La croada contra els carrils bici

PP i Cs es proposen revertir els carrils bici ja construïts a València

Guardar

carril-bici- Burjassot
carril-bici- Burjassot

Fernando Giner (Cs) i María José Català (PP) ja han anunciat, en repetides ocasions que, si guanyen l'alcaldia de València en les pròximes eleccions, revertiran els carrils bici construïts al llarg d'aquests quasi quatre anys. Una particular croada contra la mobilitat sostenible que des de diferents associacions, com 'València en Bici', no estan disposats a deixar-ho passar.

Així, mentre Ciutadans ha portat a la Comissió d'Urbanisme, quatre mocions per a exigir la reversió dels carrils bici "més conflictius", María José Català, la candidata a l'alcaldia pel PP, ha proposat no solament convertir el carrer Colón en una ciclocarrer, com a alternativa a l'actual carril bici, sinó que ha anunciat que revertiria els carrils bici de les avingudes Regne de València i Burjassot i el del carrer Alacant.

No obstant això, el més sorprenent és que aquests carrils bici esmentats formaven part del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de 2013, aprovat en el seu moment amb els vots a favor del Partit Popular. En aquest sentit, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha recordat que, en 2015, "el PP deia que anava a construir 100 quilòmetres nous de carril bici, és a dir, 60 més dels que ha habilitat aquest Govern". Així mateix, ha subratllat que, en aqueix PMUS del PP, "hi ha un mapa molt bonic de tots els carrils bici que cal fer i als quals es va comprometre el PP. En ell, s'estableixen com a rutes prioritàries el carril bici de Regne de València o Burjassot".

"María José Català està dient que el que va fer el PP no està bé? Jo crec que a Català li han enganyat els seus deu imputats a l'Ajuntament. Li haurien d'haver explicat el que té en el programa el PP. Però quan un és paracaigudista, no sap com funciona la ciutat. Li diuen mitges veritats per a quedar bé a veure si ho posen en la llista, però al final queda malament la candidata", ha conclòs Grezzi.

Els carrils bici secundats per col·lectius veïnals

L'associació 'València en Bici' és una ferma defensora de la importància d'aquestes infraestructures per a avançar en un model de ciutat molt més sostenible i amigable. València Extra va parlar amb Fernando Mafe que no va dubtar a apuntar que "s'està fent campanya política a costa dels carrils bici". En la seua opinió, "els únics carrils bici que cal replantejar són els realitzats en passades legislatures, que estan mal dissenyats, i que donen voltes i voltes penalitzant, contra tota lògica, un mitjà actiu de desplaçar-se que requereix un esforç físic".

Des de l'associació asseguren que no dubtaren a emprendre accions legals en el cas que començaren les reversions dels carrils bici. "Gran part d'eixos carrils bici que volen llevar estan subvencionats per fons europeus per a dur a terme polítiques de mobilitat sostenible. Posarem en marxa al nostre departament jurídic per a elevar una demanda per prevaricació si ells s'atreveixen a eliminar carrils bici. Europa està destinant uns fons per a la seua construcció, i no és legal que decidisquen llevar-los sense més".

Així mateix, s'ha creat una campanya de recollida de signatures, a través de la plataforma Change.org, amb l'objectiu de mostrar el suport ciutadà als carrils bici que s'estan construint: "Determinats partits polítics i els seus instruments mediàtics han començat la seua particular campanya electoral llançant amenaces creïbles l'objectiu de les quals és eliminar bona part dels carrils bici recentment construïts a València. Es tracta d'una estratègia qüestionable en la qual s'ha pres com a ostatge a la bici per a buscar cert rèdit electoral, a costa de la nostra seguretat i el nostre dret a una xarxa ciclista segura". Quasi 5.000 persones ja han signat aquesta petició.

Destacats