La Llei de grans tenidors evitarà l'especulació i democratitzarà el dret a l'habitatge

Illueca presenta al sector un text amb la qual controlarà l'activitat immobiliària, evitant situacions d'irregularitat o especulació

Guardar

Interior d'una casa
Interior d'una casa

Democratitzar el dret a l'habitatge. Amb aquest objectiu es treballa des del Consell per a impulsar la Llei de grans tenidors. Un text que en aquests moments es troba en fase d'elaboració i que naix amb la finalitat d'incidir amb capacitat reguladora en tres àmbits diferenciats: l'activitat dels grans tenidors, la creació d'un cos d'inspectors i l'assetjament immobiliari.

Concretament, l'avantprojecte revela la creació d'un registre que combata l'opacitat de la seua activitat i aprofundisca en la democratització del dret a l'habitatge. A més, es potenciaran eines que eviten l'activitat especuladora que es produeix per part d'aquests grans tenidors com la cessió obligatòria de l'usdefruit si l'actiu està deshabitat i existeixen raons de necessitat residencial, o l'obligació d'oferir-lo en lloguer social en cas de desnonament de famílies vulnerables.

Un altre dels punts destacats de la norma és la creació d'un cos d'inspectors de la Generalitat que ajude a controlar l'activitat immobiliària, vetlar per a evitar situacions d'irregularitat o especulació, i aplicació de forma més efectiva les polítiques d'habitatge de la Conselleria.

Pioners en la persecució de l'assetjament immobiliari

En aquest sentit, la Llei de grans tenidors continua fent passos avant per a ser una realitat en un futur. Ahir es presentava l'avantprojecte de Llei de regulació de l'activitat dels grans tenidors d'habitatge i de l'assetjament immobiliari al sector en una jornada organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

A l'acte va assistir tant el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, els col·legis professionals d'aparelladors, administradors de finques i agents de la propietat immobiliària; les associacions de promotors, de propietaris d'habitatges de lloguer; ONGs; i sindicats, entre altres.

Per a Illueca, aquesta llei podria ser "pionera en determinats aspectes del dret a l'habitatge" com en el cas de la persecució de l'assetjament immobiliari. "Si ho fem amb aquesta llei, serem la primera comunitat autònoma a tindre una regulació tan extensa sobre l'assumpte que puga proporcionar a la ciutadania un marc de seguretat jurídic i eines per a combatre'l", destacava el conseller.

Vivienda presenta ante los sectores implicados el anteproyecto de Ley de Regulación de la actividad de los grandes tenedores y acoso inmobiliario
Habitatge presenta davant els sectors implicats l'avantprojecte de Llei de Regulació de l'activitat dels grans tenidors i assetjament immobiliari

Ajuda als col·lectius més vulnerables

Per part seua, el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, assenyalava que l'avantprojecte que aquest dimecres s'ha presentat "suposa un gran avanç en la cerca de garantir el dret a l'habitatge dels col·lectius més vulnerables". A més, "dota d'un major control a l'administració pública sobre les activitats potencialment especulatives d'alguns actors del món immobiliari".

La directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, incidia en la necessitat de desenvolupar aspectes pendents de la Llei de la Funció Social 2/2017 que són molt importants per a fer efectiu el dret a l'habitatge. Entre ells està la regulació dels grans tenidors, la creació d'un registre de grans tenidors que posseïsquen habitatges en la Comunitat Valenciana, així com determinar aquelles actuacions que dificulten o impedisquen l'accés a un habitatge digne i que suposen la manifestació d'abusos immobiliaris.

Hui finalitza el termini de presentació d'al·legacions pel que a partir d'ara s'analitzaran i valoraran les propostes presentades per a la seua possible incorporació. A partir d'ací el document passarà al Consell i, posteriorment, a les Corts per a la seua aprovació.

Destacats