La UCO intercepta una comunicació que implicaria a Zaplana amb els fons investigats: "El nostre amic"

Guardar

Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha interceptat una comunicació que implicaria l'exministre de Treball amb el PP i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana amb els fons investigats en el cas Erm procedents de comissions presumptament il·legals: "Preferisc no continuar parlant d'aquest assumpte fins a reunir-me amb el nostre amic".

Es tracta d'una conversa via WhatsApp entre Fernando Belhot, supòsit fiduciari de Zaplana, i l'empresari investigat Carlos Gutiérrez, que l'UCO ha incorporat a un informe que recentment ha remés al Jutjat d'Instrucció número 8 de València, encarregat del cas Erm, en el qual s'investiga el suposat pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servei d'ITV i el Pla Eòlic Valencià.

Precisament en aquest mateix informe també s'apunta a viatges en iot i vols de Zaplana abonats per empreses vinculades amb un empresari pel qual va mediar davant Bancaixa per a aconseguir una operació de refinançament.

Una part important del text de l'UCO està dedicada a establir vinculacions de Zaplana amb fons procedents presumptament de comissions il·lícites.

En concret, els agents es detenen en el pagament de 2,2 milions d'euros de nou Sol Granadella a la societat Natland en 2009, data que coincideix amb les transferències que va fer Imision International a Natland amb suposades comissions de la privatització de les ITV i del Pla Eòlic.

Sobre aquest tema, existeix una conversa a través de l'aplicació de missatgeria instantània WhatsApp entre Gutiérrez i Belhot que es va prolongar durant diversos mesos i en la qual en diverses ocasions es feia referència a Zaplana.

En aquesta conversa es referirien a Zaplana com "el nostre amic", apunta l'UCO, la qual cosa es desprén del context de la conversa o les referències a una reunió que haurien mantingut els tres --juntament amb l''expresident'-- a l'hotel Wellington.

"Mira Fernando, el dia que vam estar els tres reunits al Wellington quedem que se signava un document amb Natland, que tu recollies la signatura i que s'annexava una còpia d'un document de pagament... L'endemà passat vas vindre tu i el vas canviar per una carta (...) Et torne a repetir que aquest document que tu has enviat, mal redactat, seria posar-nos a tots en una situació pitjor que la que estem ara", li comentava Carlos Gutiérrez a Belhot.

I el fiduciari contestava: "No va anar així, tots ho sabem. Preferisc no continuar parlant d'aquest assumpte fins a reunir-me amb el nostre amic".

Gutiérrez li responia: "Estupend. Tranquil pendent al fet que em digues. I insistisc a veure'ns els tres de nou. Aprofitar per a ensenyar-li el document que has enviat i que vols que se signe". Belhot li replicava: "Et sorprendries si saberes que està d'acord". L'empresari apuntava: "Sens dubte. Però cada dia em sorprén una cosa nova. No crec que vulga suïcidar-se. Ja parlara jo amb ell també".

L'UCO adverteix que del contingut d'aquest fragment es "evidencia" la implicació que tindria Zaplana en aquest assumpte dels fons, "arribant a condicionar Belhot el fet de continuar parlant dels mateixos fins que no es reunisca amb ell o exposant que està d'acord amb la manera d'actuar que proposa".

Als agents els sembla així mateix "especialment significatiu" que Gutiérrez exposara, en aparent relació a Zaplana i vinculant-ho al fet que es materialitzara el document que proposava Belhot, que "no crec que vulga suïcidar-se". A judici policial, l'ús del terme "suïcidar-se" seria "clar" quant a les conseqüències que per a Zaplana podria suposar la confecció d'aqueix document i que podrien vindre motivades per la seua vinculació amb la mercantil Natland i els fons a ella transferits.

REUNIÓ A MADRID

Prèviament a aquesta conversa, es va produir una reunió entre Zaplana, Gutiérrez i Belhot, el novembre de 2015, a l'hotel Wellington. Del registre efectuat en el despatx del supòsit fiduciari es va intervindre un document en el qual aquest efectuava una sèrie d'anotacions a manera de resum de les diferents reunions que va mantindre durant la seua viatja a Espanya.

En aqueix document es recullen les anotacions que es correspondrien amb la reunió, al·ludint literalment: "Carlos Gutiérrez: quedem a elaborar una declaració d'haver rebut tot i no haver-hi més res a reclamar de Natland. Edu suggereix que la signatura seua la pose davant notari, però no li va donar el temps per a preparar la declaració al seu advocat i va quedar a enviar-me-la aquesta setmana. Reclamar-los", exposava.

Arxivat a:

Destacats