Un 60% més d'inversions per a la Comunitat Valenciana en els Pressupostos Generals de l'Estat

El transport metropolità sol rebrà 10 milions d’euros dels 38 milions promesos

Guardar

presentacion_PGE19
presentacion_PGE19

La Comunitat Valenciana, la quarta autonomia, per darrere d'Andalusia, Catalunya i Madrid, que més inversions rebrà d'aprovar-se els Pressupostos Generals de l'Estat, en els quals es contempla una inversió de 1.189,88 milions per a la Comunitat, un 61% per cent més respecte als 740 milions de 2018. Uns pressupostos que han sigut valorats positivament pel Govern valencià, encara que, això sí, amb algunes reticències. I és que el transport metropolità de València torna a quedar-se en la cua del finançament.

Així, mentre el Consell xifrava la quantitat en 38 milions perquè els valencians i valencianes pogueren començar a gaudir d'un transport públic de qualitat, el Govern de Pedro Sánchez tan sols aportarà 10 milions d'euros per a l'Autoritat Metropolitana del Transport de València. Així i tot, el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat positivament els pressupostos presentats i ha assegurat que "encara que la xifra no és la que havíem acordat, falten 28 milions, la ministra d'Hisenda m'ha confirmat que, a través d'una esmena, tindrà acceptació per part del Govern d'Espanya"

Més contundent s'ha mostrat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, que ha deixat clar que "el transport metropolità valencià no pot rebre 10 milions quan a Barcelona li han posat 150 milions. Les diferents entre València i Barcelona no són de 140 milions en matèria de transport metropolità. Per tant, eixa diferència no està justificada".

Així mateix, ha afegit que "Compromís va tirar la corrupció del Govern de Rajoy per a millorar les condicions dels valencians i valencianes maltractats durant dècades i, ara, no ens conformarem. A més, si sumes l'infrafinançament i la renúncia de Pedro Sánchez a canviar el sistema de finançament, que no va via pressupostos però que fa que puguem tindre una millor sanitat, educació, atenció a la dependència, etc. creiem que és necessari, després d'un maltractament singular, una reparació singular via pressupostos".

D'aquesta manera, Oltra ha sigut clara: "Els pressupostos han millorat respecte a 2018? Sí. Són suficients? No. Som un 10,5% de la població, i la inversió total regionalitzable arriba a un 9,8%. Això és com si no comptaren a 400.000 valencians i, clarament, no ens conformarem".

Per part seua, el portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha titllat de "llums i ombres" els Pressupostos Generals de l'Estat. Així, ha destacat l'augment de les inversions respecte al Govern de Rajoy, encara que ha expressat la necessitat de millorar-los significativament "durant el procés de negociació", amb l'objectiu no solament d'aconseguir les inversions promeses per a València, sinó també per a "les inversions d'Alacant que s'ha quedat en la cua".

Finalment, l'Alcalde València, Joan Ribó, ha sigut caut en la seua valoració: "són molt positius per a la Comunitat Valenciana, però caldrà estudiar si està tot l'imprescindible per a València", com el soterrament de les vies de Serrería, que "són fonamentals per a acabar l'articulació de final de riu"; el Corredor Mediterrani; o la subvenció al transport públic. Així mateix, ha criticat, igual que la vicepresidenta de la Generalitat, que, una vegada més, el túnel passant, necessari per a completar el Parc Central, "quede relegat".

Les inversions en la cultura valenciana per sota de Madrid i Barcelona

Les escasses o nul·les inversions en els diferents museus i centres culturals de la ciutat de València, en comparació amb altres principals ciutats espanyoles, sempre ha sigut un dels punts més criticats pel Govern valencià. D'aquesta manera, el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat contempla una partida d'un milió d'euros per a la Fundació Palau dels Arts, enfront dels 600.000 euros que va rebre amb el Govern de Rajoy.

No obstant això, aquest augment en la dotació econòmica continua estant a anys llum si es compara amb l'aportació que l'Estat preveu realitzar en altres enclavaments, com el Teatre Reial de Madrid, que rebrà 9,3 milions per a activitats musicals i 500.000 euros per a la programació del 200 aniversari; o el Liceu de Barcelona amb 7,1 milions d'aportació ordinària i una addicional d'1,2 milions d'euros per a necessitats de tresoreria.

Aquests pressupostos també han contemplat una partida de 600.000 euros per al Museu de Belles Arts de València per a la millora de l'entorn i accessos; 200.000 euros per a la climatització i ampliació del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València; o 261.880 euros per a l'IVAM, que també es queda molt arrere respecte a altres institucions culturals com el Museu Nacional d'Art de Catalunya que rebrà 2,84 milions d'euros.

Destacats