Puig anuncia la compra de quatre béns emblemàtics per a recuperar els símbols de la Comunitat Valenciana

Guardar

181227_FOTO_2_Patrimonio
181227_FOTO_2_Patrimonio

El President, Ximo Puig, ha anunciat hui l'adquisició de quatre béns emblemàtics d'Alacant, Castelló i València, en el marc de l'ofensiva de la Generalitat per a recuperar els símbols patrimonials de la Comunitat Valenciana. Es tracta del pic del Penyagolosa, actualment de titularitat privada i el segon cim més alta de la Comunitat Valenciana; una part de la propietat del Teatre Principal d'Alacant, per a sanejar i rellançar l'emblemàtic recinte alacantí; la casa de Rocafort on va viure Antonio Machado durant la Guerra Civil i el castell de la Todolella, una fortalesa emblemàtica que data del segle XIV.

"Hem escomés un procés de reparació i de reconstrucció de la Comunitat Valenciana, amb polítiques que han propiciat el renaixement del nostre territori, i ara hem incorporat al nostre patrimoni quatre símbols dels valencians per a posar-los en valor i garantir la seua preservació. Són elements que defineixen el paisatge, el passat i el futur de la nostra terra, que formen part de l'ADN de la nostra terra", ha afirmat Ximo Puig.

Per al President, aquestes adquisicions són la "prova palpable de la vinculació de la Generalitat amb la recuperació del nostre patrimoni i del seu compromís amb la cultura, la història, el medi ambient o l'ecologia". En concret, la compra del cim del Penyagolosa incorpora un element clau del patrimoni natural dels valencians, mentre que amb el Teatre Principal d'Alacant s'enriqueix el patrimoni cultural; amb el Castell de la Todolella es reforça el patrimoni medieval de la Comunitat; i amb la casa de Machado es consolida un símbol de la memòria històrica.

"La Generalitat ja està col·laborant amb 73 municipis de la Comunitat Valenciana per a la rehabilitació de patrimoni cultural i històric, en unes actuacions cofinançades amb Fons Feder", ha assegurat Ximo Puig.

Penyagolosa: El gegant de pedra ja és dels castellonencs

Segons Ximo Puig, "aquest és el Consell del tal dit tal fet. Vaig prometre en el debat de política general l'adquisició del cim del Penyagolosa i hui ho hem complit".

La Generalitat ha adquirit la finca Mes de Sanahuja, situada en el pic del Penyagolosa en el terme municipal de Xodos, que fins ara era de propietat privada, per a incorporar-la al patrimoni públic valencià.

El Penyagolosa és el pic més alt de la província de Castelló amb 1.813 metres i el segon de la Comunitat Valenciana. Els terrenys que ha comprat la Generalitat constitueixen un espai privilegiat, ja que estan situats en la muntanya d'utilitat pública Sant Joan de Penyagolosa i a l'interior del Parc Natural. Es tracta d'una zona de gran afluència de visitants, per ser la ruta més concorreguda per a l'accés al cim del Penyagolosa.

L'objectiu de la Generalitat, que ha adquirit la finca per 1,14 milions, és recuperar-la i conservar-la per les seues funcions ecològiques i socials. L'actuació s'emmarca en els treballs del Consell per a recuperar el patrimoni natural, històric i cultural de la Comunitat Valenciana.

Aposta per la cultura amb el Teatre d'Alacant

La Generalitat també invertirà 3 milions d'euros amb la finalitat d'adquirir un 29,85% de les accions del Teatre Principal d'Alacant, entrant així a formar part de la propietat d'aquest. A més, la Generalitat assumirà un terç de les despeses anuals de l'activitat i funcionament del teatre. "D'aquesta forma, des del Consell realitzem una doble aposta per aquest edifici, d'una banda per a sanejar el teatre i, per una altra, per a rehabilitar-lo, posar-lo al dia i convertir-lo en un dels recintes més importants de la Comunitat Valenciana i d'Espanya", ha destacat Ximo Puig.

"Hem executat el compromís que vaig adquirir, tant amb l'ajuntament alacantí com amb la ciutat, de participar en l'activitat del Teatre Principal i assumir part de les seues despeses de manteniment i de la seua activitat ordinària, a més de poder aflorar el dèficit que s'havia originat per l'anterior gestió", ha indicat el President.

Segons Ximo Puig, "la participació de la Generalitat permetrà que el Teatre Principal d'Alacant equilibre els seus comptes i puga escometre la rehabilitació de l'immoble i les seues instal·lacions, donant així viabilitat i visibilitat a aquest espai cultural de referència per a la ciutat".

"Una vegada més, ha quedat palesa el nostre interés per donar viabilitat a aquest espai cultural i posar-lo a la disposició de la ciutat, de tots els alacantins i de les alacantines", ha afirmat Ximo Puig.

La residència valenciana del poeta Antonio Machado

Així mateix, la Generalitat ha formalitzat la compra de la qual va ser la casa d'Antonio Machado durant els anys que va residir a Rocafort. L'immoble, conegut com a Vila Amparo, consta d'un indubtable valor històric, arquitectònic, artístic i patrimonial. "Gran part de la rellevància del xalet resideix en el fet que va servir de residència al poeta durant la Guerra Civil, entre novembre de 1936 i març de 1938, quan el Govern de la República va traslladar la capital d'Espanya a València", ha explicat el President.

Durant la seua estada en aquesta tradicional vila valenciana d'estil eclèctic i dotada d'ampli jardí, Machado va desenvolupar una important labor literària i cívica, col·laborant amb diverses publicacions i en els actes culturals organitzats pel govern republicà, de manera que l'edifici recull el testimoniatge de part de la vida i obra del poeta.

L'immoble, que està catalogue com a Bé de Rellevància Local i forma part de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, consta de xalet, pati enllosat i jardí. Ocupa una superfície 31 àrees, sent la part edificada de 350 metres quadrats i ha sigut adquirit per la Generalitat per uns 1,4 milions.

Una fortalesa del segle XV a la comarca dels Ports

La Generalitat també es converteix en propietària del Castell de la Todolella, una fortalesa emblemàtica que data del segle XVI. "Aquest monument constitueix un emblema de la localitat i un dels enclavaments més significatius de la comarca dels Ports", ha ressaltat Ximo Puig.

El castell, que destaca pel seu bon estat de conservació i el seu alt valor històric, patrimonial i artístic, ha sigut cedit a la Generalitat pel seu propietari, l'actual alcalde de la Todolella, Ricardo Miravet. Aquest, al costat de la seua esposa Livia, van comprar i van rehabilitar el castell, una labor a la qual han dedicat 50 anys.

A canvi de la cessió, la Generalitat ha desemborsat 100.000 euros en el moment de la signatura, al mateix temps que es compromet a aportar una renda vitalícia de 24.000 euros durant un màxim de 25 anualitats. Cal tindre en compte que l'immoble està valorat en 2,09 milions d'euros.

La fortalesa té més de 700 anys d'antiguitat. La seua presència en una de les antigues entrades al Regne de València des d'Aragó marca amb decisió el paisatge de la zona. El castell, que compta amb una biblioteca amb més de 600.000 volums, ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats envoltada d'altres 1.500 metres quadrats de terreny.

Arxivat a:

Destacats