Ribó defensa continuar amb una València "referent" i "per a viure i conviure" enfront de la corrupció

L'alcalde i candidat a la reelecció de l'Alcaldia de València per Compromís ha defensat el progrés de la ciutat a través d'un govern de coalició d'esquerres en el primer debat electoral

Guardar

L'alcalde de València i candidat per Compromís, Joan Ribó
L'alcalde de València i candidat per Compromís, Joan Ribó

València ha deixat de ser capital de la corrupció per a ser-ho del Disseny, de la Innovació o Verda. Una ciutat per a viure i conviure en la que ha millorat el dia a dia de les persones. Amb aquesta idea, l'alcalde de València i candidat a la reelecció per Compromís, Joan Ribó, ha demanat continuar amb un govern de coalició en la pròxima legislatura amb ell com primer edil en el primer debat electoral d'aquestes eleccions municipals de 2023.

El debat ha sigut moderat pel director regional de Cadena SER de la Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, i han participat tots els candidats i candidates a l'Alcaldia de València de les formacions amb representació actual en l'hemicicle. Ribó, des de Compromís; María José Catalá, des del PP; Sandra Gómez, des del PSPV-PSOE; Fernando Giner, de Ciutadans; i Juan Manuel Badenas, de Vox, han exposat els seus models de ciutat per a convéncer a l'electorat de cara al 28M.

Joan Ribó s'ha iniciat en el debat destacat que "València és una ciutat que avança i funciona, que ha millorat el dia a dia de la gent i que és més saludable i sostenible". Així mateix, ha destacat que des de l'equip de govern s'ha aconseguit reduir dos terços el deute de l'anterior equip de govern 'popular', amb una reducció de l'atur del 30% i sent capital verda europea en 2024, "perquè València és referent en sostenibilitat i per a viure i conviure".

Davant les acusacions d'augment de criminalitat a la ciutat per part del PP i de Vox, l'alcaldable ha demanat "basar-se en les dades" que ofereix el Ministeri de l'Interior: "Si analitzem els nivells de criminalitat, és la més baixa de la dècada excepte en 2020, amb la pandèmia. I de 2021 a 2022, València és la ciutat on menys ha augmentat la criminalitat, amb un 15%, per la qual cosa la criminalitat no és la que es planteja, València és de les ciutats més segures d'Espanya, i el treball amb la policia s'ha notat en això i en el descens d'agressions sexuals".

Transformació de la mobilitat

A més, ha defensat el canvi de model en el sistema de mobilitat sostenible i de transport públic, destacant la inversió de més de 30 milions d'euros per a reduir el deute de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) o la compra de 300 autobusos per a renovar la flota per vehicles més sostenibles, enfront dels dos que es van comprar en 2015. També ha posat en valor la posada en marxa de línies nocturnes.

Respecte a l'estafa de 4 milions d'euros de l'EMT, especialment criticada per la candidata del PP, Ribó ha subratllat que "ha sigut una estafa, i no un robatori com hi havia abans". Ha recordat que el Tribunal de Comptes ha condemnat a la cap d'Administració de l'EMT d'eixe moment, Celia Zafra, a pagar els quatre milions d'euros de l'estafa, i que el Tribunal Suprem va confirmar el seu acomiadament en 2022.

El candidat a la reelecció ha defensat també l'impuls a la mobilitat amb bicicleta a la ciutat i un dels seus principals programes, el de "caminar cap a la sostenibilitat i la salut pública recuperant espai per a les persones". Ha posat en valor així la conversió en zona de vianants de la plaça de la Reina, la de l'Ajuntament, la de Bruges i moltes places de barris.

"La pluralitat en el govern és bona i estem orgullosos"

D'altra banda, l'alcalde i candidat a la reelecció s'ha mostrat "orgullós" d'eixa transformació de la ciutat a través d'un govern de coalició – de 2015 a 2019, el Govern de la Nau, amb PSPV-PSOE i Podem, i de 2019 a 2022 amb el PSPV, amb l'acord del Rialto-.

Davant les crítiques rebudes per Catalá, ha destacat que "els seus fets de fa 8 anys eren corrupció, balafiament, despotisme... i això cal dir-ho molt clarament, perquè cal comparar el que es diu amb el que es fa". El de Compromís ha defensat que "la pluralitat d'un govern de coalició és bona i estem orgullosos el nostre model d'acord de forces progressistes, on s'arriba a consensos i s'escolta, fins i tot arribant a acords amb l'oposició, i això em sembla estupend", ha continuat.

"De 2015 a 2019 vam demostrar que vam ser capaços de millorar els pressupostos baixant el deute i manifestar que era possible una coalició progressista, votant el 99% conjuntament. Gràcies a això hem canviat la mobilitat, hem sanejat els comptes de l'ajuntament, hem convertit en zona de vianants les places... i ara és moment de treballar entre tots en la millora de l'habitatge i en el benestar de les persones majors", ha prosseguit.

Habitatge amb lloguer assequible

Un dels temes de més conflicte en el debat electoral ha sigut el de l'accés a l'habitatge. Sobre aquesta qüestió, Ribó ha explicat que moltes persones han arribat a València a viure o a invertir, moltes d'elles estrangeres, i entre elles fons voltor i d'inversió. "És la cara de la moneda de no ser la capital de la corrupció, sinó de moltes altres coses", ha valorat.

Sobre la dificultat d'accedir a habitatges, ha defensat que des de l'Ajuntament s'haurà de cedir espais a la Generalitat per a aconseguir habitatge amb lloguer assequible i també a entitats privades, però també s'haurà de rehabilitar habitatges antics, com ja s'ha fet en alguns barris. També ha considerat necessari controlar els apartaments turístics.

"Haurem de construir habitatge públic en conjunt amb la Generalitat Valenciana i amb el Govern de l'Estat per a garantir el lloguer assequible, que és la prioritat", ha apuntat Ribó.

En la seua intervenció final, l'alcalde de València i candidat a la reelecció per Compromís ha demanat que València mire "cap al futur de la mà del progrés, perquè no volem tornar a la corrupció i a casos foscos". En aquest sentit, ha destacat que "estem orgullosos de la València moderna que tenim, que ha acabat amb deutes multimilionaris i que ha sigut capital mundial del Disseny i de la Innovació, i en 2024 serà capital verda europea".

"Estem orgullosos de la ciutat honrada que som i vull ser alcalde per a defensar València enfront de qui siga i amb qui siga necessari per a multiplicar les oportunitats d'ocupació i d'habitatge digne per a tots, respectant la diversitat de la nostra gent i barris. Perquè València no torne al passat i continue avançant", ha reivindicat.

Destacats