Oltra anuncia que les famílies acollidores rebran un 13% més d'ajudes en 2019 per a mantenir i criar als xiquets

Guardar

oltra_consell_valencià
oltra_consell_valencià

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dilluns que, a partir de 2019, les famílies valencianes que acullen a xiquets i adolescents tutelats per la Generalitat veuran incrementades en un 13% les prestacions econòmiques per al sosteniment de la criança en famílies acollidores respecte a 2018.

Oltra ha relacionat aquest augment amb "la clara aposta del Consell per la criança en l'entorn familiar". Com a exemple, ha assenyalat que des de 2015, a l'inici de legislatura, "aquestes prestacions s'han fins triplicat i consolidat com un dret dels xiquets i xiquetes tutelades, convertint la partida en crèdit ampliable, la qual cosa permet que les ajudes no es deixen mai de pagar".

En concret, quan es va produir el canvi en el Govern valencià, les famílies extenses cobraven 4,5 euros per persona acollida i dia, i en el cas de les educadores la quantitat inicial era de nou euros. Ara ambdues cobraran 15 euros en el mòdul general, que és el més baix, detalla la Generalitat en un comunicat.

L'increment dels mòduls previst per a 2019 suposa que una família acollidora, tant extensa com educadora, rebrà 450 euros mensuals, "el doble que en 2015 i el triple en el cas de les famílies extenses", que són aquelles que tenen vincles sanguinis amb el xiquet o xiqueta tutelada. Si es tracta d'una família monoparental, la prestació mensual s'elevarà a 540 euros, i si és un acolliment especialitzat ascendirà a 990.

En l'actualitat, Oltra ha assegurat que les famílies acollidores, tant educadores com extenses, "estan rebent puntualment cada mes la prestació econòmica que li correspon", en base la modalitat d'acolliment que tinguen. També ha ressaltat que la Comunitat està per damunt de la mitjana quant a la quantia abonada per a cada tipologia d'acolliment, i és "l'única autonomia que fa distinció respecte a la remuneració atorgada a les famílies monoparentals".

La titular d'Igualtat ha defensat així la importància d'impulsar accions que "contribuïsquen a aconseguir que els xiquets, xiquetes i adolescents es puguen desenvolupar en un ambient familiar". A més de la campanya de foment de l'acolliment familiar 'Millor en Família', el Consell ha adoptat mesures concretes com la millora de les prestacions econòmiques per a famílies acollidores.

Aquestes ajudes s'han equiparat i perceben la mateixa quantitat les educadores que les extenses. A l'inici de l'any es va aprovar un nou decret que inclou novetats com el reconeixement de despeses mèdiques qualificades.

FINS A 10.000 EUROS ANUALS

Les subvencions cobreixen les despeses als quals no arriba la xarxa sanitària pública valenciana, sempre que aquests superen el 25% de la prestació mensual per acolliment. Si fóra necessari, la quantia en aquest concepte podria aconseguir fins a 10.000 euros anuals per cada menor d'edat acollit.

Aquest seria el cas de les ortodòncies, les ulleres o els tractaments psicològics o psiquiàtrics que poguera necessitar el xiquet o l'adolescent. Altres avanços són que l'administració pot avançar quantitats amb la presentació d'un pressupost, que les quanties s'actualitzen a l'alça mitjançant la Llei de Pressupostos de la Generalitat o que els interessats poden sol·licitar-les en qualsevol moment.

Quant a la pujada dels mòduls de les prestacions, tant les famílies extenses com les educadores reben enguany una mitjana de 14 euros per dia i menor d'edat acollit. En 2019 seran 15 euros per dia; és a dir, 450 euros mensuals.

Des d'enguany també es contemplen les situacions d'acolliment en famílies monoparentals, que tenen una prestació 16 euros per dia i en 2019 serà de 18 euros: de 450 a 540 euros al mes.

Les famílies amb xiquets acollits amb un grau de discapacitat o diversitat funcional igual o superior al 33% reben enguany 16 euros per dia i menor acollit, i passaran en 2019 a rebre 18 euros:540 euros al mes enfront dels 315 de 2015. Si a més són famílies monoparentals, aquesta quantitat s'elevarà a 20 euros al dia i 600 al mes.

Per part seua, les famílies que realitzen acolliments especialitzats reben una prestació de 33 euros al dia per menor acollit, 990 euros al mes, i passaran a rebre en 2019 34 euros (1.020 euros al mes) i fins a 37 al dia i 1.110 mensuals si són monoparentals.

Finalment, la disponibilitat per a acolliment d'urgència diagnòstic en família educadora s'ha establit en un total de 9.855 euros a l'any i en 10.220 euros per a 2019, quantitat que s'elevarà a 13.505 euros si és monoparental.

"Tot això repercutirà directament en un acolliment de qualitat i, per tant, en un desenvolupament integral, holístic i comunitari digne per a aquests xiquets, xiquetes i adolescents", ha asseverat Mónica Oltra.

Arxivat a:

Destacats