La Generalitat obri 40 expedients per a recuperar diners "robats de casos de corrupció de governs anteriors"

Guardar

La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez
La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez

La Generalitat ha iniciat des de l'any 2015 prop de 40 expedients administratius o judicials dirigits a la recuperació d'actius pertanyents a la Generalitat, sostrets "il·legítimament a conseqüència de diversos casos de corrupció de governs anteriors".

Com a resultat d'aquestes accions, en els últims set anys, s'han retornat a les arques públiques 7,3 milions d'euros, que podran duplicar-se fins a aconseguir els 14 milions d'euros, si es té en compte els expedients que en aquests moments continuen oberts, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, la directora general de Relacions amb Les Corts, Ana Domínguez, ha precisat que són quantitats "sostretes de les arques públiques que han sigut reincorporades a la Generalitat per a una millor prestació dels serveis públics".

Les quantitats recuperades provenen de les condemnes de causes de "gran transcendència" com el cas Cooperació, en el qual es va jutjar el frau en el maneig dels fons destinats a la cooperació al desenvolupament, el cas Emarsa en el qual es va investigar la destinació del cànon de depuració d'aigües residuals, així com el cas Fitur i diverses peces del cas Gürtel.

Sobre aquest tema, la directora general ha destacat el "compromís del Consell amb la neteja, la transparència i la lluita contra la corrupció des que Ximo Puig va assumir la presidència de la Generalitat".

Des de 2015 l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat ha iniciat accions dirigides a restitució del patrimoni públic. Així mateix, ha subratllat que ha sigut "el Consell presidit per Ximo Puig, el que ha revocat l'acord del Consell del 10 d'octubre de 2014, en el qual es va acordar no emprendre accions perquè la Generalitat es personara en una de les peces del cas Gürtel relacionada amb l'expresident Camps".

Ana Domínguez ha defensat el treball realitzat pel Consell i ha assegurat que la Generalitat "treballa per a restaurar la imatge democràtica de la Comunitat, a través de la personació en les causes judicials o per la via d'execució de les sentències".

En aquest sentit, ha destacat que l'índex de referència a Europa sobre la qualitat dels governs de la Universitat de Göteborg, que mesura la prestació de serveis, la imparcialitat i la corrupció, "situa a la Comunitat Valenciana en el sisé lloc amb millor registre en 2021 i per damunt de la mitjana europea".

"Aquestes dades avalen la gestió del Consell i el compromís del president, Ximo Puig per acabar amb la motxilla reputacional que tant ha costat als valencians i a les valencianes", ha afegit la directora, que ha apuntat que en 2014 la Comunitat Valenciana se situava en el lloc 14 de 17.

Destacats