El Govern declararà zona catastròfica els espais afectats pels grans incendis

El Congrés de Ministres ho aprovarà demà i es tramitaran les ajudes "amb la màxima celeritat"

Guardar

Pedro Sánchez, juntament amb Ximo Puig, Grande-Marlaska i Gabriela Bravo
Pedro Sánchez, juntament amb Ximo Puig, Grande-Marlaska i Gabriela Bravo

El Consell de Ministres aprovarà demà la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, coneguda com a zona catastròfica, als territoris afectats per grans incendis aquest estiu, com el de Begís.

Així ho ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha visitat aquest matí la província de Castelló per a conéixer sobre el terreny la situació de l'incendi de Begís. Concretament, Sánchez ha recorregut el terme municipal de Teresa al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska i la delegada del Govern, Pilar Bernabé. Prèviament, els representants públics s'han reunit en la localitat Viver amb els alcaldes dels municipis afectats.

El president ha afirmat que es tramitaran les ajudes "amb la màxima celeritat" per a agilitar la recuperació del paratge una vegada s'extingisca l'incendi, uns treballs de recuperació de massa forestal i de terra de cultius que duraran anys.

Pedro Sánchez també ha reconegut que els incendis de "nova generació" exigeixen replantejar la manera de treballar en ells. "Per desgràcia, ens diu la ciència que aquests pròxims estius tindrem temperatures més caloroses", ha agregat, i ha subratllat l'emergència climàtica, que "està i és més real que mai". Per això, ha advocat per complementar la labor d'extinció amb una de prevenció.

Per això, ha demanat el suport de tots els grups polítics al reial decret llei que pretén enfortir el sistema nacional de protecció civil. A més, ha demanat evitar fer "confrontació partidista" respecte a l'incident ferroviari a Begís, que en aquests moments es troba en investigació judicial.

Pedro Sánchez, juntament amb Ximo Puig, Grande-Marlaska i Pilar Bernabé
Pedro Sánchez, juntament amb Ximo Puig, Grande-Marlaska i Pilar Bernabé

230.000 hectàrees arrasades en Espanya

Sánchez ha recordat que aquest ha sigut l'estiu més calorós des de 1961 i ha assenyalat que els incendis forestals han arrasat 60.518 hectàrees només en la setmana del 7 al 14 d'agost de 2022, per la qual cosa la xifra d'hectàrees arrasades se situa en les 229.256,97, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Aquesta dada suposa quasi quatre vegades més que la mitjana d'hectàrees cremades a Espanya en l'última dècada (57.746 hectàrees).

Destacats