La ITV de Zaplana li passa per damunt

Així es va dur a terme la ‘operació Erial’ contra l’expresident de la Generalitat i altres sis persones

Guardar

zaplana
zaplana

L'esmunyedís que havia demostrat ser Eduardo Zaplana no feia pensar en absolut que la justícia poguera lligar-lo per alguna aresta al fangar de corrupció en el qual es van convertir les dues dècades de gestió del PP valencià a la Comunitat. El que fóra primer alcalde de Benidorm, després president de la Generalitat i finalment ministre de Treball en l'era Aznar havia alçat múltiples sospites des de la seua gestió municipal però sempre ha aconseguit escapar per alguna de les escletxes mediàtiques i judicials. Per això, la seua detenció va caure com un autèntic pitxer d'aigua freda en l'actualitat matutina d'ahir.

Així eixia el cotxe d'Eduardo Zaplana després del registre | P. PLAZA

El que -sempre presumptament- feia el nostre protagonista era portar a Espanya des de paradisos fiscals diners negres procedent de comissions per adjudicacions irregulars. Per això, va existir un entramat d'empreses inscrites en el registre de Panamà però gestionades des d'Uruguai. I els investigadors apunten que el cobrament de comissions es va produir en l'època en la qual Zaplana ostentava la presidència del Consell, entre 1995 i 2002.

Però d'on venien les comissions? La investigació apunta a que procedien del Pla Eòlic Valencià i de les concessions d'ITV a la Comunitat i que anaven a parar a quatre empreses aglutinades en una UTE (Unió Temporal d'empreses).

'Operació Erial'

La 'operació Erial' -així l'ha sobrenomenada la Guàrdia Civil- va viure el seu punt àlgid ahir, quan a primera hora del matí, diversos agents de la Unitat Central Operativa (UCO) interceptaven a Zaplana a l'eixida de la seua vivenda en el centre de València quan es disposava a entrar en el seu vehicle acompanyat dels seus dos escortes. Amb caixes de cartó, els agents van acompanyar al expresident cap endins del seu habitatge per a realitzar un registre i portar-se la documentació pertinent.

Al mateix temps, la Guàrdia Civil es personava en la Conselleria d'Economia per a recopilar l'expedient de les concessions de la ITV i del Pla Eòlic Valencià, en el qual una adjudicació va acabar atorgant-se a una empresa participada per Sedesa, companyia de Vicente Cotino, nebot de Juan Cotino, expresident dels Corts Valencianes.

Acusat de blanqueig de capitals, suborn, malversació de cabals i desviament de fons, Zaplana eixia aproximadament a les dos del migdia del seu domicili en un cotxe blau marí. La ITV li ha passat per damunt. A ell i a un fotoperiodista, a qui un agent de la Guàrdia Civil va haver de placar per a obrir pas al vehicle en la seua accelerada.

Final d'un matí agitat en la capital del Túria. També ho havia sigut fóra d'ella. En els passadissos del Congrés dels Diputats, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, anunciava a mitjan matí que la formació suspendrà de militància a Eduardo Zaplana. Cosa similar feia Telefónica en manifestar que liquidava "de forma automàtica" la relació laboral que mantenia la companyia amb el expresident. En tots dos cas de forma cautelar, a costa del que vaja succeint en la 'operació Erial'.

>Aquestos són els set caiguts en Erial, la trama de Zaplana

Destacats