La Generalitat espera un pla de xoc del Govern per a resoldre els problemes del servei de Rodalia

El president Ximo Puig rep hui a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per a abordar mesures a curt termini

Guardar

Una protesta enfront de l'Estació del Nord reclama un servei digne de Rodalia en la Comunitat Valenciana
Una protesta enfront de l'Estació del Nord reclama un servei digne de Rodalia en la Comunitat Valenciana

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es reuneix hui amb el president Ximo Puig per a presentar a la Generalitat el pla de xoc amb el qual resoldre els greus problemes que està registrant el servei de Rodalia.

Una trobada esperada per les autoritats valencianes durant molt de temps així com pels usuaris d'aquest servei públic que dia rere dia pateixen innombrables cancel·lacions i retards, sobretot, en el nucli de València.

De fet, Puig va enviar una carta a la ministra, abans de finalitzar l'any, per a expressar el seu "cansament" sobre el servei de Rodalia que Renfe presta en la Comunitat Valenciana. En la missiva, Puig subratllava que, encara que aquesta situació "no és de fa dos dies", ja que té unes "arrels històriques", la ciutadania "no té el servei que es mereix".

En aquest sentit, el president reiterava la petició ja expressada en el Debat de Política Autonòmica de reclamar al Govern d'Espanya la cessió de les competències de Rodalia a la Generalitat, una mesura que hauria d'anar acompanyada de "les condicions econòmiques necessàries per a una gran reforma" de la infraestructura i del servei.

Rodalia perd 14,5 milions d'usuaris en 12 anys

Estación del Norte
Estació del Nort

Precisament el passat 7 de gener tenia lloc una nova manifestació enfront de l'Estació del Nord de València per a exigir un servei de Rodalia "digne" per a la Comunitat Valenciana que "vertebre el territori", ha rebutjat les "mentides" que han portat fins a la "insostenible" situació actual.

En la protesta, convocada per organitzacions valencianes en defensa del ferrocarril, els assistents onejaven mocadors al vent en senyal de rebuig davant el "mal" servei de Rodalia, que se sumen a les múltiples cancel·lacions de trens que pateixen diàriament milers d'usuaris.

Rodalia tanca 2021 amb menys de 9,5 milions d'usuaris a diferència de fa 12 anys, que comptava amb més de 24 milions. Cada any són al voltant de 7.600 els trens suprimits i ronden els 11.400 els que pateixen retards. Una situació que els manifestants qualificaven d'"insostenible" tant per "la falta de personal i vehicles" com per "el desviament de les inversions i la pèssima gestió del servei".

Reducció d'un servei essencial en pandèmia

Una andana de l'Estació del Nord repleta d'usuaris en plena pandèmia després de la cancel·lació de diversos trens. Imatge d'@oscarciscar
Una andana de l'Estació del Nord repleta d'usuaris en plena pandèmia després de la cancel·lació de diversos trens. Imatge d'@oscarciscar

Compromís és un dels grups polítics més actius en els últims anys per a reclamar un servei de tren digne. En referència a la reunió de hui, el senador Carles Mulet convidava a la ministra a acudir amb Rodalia per a "entendre millor les causes de la pèrdua de milions d'usuaris".

Mulet confia, a més, que la nova titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana "no acudisca a la cita amb un nou Powerpoint, com van fer els seus antecessors, sinó amb una data per a la recuperació de les freqüències i la dignitat del servei perdudes".

Segons Mulet, "hauria de caure'ls la cara de vergonya per castigar la gent amb pocs trens en pandèmia i justificar-ho en una escassa demanda que s'han guanyat a pols. Per a recuperar credibilitat han d'invertir i, si són incapaces de fer-ho millor, transferir les competències i els diners".

La coalició, que va impulsar fa uns mesos la campanya trencancelado.com així com un vídeo que denunciava aquesta situació en el dia dels innocents, considera "lamentable" l'actuació de l'Executiu central "reduint les freqüències de trens que en alguns casos estaven declarats com a Obligacions de Servei Públic, en un context en el qual es demanava augmentar distàncies i en tota Europa s'incrementaven les freqüències, mentre la xarxa valenciana estava sumida en el caos, amb constants cancel·lacions i demores".

Reunió telemàtica

Reunió telemàtica entre Puig, España i el Ministeri de Transport
Reunió telemàtica entre Puig, España i el Ministeri de Transport

El passat dimarts 28 de desembre va tindre lloc una primera presa de contacte amb una reunió telemàtica en la qual, a més de Puig, va assistir el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

España anunciava el compromís de la ministra de presentar, durant aquest inici de gener, un "full de ruta" amb "mesures a curt termini per a revertir quan abans" els problemes en aquest transport públic.

En la trobada, els dirigents traslladaven "la indignació de milers de valencians i valencianes que, pel caos que pateix la Rodalia, no poden anar als seus llocs de treball, a estudiar o fer compres amb la normalitat que deuria".

La ministra reconeixia que la situació és "crítica" pel que s'espera que en la trobada de hui s'establisca un full de ruta amb mesures a curt termini per a revertir una situació que porta ja massa anys sent deficient.

Destacats