La Policia constata que els correus en el gabinet d'Oltra sobre els abusos van començar el 8 d'agost

Guardar

Mónica Oltra, acompanyada dels seus lletrats a l'arribada als jutjats
Mónica Oltra, acompanyada dels seus lletrats a l'arribada als jutjats

El Grup Tècnic Operatiu de la Brigada Provincial de Policia Judicial de València ha constatat que els correus entre membres del gabinet de l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, sobre el cas d'una menor tutelada víctima d'abusos d'un educador van començar el 8 d'agost de 2017, mes en què l'exconsellera d'Igualtat va declarar que va conéixer la citació judicial al seu exmarit per aquests fets, de la qual ella va saber el dia 4.

Així es desprén de l'informe realitzat per la Policia sobre els correus creuats entre els dies 4 i 20 d'agost de 2017 entre els membres del Gabinet d'Oltra, dins de la instrucció que està realitzant el Jutjat número 15 de València, que investiga si en la Conselleria d'Igualtat es van encobrir els abusos de l'educador, exparella d'Oltra, i si es va acordar obrir una investigació paral·lela en el seu departament.

Oltra, en la seua declaració davant el jutge al setembre del passat any, va negar que ordenara obrir eixa investigació paral·lela a la judicial i va afirmar que es va assabentar dels abusos el 4 d'agost de 2017, quan va rebre una notificació judicial en el seu domicili, amb el que va assegurar que desconeixia el treball que havien estat fent els tècnics del seu departament des del mes de febrer anterior, quan la víctima, que llavors tenia 14 anys, va denunciar els fets.

D'acord amb les comprovacions realitzades per la Policia, segons un ofici de data de 10 maig consultat per Europa Press, en eixe període de temps només hi ha dues persones del gabinet d'Oltra que van intercanviar correus: l'excap de gabinet, Miquel Real, i l'assessor Enric Alcocer. Del primer, n'hi ha un; del segon, huit i en ells no es fa cap referència a l'exvicepresidenta ni a l'implicat en els fets, sinó únicament tracten de la menor.

En conjunt, s'adjunten --amb l'assumpte amb el nom del centre de menors on van succeir els fets-- documents com els oficis de Fiscalia, comunicacions d'incidències o diligències de la psicòloga de la direcció territorial, però en els quals no se cita el nom de l'implicat --que solament apareix en un acte d'allunyament dictat sobre ell de febrer de 2017, després de la denúncia de la llavors menor--.

De fet, es produeixen després que la Fiscalia de Menors remetera tres escrits a la Conselleria, de data 6, 10 i 14 de juliol, requerint explicacions sobre per què no li va ser comunicat el succeït al febrer quan es va tindre coneixement dels fets, i en els quals demanava el canvi de centre de la víctima, a més dels informes d'exploració i valoració psicològica.

Amb aquest ofici, el Grup Tècnic Operatiu dona compliment als acords per l'instructor, després d'una petició de Gobierna-TE, l'associació presidida per l'exidirigent de Vox Cristina Seguí, que exerceix d'acusació popular en el cas. El jutge va acordar esbrinar els membres del gabinet de l'exconsellera entre l'1 de febrer de 2017 i el 31 de desembre d'eixe any i recaptar els correus electrònics que hagueren pogut mantindre entre si i amb Miquel Real entre el 4 i 20 d'agost de 2017.

Una vegada completat i rebut l'informe, l'instructor va acordar aquest passat dilluns alçar el secret de les actuacions que pesava sobre aquesta peça, per la qual cosa queda pendent el secret sobre una segona, relativa als correus entre dos alts càrrecs d'Igualtat en l'etapa d'Oltra: Enrique Alcocer, i l'exsecretari autonòmic Alberto Ibáñez.

En l'ofici consta un correu reexpedit per Alcocer a Real, el 8 d'agost a les 14.08 hores i amb documentació adjunta, i huit d'Alcocer, el primer de la mateixa data, de dos minuts abans, i enviat per la subdirectora general d'Infància i Adolescència, Gema Plaza. Els posteriors, del 10, 11, 14, 16 i 18, contenen també documentació. En algun cas, la remitent és la cap del Servei d'Infància i en uns altres envia al també exsotssecretari d'Igualtat Francesc Gamero i a la directora general d'Infància, Rosa Molero.

EXPEDIENT INFORMATIU

Del mateix 8 d'agost hi ha un altre escrit de la Direcció General de la Infància en el qual es comunica a la territorial que s'ha tingut coneixement verbal en eixe dia de les declaracions de la víctima, que s'ha donat part ja a Fiscalia i demana que s'òbriga expedient informatiu "a fi de constatar, si escau, la veracitat dels fets i que s'informe aquesta Direcció General de les actuacions realitzades".

Diversos dels correus a Alcocer són per a informar-lo de l'escrit que es remetrà a Fiscalia, en el qual la Conselleria assenyala que, de les indagacions realitzades i les entrevistes realitzades a la menor per la directora del centre, psicòleg i director del Comité antisida, "no es va apreciar cap indici a partir del qual poder determinar que el manifestat per l'adolescent haguera ocorregut realment, no es va considerar necessari realitzar més actuacions".

Entre els últims correus, del 18 d'agost, figura un de la cap del servei d'Infància amb l'informe sobre la incidència en el centre i assenyalant que s'instruirà expedient informatiu "nomenant instructor i seguint el procediment establit".

En eixe informe d'incidència, es feia constar que els informes psicològics no atorgaven credibilitat al testimoniatge de la menor i que cridava l'atenció que no haguera denunciat en el centre i que només ho fera quan va voler aconseguir el seu objectiu de no seguir en el centre: una vegada per a formalitzar l'acolliment amb la família del seu nuvi i la segona per a evitar que la Policia la retornara després d'una fugida.

BLOQUEIG DE COMPTES

D'altra banda, consta una altra resolució del jutge en la qual deixa sense efecte el bloqueig i inhabilitació dels comptes @cv.gva.es que estigueren relacionades amb la Conselleria d'Igualtat i Vicepresidència, --una petició de Gobierna-TE, que temia un esborrat de correus--, ja que un informe del Subdirector General de Sistemes i Gestió ha comunicat que no guarden relació amb el personal del Consell sinó que es tracta d'un domini creat per a proveir de comptes a la ciutadania, que es va decidir eliminar fa més d'un any en entendre que aquesta no era una funció pròpia de la Generalitat.

Destacats