El Consell ratifica l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència 2022-2026

La seua finalitat és fer efectius els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents a través de les polítiques de la Generalitat

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra

El Ple del Consell ha sigut informat sobre l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència 2022-2026, elaborada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives com a instrument per a fer efectius els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents a través de les polítiques de la Generalitat.

L'Estratègia parteix de l'informe que recull el Diagnòstic de la situació de la infància i l'adolescència en el territori de la Comunitat Valenciana, realitzat en 2019, i que va permetre identificar les principals necessitats a abordar per a fer reals i efectius els drets de xiquets, xiquetes i adolescents contemplats en la llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència.

El document s'estructura en cinc programes que tracten de donar resposta a les prioritats detectades, i que constitueixen la base per al desenvolupament de polítiques dirigides a aquest sector de la població.

Per a complir amb els objectius establits, l'Estratègia parteix d'una visió integral, inclusiva i holística d'atenció a la infància i a l'adolescència, i inclou la participació d'aquelles institucions, entitats, representants de la societat civil i professionals compromesos amb la promoció dels drets de la infància i adolescència, i per descomptat els xiquets, xiquetes i adolescents reconeguts com a ciutadania activa i de ple dret, constituint aquest fet una cosa nova i únic.

Participació

Pel que fa a la participació, s'ha procurat abastar la major part de la població infantil i adolescent amb la finalitat de donar veu a diferents realitats, i així poder assegurar la participació i representació de tota la infància de la Comunitat Valenciana.

D'una banda, s'ha comptat amb 26 Consells Locals d'Infància distribuïts en les tres províncies, a més de representants de 42 recursos i serveis d'atenció a la infància i adolescència en situació de vulnerabilitat o protecció.

Així mateix, han participat xiquetes, xiquets i adolescents en situació de vulnerabilitat sense estructures de participació, a través de programes d'intervenció familiar impulsats per entitats socials. Des d'aquests recursos es van obtenir un total de 208 aportacions directes generades pels xiquets, xiquetes i adolescents.

Pel que fa a la participació de persones adultes s'ha contactat amb grups poblacionals i entitats que treballen diàriament amb infància i adolescència, amb la finalitat de comprendre de manera integral la situació actual de les xiquetes, xiquets i adolescents de la Comunitat Valenciana.

Programes i objectius

Per a abordar els aspectes més importants, l'Estratègia s'ha estructurat en cinc programes que inclouen els objectius i actuacions a desenvolupar al voltant de diversos temes, com ara: la violència de gènere, la violència dins de les aules i la violència filioparental; la protecció a la infància en situació de vulnerabilitat; la salut mental i el col·lectiu LGTBIQ+.

Així mateix, es contempla un especial esment a la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents dins d'aquells àmbits de la vida pública que els incumbeixen i en els quals habitualment han quedat relegats a un segon pla.

El primer programa 'Reforç dels sistemes públics de garantia de drets de la infància i adolescència' té com a objectiu general complementar els aspectes necessaris dels sistemes de Sanitat, Educació, Serveis socials i Protecció per a assegurar la garantia de drets de la infància i l'adolescència valencianes. Per a això es marquen 11 objectius específics amb 28 actuacions.

Entre les actuacions, cal destacar l'elaboració en format amigable (versions adequades per a cada grup d'edat) i accessible (sistemes augmentatius o alternatius de comunicació, dispositius multimèdia de fàcil accés, mitjans de veu digitalitzada) d'un document divulgatiu, així com material metodològic, de les normes autonòmiques amb major incidència sobre el col·lectiu de la infància i l'adolescència.

Com a segon programa s'ha establit 'Promoció de les polítiques de gènere i igualtat' per a cobrir les necessitats pròpies de la infància i l'adolescència en aquestes àrees, al mateix temps que es fomenten en les presents i futures generacions la perspectiva de gènere i les habilitats per a construir relacions basades en la igualtat.

Aquest objectiu general es desglossa en 4 objectius específics i un total de 14 actuacions, com els programes de sensibilització i formació per a professionals de l'àmbit sobre diversitat sexual i familiar, i detecció i prevenció de les diferents formes de LGTB-fòbia, així com campanyes per a la prevenció de la violència entre iguals i la violència de gènere i altres violències sexuals en l'ús de les tecnologies com a eines per al control i l'assetjament dirigides a infància, adolescència, famílies i professionals d'aquest àmbit.

El tercer programa, 'Reducció de les desigualtats des de l'universalisme proporcional i cap a l'equitat', cerca reduir les desigualtats derivades de l'exclusió i la pobresa, en particular incidint en les situacions que viuen persones menors d'edat amb alguna diversitat funcional, xiquets, xiquetes i adolescents gitanos, així com les persones menors d'edat migrants sense referent familiar. Amb aquesta finalitat s'han inclòs 4 objectius específics i 12 actuacions.

'Participació social de la infància i l'adolescència' és el quart programa que considera establir mecanismes i òrgans estables de participació infantil i adolescent que impedisquen accions de participació simbòlica, i que permeten la instauració progressiva d'una estructura social sòlida en la qual la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents siga efectiva. Per a això contempla 4 objectius específics i 15 actuacions.

Entre aquestes últimes actuacions es contempla la participació infantil i adolescent en l'elaboració i el disseny de les normes de qualitat i disseny de l'hàbitat urbà impulsats des de la conselleria amb competències en matèria d'habitatge.

I, finalment, el cinqué programa 'Promoció d'una cultura de bon tracte' busca propiciar que l'ambient de desenvolupament de les xiquetes, xiquets i adolescents siga l'adequat per a la construcció de relacions saludables i reduir els índexs de maltractament cap a la infància i de violència entre iguals presents encara en la realitat de la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta finalitat s'han marcat 6 objectius específics i 16 actuacions com a campanyes i accions informatives en les quals se sensibilitze sobre els diferents tipus de maltractament i es faça saber les diferents vies de comunicació d'aquesta mena de situacions per a la seua denúncia i/o protecció de la persona afectada. Així mateix, es contempla programes de suport, atenció i intervenció amb famílies víctimes de maltractament filie-parental.

Arxivat a:

Destacats