Ribó trau la cara per la mobilitat sostenible, mentre la dreta parla de la reversió de carrils bici

Els carrils bici que la dreta critica estaven inclosos en el PMUS de 2013 que el PP va aprovar

Guardar

Autobús Jo Amb Ribó Joan-27
Autobús Jo Amb Ribó Joan-27

La mobilitat està en el centre del debat polític, i més quan els diferents partits encaren la recta final abans de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. De fet, en el debat electoral que la televisió autonòmica À Punt emetia la nit del dilluns, l'evolució de la ciutat de València cap a un model de mobilitat més sostenible va ocupar un dels blocs més destacats.

I és que enfront de la defensa que l'Alcalde de València i candidat per Compromís, Joan Ribó, va fer sobre la mobilitat sostenible com a sinònim de qualitat de vida i salut, la líder del PP M.ª José Català i el candidat de Ciutadans, Fernando Giner, van apostar per la reversió dels carrils bici, que qualifiquen de "conflictius".

"La València del futur va més enllà de l'urbanisme. És l'aposta per la protecció de l'horta, per donar suport a projectes participatius, com ja hem fet a Natzaret o Benimaclet, però també és la lluita contra el canvi climàtic i, en aquest punt, apostar per la mobilitat sostenible és fonamental. Done suport a la llibertat de moviment per la ciutat, però el transport privat és un dels principals problemes per al medi ambient", va detallar Ribó.

Així, i en contraposició al suposat "caos" de València, que tant PP i Ciutadans van voler dibuixar, les dades assenyalen tot el contrari. En els dos anys que l'anell ciclista porta a la nostra ciutat no solament ha aconseguit més de dos milions d'usuaris, sinó que aquesta infraestructura ha col·locat València en el mapa europeu de la sostenibilitat, rebent reconeixements tan destacats, com el Premi Ciutat Sostenible de la Fundació Fòrum Ambiental o el Premi Bikefriendly 2019.

Tant Català com Giner, en més d'una ocasió, ja han parlat de la reversió dels carrils bici, i en plena campanya electoral tampoc podia faltar. Així, carrils bici com el de l'avinguda Burjassot, el de Regne de València o, fins i tot, el del carrer Alacant que, durant les dues primeres setmanes de funcionament, "va batre el seu propi rècord d'usuaris", desapareixerien sense contemplacions.

carril-bici-calle-alicante València en Bici

Són molts els col·lectius que han mostrat la seua preocupació i disconformitat amb aquestes mesures anunciades per la dreta valenciana, com 'València en Bici' que, en una entrevista a València Extra, ja va advertir que podrien incórrer en "prevaricació perquè molts d'aquests carrils bici estan subvencionats per fons europeus per a dur a terme polítiques de mobilitat sostenible, i no els poden llevar sense més".

Així i tot, el que més sorprén d'aquesta particular croada de l'oposició contra els carrils bici és que s'hagen oblidat que aquestes actuacions ja s'incloïen en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de 2013, aprovat amb els vots del Partit Popular. En aquest sentit, com resa aquest pla, el PP va donar llum verda a la construcció de 100 quilòmetres nous de carril bici, és a dir, 60 quilòmetres més dels que ha creat el Govern de la Nau i, curiosament, s'establia com a rutes prioritàries tant el carril bici de Regne de València, com el de l'avinguda Burjassot que, ara, els mateixos que l'aprovaren volen revertir.

Destacats