Eleccions municipals 2019: Qui són els candidats a València?

Coneix als candidats a l'alcaldia de València, i què pronostiquen les enquestes electorals per al 26 de maig

Guardar

Directo municipales
Directo municipales

Cada dia estan més a prop les eleccions municipals de València 2019. La campanya electoral ja ha començat, i els diferents candidats s'afanyen per a donar a conéixer els seus anuncis de campanya, que deixen veure quin és el model de ciutat de futur que volen per a València. I és que, ara, el més important és aconseguir que la ciutadania confie en ells per a accedir al govern municipal. No obstant això, encara hi ha molts indecisos que es pregunten: a qui vote en les eleccions del 26 de maig?

L'actual Alcalde de València, Joan Ribó, és el candidat per Compromís que, després d'un procés obert i participatiu, tornarà a ser cap de llista juntament amb alguns regidors que també aspiren a revalidar càrrec com Pere Fuset, actual regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, regidor de Comerç, o Glòria Tello, actual regidora de Patrimoni Històric, Benestar Animal i Cultura, entre altres. La formació política es va alçar com la força més votada a València ciutat en les passades eleccions autonòmiques, i aspira a una reedició de l'actual Govern de la Nau amb Compromís al capdavant del canvi.

Pel PSPV, socis del Govern de la Nau, encapçala la llista Sandra Gómez, actual regidora d'Economia, Ocupació i Turisme, que valora molt positivament l'augment de vots que ha experimentat el partit, que va passar dels 55.000 vots en 2015 als 89.000 en les eleccions autonòmiques. I l'últim soci de govern ho conforma María Oliver, candidata per UP-València en Comú, que aposta per una coalició de govern progressista municipal.

En el bàndol de la dreta, es troba l'exconsellera d'Educació i exalcaldessa de Torrent, María José Català, que es presenta a l'alcaldia de València pel Partit Popular. Alguns dels fitxatges més sonats de la formació han sigut Santiago Ballester, president de la Federació de Falles de la Secció Especial, o el president de Lo Rat Penat.

Finalment, Fernando Giner repeteix com a aspirant a l'alcaldia per Ciutadans, seguit del seu número dos, que s'ha convertit en el fitxatge estrela del partit. Rocío Gil, Fallera Major de València en 2018, ocuparà el segon lloc de la llista de Ciutadans, de la qual també formarà part Rafael Pardo, president de l'Associació de Treballadors Autònoms.

D'acord amb l'últim baròmetre electoral publicat, el passat 9 de maig, pel CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), un 25,7% dels enquestats votarien a Compromís a València el pròxim 26 de maig. En segona posició, es quedaria el partit socialista que aconseguiria arribar als 6-8 regidors, seguit de PP i Ciutadans que es disputarien ser la primera força de la dreta. I és que mentre el PP passaria de ser la força més votada en 2015 a ser la tercera, Ciutadans experimentarà un creixement notable, com ja va ocórrer en les passades eleccions autonòmiques.

Unides Podem serà la cinquena força amb un 6,7% dels vots, mentre que el partit d'ultradreta Vox obtindria un 3,3% dels vots, per la qual cosa quedaria fora de l'hemicicle per no superar la barrera electoral que es troba en el 5%.

No obstant això, la decisió final de com quedarà el govern, després de les eleccions municipals de València 2019, la té la ciutadania. Per a això, els diferents candidats tornaran a mesurar les seues forces en el debat electoral que la televisió autonòmica À Punt retransmetrà el pròxim 20 de maig.

Destacats