Puig: “Els Pressupostos Generals de l'Estat són els millors dels últims 15 anys per a la Comunitat Valenciana”

El President destaca que el president Pedro Sánchez ha “complit amb la seua promesa” amb els valencians i la inversió augmenta 450 milions, fins als 1.190 milions, un 61% més que els anteriors pressupostos

Guardar

puig_torra
puig_torra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el president del Govern, Pedro Sánchez, haja "complit la seua promesa" d'augmentar en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 les inversions en la Comunitat Valenciana en funció del seu pes poblacional, la qual cosa permetrà, per primera vegada en 15 anys, que la ciutadania valenciana tinga en els comptes estatals "allò que li correspon". D'aquesta manera, els comptes estatals presentats són "les millors dels últims 15 anys per a la Comunitat Valenciana".

Puig, que ha aprofitat la roda de premsa posterior a la reunió amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a valorar la presentació dels pressupostos, ha explicat que les inversions territorialitzades en la Comunitat Valenciana suposaran un 9,8% del total, xifra que recull el pes poblacional i la participació en el PIB estatal.

Per tant, com ha assenyalat el president, "es respecta, per part del Govern d'Espanya", el que s'estableix en la reforma de l'Estatut d'Autonomia aprovada recentment en el Congrés dels Diputats.

D'aquesta manera, el cap del Consell ha explicat que els pressupostos adjudiquen 1.190 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana i representen un increment del 61% respecte als comptes anteriors, la qual cosa suposa 450 milions més en inversions.

L'autonomia que més creix

L'increment inversor del 61% comporta que la valenciana siga la comunitat que més augmenta entre les autonomies de règim comú, el triple que la mitjana del conjunt d'Espanya (20,3%). Així mateix, en xifres absolutes, és la tercera amb major pujada, gràcies a la pujada de 450 milions. La Comunitat Valenciana, amb els citats 1.190 milions, és la quarta en volum inversor, quan en 2018 se situava en sisena posició.

Els Pressupostos Generals de l'Estat incorporen també una Disposició Addicional específica mitjançant la qual l'Administració General de l'Estat assumeix el deute que el Consorci València 2007 té enfront de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), i així mateix condona el deute que té el citat consorci amb el Tresor Públic per l'execució de l'aval que garantia el préstec. Aquestes magnituds, segons els càlculs inicials, aconseguirien els 373 milions d'euros.

D'altra banda, el president ha anunciat el compromís de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'elevar fins a 38 milions l'aportació a l'Autoritat del Transport Metropolità de València. En els pressupostos apareixen inicialment consignats 10 milions, una quantitat que tant la Generalitat com el ministeri consideren insuficients i que es corregirà mitjançant una esmena en el tràmit parlamentari.

Arxivat a:

Destacats