Marzà participa hui en el seu últim ple del Consell

Barceló, Soler, Pascual i fins i tot Bravo també podrien viure hui la seua última sessió

Guardar

Ximo Puig i Vicent Marzà
Ximo Puig i Vicent Marzà

L'encara conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, participa hui del seu últim ple del Consell a l'espera que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publique el decret del president amb el seu cessament, després d'anunciar aquest dimecres la seua dimissió per a centrar-se en el seu partit, Compromís, amb intenció de reforçar la seua estructura interna de cara a les eleccions de 2023.

Així, després de set anys en el càrrec, un dels noms més reconeguts de l'executiu valencià viurà hui la seua última sessió, una sessió que també serà l'última per a altres consellers i conselleres, dels quals encara no se sap el nom.

I és que està previst que siga aquest cap de setmana (tot apunta al fet que serà durant el matí de dissabte), quan el president de la Generalitat Valenciana anuncie la remodelació del Consell, uns canvis amb vista a reforçar les polítiques del Botànic a un any de les eleccions una vegada superats els pitjors moments de la crisi sanitària.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà
El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà

Mata i Marzà acceleren els canvis

Aquests canvis s'han vist accelerats per la dimissió com a diputat i portaveu del PSPV en Les Corts de Manolo Mata, fa dues setmanes, i per l'inesperat anunci, aquest dimecres, de l'eixida de l'àrea d'Educació Cultura i Esport de Marzà, malgrat que fa un temps es va remenar el seu nom per a substituir a Fran Ferri com a portaveu de Compromís en Les Corts (càrrec que finalment va ocupar Papi Robles).

Aquest moviment estratègic de l'encara conseller, que li permetrà centrar-se en armar un projecte sòlid de cara als pròxims comicis i el col·loca en una posició de força per a liderar una possible candidatura autonòmica, han precipitat una crisi del Consell a la qual Puig pretén donar carpetada immediatament.

En aquest sentit, únicament està confirmat el nom de Raquel Tamarit com a nova consellera, que després del seu pas per la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, s'alça com a recanvi natural i de continuïtat de Marzà per a aquests últims mesos de legislatura. Aquest serà l'únic moviment entre els càrrecs de Compromís.

Raquel Tamarit. Imagen de Juan R. Peiró
Raquel Tamarit. Imatge de Juan R. Peiró

Barceló, possible portaveu del PSPV en Les Corts

No obstant això, tot queda en l'aire en les files socialistes. Ana Barceló, consellera de Sanitat i Salut Pública, podria deixar la seua conselleria per a substituir a Mata en el càrrec de portaveu del PSPV en Les Corts. Les travesses també apunten cap a Vicent Soler, conseller d'Hisenda, i cap a Carolina Pascual, consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Però els canvis fins i tot podrien arribar fins a Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, que s'ha vist envoltada aquesta setmana en unes polèmiques declaracions en les quals insinuava que ella es plantejaria dimitir si estiguera en l'escenari jurídic de la vicepresidenta Mónica Oltra, després que un jutjat haja demanat la seua imputació pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada. "Estic segura que, des de la reflexió i pensant sempre en l'objectiu últim que és la ciutadania i el millor per a la Comunitat Valenciana, Puig prendrà les decisions que haja d'adoptar", afirmava ahir Bravo.

Aquests canvis en l'estructura de govern també podrien afectar a Arcadi España, actual conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que podria guanyar pes i passar a ser una de les figures clau del nou organigrama. "Els canvis de govern són una cosa normal i consubstancial a la democràcia, per tant, ho veig amb normalitat", afirmava ahir Espanya, que incidia que estarà "on vulga el president: dins, fora del govern i, dins del govern, on ell vulga".

Siga com siga, tot apunta al fet que aquest dissabte eixirem de dubtes i s'anunciaran aquests esperats canvis, amb la finalitat que aquest dilluns prenguen possessió dels seus nous càrrecs aquells consellers i conselleres escollits.

Destacats