Gloria Calero: "Ha sigut un 9 d'Octubre igual de complex que altres anys, però molt més segur"

Respecte a la polèmica amb Compromís i Podem per no poder participar en la Processó Cívica la delegada del Govern incideix en què "en el moment en el qual el dispositiu es posa en marxa jo no intervinc en cap decisió"

Guardar

La delegada del Govern, Gloria Calero, fa balanç del dispositiu del 9 d'Octubre
La delegada del Govern, Gloria Calero, fa balanç del dispositiu del 9 d'Octubre

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Glora Calero, ha comparegut aquest matí per a fer balanç del dispositiu de seguretat desplegat a València amb motiu del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

Calero ha destacat que el d'aquest 2021 "ha sigut un 9 d'Octubre igual de complex que altres anys, però molt més segur". La delegada del Govern ha recordat que es tracta d'una jornada "molt complicada" des del punt de vista de la seguretat i l'objectiu era "garantir el dret de manifestació i la pau als carrers, i crec que hem complit".

Calero ha recordat que "aquest dia hi ha una amenaça real de violència que ens obliga a mobilitzar un gran dispositiu de seguretat". Concretament, durant el 9 d'Octubre es van mobilitzar 1.000 agents de la Policia Nacional, als quals cal sumar els de Policia Local i els de la Policia adscrita.

Entre les cinc manifestacions es van aglutinar aproximadament 3.000 persones i es van produir 45 identificacions i dues sancions per desobediència. Unes dades més baixes que en els anys anteriors, ja que en 2019 i en 2018 es van notificar 130 identificacions i 20 actes i 148 identificacions i 58 actes, respectivament. "Per això, reitere que ha sigut un 9 d'Octubre igual de complex però molt més segur, i vull agrair la gran faena de la Policia Nacional, ja que tot es va desenvolupar en un clima festiu i reivindicatiu. Gràcies a aquesta actuació policial parlem de 0 persones detingudes o ferides i de cap desperfecte en mobiliari urbà o en comerços".

COMPROMÍS I PODEM DEMANEN LA SEUA DIMISSIÓ

Respecte a les crítiques per part de Compromís i Podem en els quals tots dos partits han demanat la seua dimissió perquè el dispositiu de seguretat va impedir l'entrada a la Processó Cívica dels seus militants, la delegada incideix en què "en el moment en el qual el dispositiu es posa en marxa jo no intervinc en cap decisió. Són decisions que responen a criteris de seguretat que prenen els comandaments policials".

En aquest sentit, Calero considera que "insinuar que se'ls va impedir participar per raons ideològiques és absurd i injust. Són acusacions molt greus que no caben en una societat com la nostra".

Durant el dia de hui es coneixerà l'informe que Delegació de Govern ha demanat a la Policia Nacional per a esclarir l'ocorregut, avançant que "no es va llevar la tanca perquè accediren en eixe moment únicament per criteris de seguretat".

CRÍTIQUES DE FEVAMIC

Per part seua, la Federació Valenciana de Moros i Cristians (FEVAMIC) també va mostrar el seu descontentament, acusant Delegació de Govern d'intentar "rebentar" l'entrada en permetre una manifestació per part del seu recorregut.

Sobre això, Calero ha informat que "es va traslladar la complexitat d'aquest moment a les autoritats" i es va plantejar "a l'alcalde la possibilitat de vàries el recorregut o canviar de dia l'entrada dels Moros i Cristians". Davant aquesta impossibilitat, la delegada del Govern ha ressaltat que "assumirem entre tots que podrien coincidir, al final van coincidir, però no va haver-hi cap altercat. És una cosa que succeeix cada any i mai ha passat res, com enguany".

Finalment, Calero ha matisat que "jo assumisc la meua responsabilitat, però cadascú ha d'assumir la seua" recordant que "jo no intervinc ni en processons ni en actes culturals" i proposant que en el futur "hem de millorar en la coordinació d'aquests actes al marge de la seguretat".

"Jo estaria hui molt preocupada si haguérem tingut un 9 d'Octubre amb molta violència, com en altres anys, però no ha sigut així", ha conclòs.

Destacats