Raquel Tamarit, nova consellera d'Educació, Cultura i Esport

L'actual secretària autonòmica de Cultura i Esport substitueix en el càrrec a Vicent Marzà

Guardar

Raquel Tamarit. Imatge de Juan R. Peiró
Raquel Tamarit. Imatge de Juan R. Peiró

Raquel Tamarit serà la nova consellera d'Educació, Cultura i Esport després de la renúncia feta pública aquest matí pel fins ara conseller Vicent Marzà.

Amb aquest nomenament, que es farà oficial després de les reunions de les executives de Més i de Compromís d'aquesta vesprada, s'aposta pel relleu natural en la Conselleria, ja que, a més de conducta del sector educatiu, coneix el funcionament d'aquesta àrea de govern, un requisit essencial ja que únicament queda un any de legislatura. A més, en tractar-se d'una figura femenina, Compromís aconsegueix mantenir la paritat de càrrecs en el Consell.

L'elecció de Tamarit, actual secretària autonòmica de Cultura i Esport, s'ha conegut minuts després d'iniciar les reunions de les executives nacionals, i s'anteposa a altres noms que han sonat al llarg de tot el matí, com el cas de M. Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València, o el de Gerard Fullana, diputat en la Diputació d'Alacant.

Aquest canvi es realitza en plena crisi del Consell, ja que durant els pròxims dies es preveu que Ximo Puig faça diferents canvis, com els possibles de Vicent Soler, Ana Barceló o Carolina Pascual. En aquest sentit, malgrat que és el mateix president el que nomena i destitueix els membres del Govern de la Generalitat Valenciana, aquests nomenaments els realitza a petició dels socis del Botànic.

Secretària autonòmica des de 2019

Mestra de Primària, en l'especialitat d'anglés, la nova consellera va arribar a la Secretaria Autonòmica de Cultura el juny de 2019, de la mà precisament de Marzà, per a substituir a Albert Girona.

No obstant això, Tamarit ja va ser alcaldessa de Sueca entre 2015 i 2019, quan no va poder revalidar l'alcaldia per un pacte entre PSPV, Partit Popular i Ciutadans.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport ocupa aquest càrrec des de mitjan 2019 i manté una postura molt pròxima a l'actual portaveu en el Congrés, Joan Baldoví, també exalcalde d'aquesta localitat de la Ribera Baixa.

Agafa el relleu de Marzà

El matí polític en la Comunitat Valenciana començava amb la dimissió de Vicent Marzà com a conseller d'Educació, Cultura i Esport, una renúncia que l'encara conseller atribueix a la seua intenció de centrar-se en la seua formació, Compromís, per a reforçar la seua estructura política de cara a les eleccions de 2023.

Segons ha afirmat Marzá "és necessari i imprescindible consolidar un tercer Botànic perquè aquest País continue avançant. Per a això, hem d'enfortir les estructures dels partits, en aquest cas Compromís". Un "canvi de cicle" que, segons ha reconegut, "tenia assumit des de fa un temps", ja que "no és sa patrimonialitzar els càrrecs".

En aquest sentit, el conseller ha recordat que "sempre he vist la política com una manera de transformar la societat i no es fa només des de les institucions" i que ara és el moment de sumar esforços de cara a 2023 per a poder "enfortir les polítiques d'esquerres, transformadores, valencianistes, ecologistes i feministes".

I ho fa sense descartar una possible candidatura de la formació en els pròxims comicis autonòmics, reconeixent que es tracta d'una decisió conjunta i no personal. "No tinc una ambició personal per a prendre aquestes decisions, estaré construint País i una societat molt més justa allà on estiga", afirmant que "seguiré com a diputat i des d'ací intentaré enfortir el nostre projecte polític. Algú aprofitaria estar de conseller per a tindre una plataforma per a ser visible i, en paral·lel, deixar-se la Conselleria i treballar amb el seu partit, però no és la meua manera de fer les coses i he decidit no fer-ho".

Ximo Puig ha afirmat que respecta la decisió del conseller i ha lloat el treball desenvolupat per Marzà en aquest departament, i l'ha qualificat de "puntal" en el govern del Botànic i li ha expressat el seu "afecte i consideració".

Una decisió unànime

La vicepresidenta i portaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat que l'elecció de Tamarit com a nova consellera d'Educació, Cultura i Esport es tracta "d'una elecció unànime per part de tota l'executiva, ja que Tamarit coneix a l'equip i porta tres anys en la secretaria autonòmica".

De moment, la nova consellera d'Educació no ha volgut comparéixer i ha dit que "només ho farà quan prenga possessió del seu càrrec".

Remodelació del Consell

Aquesta dimissió de Marzà i elecció de Tamarit com a consellera arriba en plena crisi del Consell, en els dies previs en els quals el president Ximo Puig escometrà una reordenació de llocs per a, una vegada estabilitzada la crisi de la pandèmia, es done un últim impuls a la legislatura.

Una remodelació del Consell que amb l'eixida de Marzà va més enllà de les figures socialistes que es remenen en aquest moment, com és el cas del conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la consellera de Sanitat i Salut Pública, Ana Barceló; i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital Carolina Pascual.

Arxivat a:

Destacats