Compromís presentarà una moció per a transferir la xarxa de rodalies a la Generalitat

El partit escometrà aquesta acció en el ple del Senat i en Les Corts Valencianes

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet, i la diputada autonòmica, Belén Bachero
El senador de Compromís, Carles Mulet, i la diputada autonòmica, Belén Bachero

La coalició valencianista Compromís portarà al ple del Senat i de les Corts Valencianes una moció per a transferir la gestió de la xarxa de rodalia a la Generalitat i “dignificar la xarxa valenciana davant el col·lapse existent i la precarització actual”.

El senador de Compromís, Carles Mulet, i la diputada autonòmica en Les Corts Valencianes, Belén Bachero, han sigut els encarregats d'anunciar aquest matí la proposta del partit. Tots dos han criticat la situació actual tant del servei de Rodalia com la falta de connexió de ferrocarrils entre diferents punots del territori valencià.

Fa uns mesos, Compromís, va iniciar una campanya de denúncia del servei de Rodalia, que en les últimes setmanes ha sigut notícia per les nombroses cancel·lacions produïdes arran de la vaga de maquinistes. “Li demanarem explicacions a la ministra de Transports i li preguntarem què està passant amb el servei de ferrocarrils, que és un caos continu, ja que fins i tot el dia després de la vaga, el servei era el mateix”, ha afirmat Mulet.

L'any 2019, les cancel·lacions van ser de 7.593 trens i un 11% va circular amb retards, la qual cosa va produir que al voltant d'11.000 i 14.000 trens arribaren més tard a la seua destinació. Amb aquestes dades, la ciutat de València presenta la taxa d'impuntualitat més alta de l'Estat. Per a reforçar la gestió integral del servei i donar-li un impuls al territori, l'exministre de Transports, José Luis Ábalos, va nomenar en octubre de 2020 com a nou coordinador de Rodalia en l'autonomia valenciana a Juan Carlos Fulgencio. No obstant això, des de Compromís exposen que la situació un any després és “insostenible” i que “des que a aquest senyor se li va donar el càrrec estem pitjor que abans”.

Dimecres passat 13 d'octubre el Govern va presentar els pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2022. No obstant això, no acaben de convéncer del tot a Compromís, els qui es posicionen de moment en el no perquè “no podem estar sempre amb anuncis, ja que al final són plans que no s'executen. Les de l'any passat l'execució va ser del 15%. S'anuncien grans partides pressupostàries que després no es donen”.

Carles Mulet posava d'exemple l'absència del túnel passant per València, l'ajornament de la connexió ferroviària amb l'Aeroport d'Alacant o la falta de connexions urgents amb Torrevieja. A més, tal com ha expressat, Belén Bachero, “Castelló no disposa en l'actualitat de nucli de Rodalia. El caos d'aquest servei ve de més de deu anys de governs populars i socialistes. Nosaltres pensem que es pot gestionar millor i proporcionar un servei de qualitat per a la ciutadania”.

Per això, des de Compromís, insten a iniciar el procés de transferència de la Rodalia a la Generalitat Valenciana i exigeixen al Govern la compensació pels anys d'abandó de la rodalia valenciana. A més, també demanen generalitzar un millor servei i un tren convencional a les persones usuàries en distints punts com la línia de Mitjana distància Xàtiva-Alcoi, Castelló-Vinaròs-Tortosa o connectar Dénia i Gandia per tren.

Entre altres demandes, també figuren realitzar campanyes de promoció del nou servei i implantar bons multiviatge amb una targeta única integrada en tot el transport públic i apostar pel tren com a mitjà de transport “col·lectiu, ecològic, accessible, segur i sostenible”. En afegit, demanen garantir unes freqüències mínimes i una llei que regule el finançament del transport públic perquè “la inversió en Rodalia no depén del govern de torn”.

 

Destacats