La taxa turística eixirà hui avant amb la incògnita de la seua aplicació a partir de 2024

Es ratifica l'acord del Botànic per a la tramitació de la proposició de llei i s'espera que s'aprove la norma definitivament després de l'estiu

Guardar

Platja de Gandia (Àlex Oltra)
Platja de Gandia (Àlex Oltra)

La taxa turística tindrà hui llum verda en la Comunitat Valenciana. Després del posicionament durant el dia d'ahir del PSPV-PSOE a favor de la seua aprovació, hui tirarà avant un dels acords del Botànic II més controvertits. Tanmateix, queda en l'aire la seua aplicació.

Amb tot això, durant el matí de hui s'aprovarà la tramitació de la proposició de llei sobre la taxa turística, després del seu debat en Ple de les Corts Valencianes, gràcies als vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. I ho farà "sense renunciar a la capacitat de millora durant la seua tramitació parlamentària", tal com avisava ahir Ana Barceló, síndica socialista.

Així, es complirà i es "donarà normalitat" a l'acord de govern signat després de les eleccions de 2019 apostant, en el cas dels socialistes, per "continuar treballant de la mà amb el sector i els ajuntaments".

I és que per al president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest debat arriba en un moment "inoportú", en plena recuperació econòmica alentida per la crisi derivada per la guerra a Ucraïna, però ha defensat que es done de manera "racional" i buscant "solucions" i no "situacions maniquees".

No obstant això, el president ha opinat que "no s'ha d'aplicar" pel que queda en l'aire com serà la seua ficada en funcionament a partir de finals 2023 o principis de 2024, quan acabe la moratòria d'un any que inclou la llei perquè siga efectiva després de la seua aprovació, que es preveu després de l'estiu.

Concretament, aquesta proposició de llei inclou un impost autonòmic que està bonificat al 100% a les estades en establiments turístics de tota mena. Sobre aquest impost, els ajuntaments tenen la possibilitat d'establir aquest recàrrec turístic.

Platja de Gandia (Natxo Francés)
Playa de Gandía (Natxo Francés)

"Imprescindible" per a Ribó i "errada estratègica" per a Colomer

Un Ajuntament que s'ha mostrat a favor de la mesura és el de València. El seu alcalde, Joan Ribó, de Compromís, la considera "imprescindible" perquè els qui la visiten paguen el cost de l'augment de serveis que es fa necessari davant una major afluència de gent. Així, ha apuntat que és "raonable" que eixa despesa la paguen els turistes i no els valencians.

"En aquests moments és imprescindible que l'augment de càrregues que tenim a escala de seguretat, de neteja i de moltes coses no ho paguem només els valencians" sinó que "ho paguen també els que són responsables d'aquest augment. Açò no ho pagaran els valencians, no ho pagaran els hotelers, ho pagaran els turistes", exposa l'alcalde, que ha recordat que ha visitat ciutats com Roma o Amsterdam "i mai m'he plantejat no anar per tindre taxa turística".

En el cas del socialista Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, ha qualificat d'"errada estratègica" la decisió del seu grup parlamentari de donar suport a la tramitació parlamentària de la taxa turística, mostrant-se "decebut" per això.

No obstant això, ha recordat que després de l'aprovació de la proposició de llei s'iniciarà el procés de tramitació d'aquesta, "un procés que espere que servisca per a facilitar la participació i el diàleg amb els sectors afectats i, sobretot, siga capaç de teixir consensos amb el sector turístic, qüestió que em sembla imprescindible per a abordar aquest assumpte i prendre una decisió final".

Les patronals, en contra

Pel que respecta a les patronals de l'oci, turisme, hostaleria i indústries, aquestes mostren el seu rebuig a la taxa perquè consideren que "no és el moment adequat" a causa de "l'actual incertesa econòmica".

Les organitzacions empresarials consideren que "qualsevol increment o pujada de preus", en la conjuntura econòmica actual, "suposa un rebuig per part del turista o usuari" i defensen que "primer toca desestacionalitzar el sector turístic", i quan això estiga "consolidat i fet", llavors es podran aplicar "les taxes que convinguen".

Aquestes són les conclusions del comunicat conjunt publicat per FOTUR, AEDIVA, AEPUB, EJUVA, BINMAVAL, PROMFEST, ABCV, AESAVA, PRODJ CV, AVEGAL, PCCV, MUSICA PROCV, Asociación de Empresarios de la Marina de València, PROFEST y Confederación de Taxistas Autónomos de la Comunitat Valenciana.

Varias personas en una terraza
Varias personas en una terraza

Compromís ridiculitza la campanya del PP

Compromís ha publicat en xarxes una campanya satírica en la qual "ridiculitza" la postura del PPCV d'atacar la taxa turística "mentre la reclama en altres autonomies com Andalusia". D'aquesta manera, la coalició ha simulat passar els cartells publicats des de les xarxes del Partit Popular contra la taxa turística pel traductor de Google per a conéixer "el que realment volen dir amb els seus missatges".

"Abans retallar serveis públics, que un turista pague 1 euro", "Volem ser els pagafantes d'Europa", "La recollida de fem dels turistes la pagues tu", "Aquesta platja la netegem només amb els teus diners" o "Totes les despeses pagades pels valencians" són alguns dels missatges.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha considerat que el PP "torna a fer el ridícul amb una campanya en contra d'una taxa que està reclamant el seu partit en ciutats com Sevilla i Màlaga".

Destacats