Gómez assegura que no hi ha deute municipal per la F-1 i Ribó apunta la possibilitat de cedir sòl si hi haguera

Guardar

imatge del circuit urbà de Fórmula 1 al seu pas pel Pont de les Arts de València.
imatge del circuit urbà de Fórmula 1 al seu pas pel Pont de les Arts de València.

La vicealcaldessa de València i edil de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez (PSPV), ha destacat aquest divendres que l'Ajuntament no té cap deute per la Fórmula-1, per la qual cosa ha dit que no ha de pagar res a la Generalitat per aqueix concepte. Per part seua, l'alcalde, Joan Ribó (Compromís), ha plantejat de nou la "possibilitat" de cedir sòl municipal si es calguera fer-se alguna compensació pel circuit i ha mostrat la seua voluntat de "resoldre les coses dialogant".

Tots dos han coincidit a assenyalar que a diferència de l'apuntat per l'expresident de la Generalitat Francisco Camps (PP) el circuit de la F-1 no va ser a cost zero per als valencians. Gómez i Ribó s'han pronunciat així aquest divendres després que el primer edil i el conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, parlaren aquest dijous del PAI del Grau, condicionat pel circuit de la F-1.

La Generalitat i l'Ajuntament de València s'han mostrat a favor d'arbitrar un nou conveni per al desenvolupament d'aquest PAI que contemple solucions per a les qüestions pendents relacionades amb aqueix traçat esportiu.

El primer edil va apuntar la possibilitat de poder posar a la disposició de l'administració autonòmica "recursos" del consistori en aquest àmbit "per a veure com arreglar tots els problemes econòmics que hi ha darrere". Va parlar de terrenys "que no compten a la urbanització" i que es podrien facilitar per a equipaments socials". "Es parla d'una sèrie de compensacions, però no han de ser econòmiques", va dir.

Referent a això Joan Ribó ha precisat aquest divendres que el plantejat a Illueca van ser "possibilitats". "Per part de la Generalitat es planteja que hi ha ací una quantitat a satisfer. L'estudiarem, ho seguirem i veurem", ha indicat preguntat en la roda de premsa que ha oferit sobre ocupació per les declaracions de Gómez.

L'alcalde ha insistit en la idea de redactar un nou conveni; ha subratllat que, "anul·lat" l'anterior, "la Fórmula 1 ha mort oficialment", i ha confiat en la comissió de seguiment impulsada per a abordar aquest assumpte. "Sempre soc partidari de resoldre les coses d'una forma dialogada", ha insistit, alhora que ha reiterat que l'eixida que va plantejar aquest dijous "és una de les possibilitats, no és la possibilitat", i ha instat a estudiar i avaluar el tema.

"Treballaré amb les institucions autonòmiques, com he fet sempre, amb la voluntat de diàleg i de buscar solucions, i amb la voluntat que el PAI del Grau puga tindre una solució positiva", ha manifestat el responsable municipal.

Pel seu costat, Sandra Gómez, que aquest dijous va afirmar que s'està ultimant un acord amb els propietaris del sòl del PAI del Grau per a resoldre el "problema que va generar el PP amb el circuit de Fórmula 1" perquè assumisquen una part del cost de la F-1, ha subratllat aquest divendres que l'Ajuntament no pagarà "ni un euro ni un metre de sòl públic" per l'"estafa" del PP amb el circuit de la Fórmula 1".

"Que tothom estiga molt tranquil a la ciutat de València i a l'Ajuntament perquè, com a responsable d'Urbanisme i com a vicealcaldessa, puc afirmar i garantir que aquest ajuntament no pagarà ni un sol euro i, moltíssim menys, en sòl públic perquè no existeix cap deute", ha exposat Gómez, preguntada després de visitar la rèplica dels Goya instal·lada en Patraix pel plantejat per Ribó.

"UNA BONA NOTÍCIA"

"Tinc una bona notícia per a tots els valencians: aquest ajuntament no deu absolutament res a la Generalitat" per "la construcció del circuit de la Fórmula 1 que va construir" sota el mandat de Camps, ha apuntat, a més d'indicar que "haurà de ser l'administració autonòmica qui assumisca els costos que no es repercutisquen als propietaris del sòl".

Sandra Gómez ha manifestat que "efectivament", es treballarà "en un nou conveni" perquè s'està "a punt de resoldre les càrregues urbanístiques dels propietaris del sòl". "Hem de resoldre el nou marc jurídic de relació entre la Generalitat i l'Ajuntament perquè òbviament l'antic conveni de la Fórmula 1 de Paco Camps està caducat", ha precisat.

La vicealcaldessa ha declarat que no es cansarà de "repetir la gran estafa que va suposar per als valencians el circuit i el Gran Premi de F-1  i ha repetit que és "absolutament fals" que "no ens anava a costar ni un euro". "Òbviament, hi ha unes certes càrregues urbanístiques que haurà d'assumir l'administració que va assumir el campionat i el Gran Premi i que va ser la Generalitat. Va ser qui va portar ací l'esdeveniment i qui va decidir unilateralment suspendre'l per sempre", ha dit.

Joan Ribó ha coincidit amb Gómez en asseverar que Francisco Camps "va mentir descaradament" en dir que "als valencians no els anava a costar ni un euro la F-1" i ha lamentat el llegat que va deixar.

La titular de Desenvolupament i Renovació Urbana ha explicat que els 38 milions del deute del circuit van ser els costos avançats d'urbanització que va assumir la Generalitat i que ara hauran de ser abonats pels propietaris i l'administració autonòmica.

"COM A ELEFANT EN TERRISSERIA"

"Cal repassar uns certs conceptes bàsics. Ja vaig dir en el seu moment que era convenient estudiar i no entrar com a elefant en terrisseria en determinats temes que potser no es controlen bé. Les càrregues urbanístiques es fan càrrec els propietaris, els que desenvoluparan posteriorment el sector", ha afegit. Gómez ha apuntat que "l'Ajuntament simplement és l'administració de la ciutat on ocorre tot i que gestiona el sector".

Gómez ha comentat també, respecte a l'informe del Consell Jurídic Consultiu sobre aquest tema, que encara que es diguera que "el 100% dels costos haurien de ser transferibles als propietaris" no se'ls poden exigir "uns costos que estan fora de la legalitat". Ha defensat que de "tot allò que no fora possible repercutir" hauria d'assumir-ho "qui va subscriure el conveni, la Generalitat".

Desenvolupament i Renovació Urbana ha detallat que el sector del Grau té 45.928,64 m² per a dotacions que l'Ajuntament cedeix sense cap cost a la Conselleria d'Educació; 2.569,37 de la Comandància de Marina; 7.053,82 del Cementeri i 1.250 d'una subestació elèctrica, i exposat que "aquests solars no servirien en cap cas per a abordar el deute generat per la Generalitat".

Destacats