L'UCO apunta a l'exconseller Castelló: es va beneficiar de més de 150.000€ a canvi de intervenir en adjudicacions

Guardar

Arribada de l'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, a la comandància de la Guàrdia Civil
Arribada de l'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, a la comandància de la Guàrdia Civil

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil apunta a l'exconseller d'Indústria Fernando Castelló com a beneficiari de més de 150.000 euros en pagaments a canvi que intervinguera en adjudicacions de contractes --relacionats amb el Pla Eòlic Valencià-- entre l'Administració pública i empreses privades.

Així es desprén de l'últim informe que ha remés l'UCO al Jutjat d'Instrucció número 8 de València encarregat del cas Erm, en el qual s'investiga el suposat pagament de comissions rebudes per les adjudicacions del servei d'ITV i el Pla Eòlic Valencià. En aquest procediment figuren com investigats, al costat de Castelló, l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana.

L'informe, consultat per Europa Press, recull que Castelló hauria sigut beneficiari, a través de la mercantil en la qual participa i administra, Inversiones y Servicios Gesfyan SL, d'una sèrie de pagaments provinents d'una de les societats que, indirectament, conforma el denominat Grup Guadalaviar: Elecnor, Inversions i Serveis Gesfyan SL. En total, es va beneficiar de 151.380 euros entre els exercicis 2011 i 2015.

Castelló ha ocupat diferents càrrecs públics: primer va ser conseller d'Indústria entre 1999 i 2003; després va ostentar el càrrec de secretari d'Estat de la Seguretat Social, dins del Ministeri de Treball. En tots dos càrrecs públics va estar vinculat amb Zaplana, prèviament president de la Generalitat i després ministre de Treball.

Després Castelló va ser diputat nacional per Castelló i portaveu d'Indústria, Energia i Telecomunicacions del grup parlamentari popular en el Congrés dels Diputats.

En aquest període, en relació amb els pagaments investigats per l'UCO, s'indica que a Castelló se'l relaciona amb una sèrie de pagaments per la mercantil Elecnor, adjudicatària a través de la seua participada de cinc de les 15 zones del Pla Eòlic, a la societat Inversiones y Servicios Gesfyan SL, vinculada a ell i a una altra sèrie de persones del seu cercle familiar més pròxim.

L'UCO apunta que no s'han localitzat documents, informes o arxius que evidencien un treball concret per part d'Inversions en relació amb els pagaments percebuts d'Elecnor. No obstant això, sí s'han identificat una sèrie d'accions desenvolupades per Castelló en benefici d'aquesta societat.

Així, assenyala que Castelló, coetàniament a la seua etapa com a càrrec públic i polític, hauria efectuat diverses gestions davant diferents administracions públiques i en aparent benefici d'Elecnor. Essencialment, van tindre lloc a la província de Castelló per a beneficiar a la societat en determinades licitacions relacionades amb l'eficiència energètica. Detalla l'Ajuntament de Nules, de La Vilavella, Onda o Alcalá de Xivert, entre altres.

També s'indica que va intervenir en operacions relacionades amb la Diputació de València, de Castelló o amb l'Autoritat Portuària de Castelló.

L'UCO, per a determinar la realitat de les adjudicacions i contraprestacions, ha reclamat a la jutgessa que faça requeriments a diferents organismes d'expedients de contractació amb Elecnor i la instructora ho ha autoritzat, tal com es desprén d'una resolució consultada per Europa Press.

Arxivat a:

Destacats