La nova Llei d'Habitatge limitarà el preu del lloguer als grans tenidors i penalitzarà els habitatges buits

València ja estudia aplicar la nova Llei d'Habitatge abans que acabe l'any

Guardar

Un carrer del barri del Carme de València
Un carrer del barri del Carme de València

El PSOE i Unidas Podemos han arribat a un acord per a posar en marxa la nova Llei d'Habitatge que, entre altres mesures, regularà el preu de lloguer dels gran tenidors, imposant, a més, un recàrrec per als pisos buits. Tal com ha explicat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, "el Govern estima que uns 150.000 pisos podrien veure regulat el preu del lloguer amb aquesta nova llei, ja que són els que estan en mans de grans propietaris constituïts com a persones jurídiques".

La ministra ha explicat que la limitació de preus del lloguer, sempre que l'activen les comunitats autònomes, està pensant per a grans tenidors, és a dir, més de 10 habitatges en propietat. En aquest sentit, la nova llei, que serà aprovada pel Consell de Ministres en les pròximes setmanes, obligarà als gran tenidors a baixar per llei els lloguers sobre la base de l'índex de referència per a tots els contractes en les zones de mercat tensades. Per a definir aquestes zones, les comunitats autònomes seran les encarregades de sol·licitar aquesta declaració.

No obstant això, el Govern ha deixat clar que la nova norma no afectarà els xicotets propietaris, encara que comptaran amb importants incentius, en cas que decidisquen abaixar els preus, com a avantatges en l'IRPF, "que ajudarà a contenir la pujada del lloguer". "No canviarem les coses d'un dia per a un altre, això és clar, però establim les bases perquè la situació de l'habitatge canvie i no siga impossible accedir a ella, sobretot per part dels més vulnerables", ha subratllat la ministra.

Així mateix, per als habitatges buits dels gran tenidors, s'ha proposat un recàrrec de l'IBI de fins al 150%. En aquest cas, seran els ajuntaments els qui s'encarregaran de la seua aplicació.

Finalment, el Govern ha apostat per ampliar el parc públic. Així, després de la seua aprovació, totes les promocions hauran de reservar un 30% dels habitatges per a habitatge protegit, destinant la meitat d'ells al lloguer social.

Edificis d'un carrer de València
Edificis d'un carrer de València

Sens dubte, una nova llei que no està exempta de polèmica. I és que mentre el líder del PP, Pablo Casado, ja ha anunciat que la portaran al Tribunal Constitucional, i que no l'aplicaran en les comunitats autònomes on governen; el sector immobiliari també ha titllat la nova llei com a "nociva i intervencionista".

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat satisfet, i ha anunciat que es posarà en contacte amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, per a estudiar si es pot aplicar aquest mateix any.

Una visió que també han compartit els socialistes valencians. El regidor d'Hisenda i portaveu socialista, Borja Sanjuán, ha valorat la nova Llei d'Habitatge com una de les normes més importants per a "garantir l'emancipació, que és el principi dels drets, sobretot per a les persones joves que no poden fer-ho".

Sanjuán, a més, ha subratllat que aquest canvi normatiu coincideix plenament amb les polítiques desenvolupades des de 2015 per part de l'Ajuntament de València. "Ja teníem els deures fets, i la Generalitat ja ha avançat molt per a poder aplicar un recàrrec a l'habitatge buit. Per això, a València, si els terminis es compleixen i tenim eixe registre d'habitatges buits de la Generalitat dels gran tenidors abans de final d'any, en el 2022 hi haurà ja un recàrrec amb l'objectiu no de cobrar més imposats, sinó que hi haja menys habitatge buit a la ciutat i, per tant, que baixen els preus del lloguer i moltes persones puguen accedir a tindre una casa".

En aquest punt, Sanjuán ha assenyalat que "per als socialistes, la prioritat és l'accés a l'habitatge de la ciutadania de València i no els privilegis de les grans corporacions com defensa el PP, per la qual cosa s'estan establint mesures concretes per a garantir aquest dret fonamental i penalitzar a través de l'IBI a als gran tenidors d'habitatges que tinguen immobles buits en qualsevol barri de la ciutat".

Destacats