La Generalitat garanteix la igualtat d'oportunitats de les xiquetes i xiquets valencians

L'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència servirà de guia en el disseny, planificació, aplicació, desenvolupament i avaluació de les polítiques autonòmiques

Guardar

Xiquets jugant al sambori
Xiquets jugant al sambori

L'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència 2022-2026 ja és una realitat. Després d'anys de treball, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un instrument per a fer efectius els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents a través de les polítiques de la Generalitat.

Aquest projecte es va iniciar en 2019 gràcies a un informe que recollia el diagnòstic de la situació de la infància i l'adolescència en el territori valencià, identificant les principals necessitats a abordar per a fer reals i efectius els drets de xiquets, xiquetes i adolescents contemplats en la llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència. A més, ha comptat amb la participació d'institucions, entitats, societat civil i professionals.

El document s'estructura en cinc programes que tracten de donar resposta a les prioritats detectades, i que constitueixen la base per al desenvolupament de polítiques dirigides a aquest sector de la població.

"Igualtat d'oportunitats"

Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives
Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

La vicepresidenta i consellera portaveu, Mónica Oltra, informava el divendres que l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència servirà de guia en el "disseny, planificació, aplicació, desenvolupament i avaluació de les polítiques de la Generalitat", garantint així els drets de la infància i adolescència. "Volem assegurar la igualtat d'oportunitats en l'accés a la sanitat, l'educació formal, els serveis socials i l'oci independentment del lloc de procedència, la condició, el gènere o l'origen cultural", incidia.

En concret, l'estratègia es divideix en cinc programes destinats a "reforçar els sistemes públics de garantia de drets de la infància i adolescència; promoure les polítiques de gènere i igualtat; reduir les desigualtats des de l'universalisme proporcional i cap a l'equitat; augmentar la participació social de la infància i l'adolescència i promoure una cultura de bon tracte".

Tal com destaca la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives, aquests cinc programes "es plasmen en cinc objectius generals, 29 objectius específics i 85 actuacions concretes" entre les quals destaquen les dirigides a "lluitar contra la violència de gènere, la violència dins de les aules o la violència filioparental".

També es recullen mesures destinades a "la protecció a la infància en situació de vulnerabilitat, la salut mental, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals, així com un especial esment a la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents dins d'aquells àmbits de la vida pública, que els incumbeixen i en els quals habitualment havien quedat relegats a un segon pla".

Cinc programes

Uns xiquets i xiquetes d'un col·legi valencià atenen les explicacions d'un professor
Uns xiquets i xiquetes d'un col·legi valencià atenen les explicacions d'un professor

Per a abordar els aspectes més importants, l'Estratègia s'ha estructurat en cinc programes. El primer d'ells, amb el nom, 'Reforç dels sistemes públics de garantia de drets de la infància i adolescència' té com a objectiu general complementar els aspectes necessaris dels sistemes de Sanitat, Educació, Serveis socials i Protecció per a assegurar la garantia de drets de la infància i l'adolescència valencianes.

Com a segon programa s'ha establit 'Promoció de les polítiques de gènere i igualtat' per a cobrir les necessitats pròpies de la infància i l'adolescència en aquestes àrees, al mateix temps que es fomenten en les presents i futures generacions la perspectiva de gènere i les habilitats per a construir relacions basades en la igualtat.

El tercer programa, 'Reducció de les desigualtats des de l'universalisme proporcional i cap a l'equitat', busca reduir les desigualtats derivades de l'exclusió i la pobresa, en particular incidint en les situacions que viuen persones menors d'edat amb alguna diversitat funcional, xiquets, xiquetes i adolescents gitanos, així com les persones menors d'edat migrants sense referent familiar.

'Participació social de la infància i l'adolescència' és el quart programa i pretén establir mecanismes i òrgans estables de participació infantil i adolescent que impedisquen accions de participació simbòlica, i que permeten la instauració progressiva d'una estructura social sòlida en la qual la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents siga efectiva.

Finalment, el cinqué programa és 'Promoció d'una cultura de bon tracte' i vol propiciar que l'ambient de desenvolupament de les xiquetes, xiquets i adolescents siga l'adequat per a la construcció de relacions saludables i reduir els índexs de maltractament cap a la infància i de violència entre iguals presents encara en la realitat de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats