bonig es mostra tan segura de si mateixa arran de l'avançament electoral que, assegura, "per primera vegada hi haurà una dona presidenta de la Generalitat". Segons les últimes enquestes això seria possible per un xicotet marge si pactara amb Ciutadans i la ultradreta de Vox.

"L'època del tripartit"

Després d'unes primàries amb una participació de poc més de 700 persones, Toni Cantó és el candidat a la presidència de les Corts per Ciutadans. Al costat del PP, Ciutadans també demanava l'avançament electoral. Segons ell, uns dies abans que Puig anunciara l'avançament, aquesta possibilitat era la millor perquè "els valencians estan farts del tripartit pancatalanista". Després de l'anunci Cantó va declarar als mitjans que Ciutadans té "totes les ganes del món" perquè, al seu judici, "l'època del tripartit també ha sigut corrupta i ineficaç" com l'anterior govern del PP.

Segons el candidat de Ciutadans, l'única cosa "en ment" de Puig i Oltra és "què és el millor per als seus partits", en comptes de preocupar-se sobre "què és el millor per als valencians".

"Irresponsabilitat"

El candidat de Podem per la Comunitat, Rubén Martínez Dalmau, es va manifestar sobre l'avançament poc abans que es fera oficial. Per a ell, la seua formació està llesta per a afrontar les eleccions autonòmiques el 28 d'abril. Ha criticat, no obstant això, la "irresponsabilitat" que l'avançament electoral produeix en deixar en l'aire l'aprovació de lleis i comissions d'investigació.

La coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez, considera "lògic i predictible" l'avançament de les eleccions. Ha assenyalat, a més, que la seua formació serà la "garantia de govern" per a poder revalidar un pacte d'esquerres en la pròxima legislatura. EUPV i Podemos es presenten junts a les autonòmiques després que la militància del primer votara a favor de la confluència.

Destacats