Ens Uneix insisteix en el fracàs de les negociacions amb l'esquerra mentre PSPV i Compromís demanen disculpes

Aquestes han sigut les reaccions dels líders polítics en el ple de la Diputació després de la investidura de Vicente Mompó com a nou president

Guardar

Carlos Fernández Bielsa, candidat socialista a la presidència de la Diputació durant la sessió constitutiva de hui
Carlos Fernández Bielsa, candidat socialista a la presidència de la Diputació durant la sessió constitutiva de hui

Els 31 diputats de la Diputació de València ja han jurat el seu càrrec en la sessió constitutiva que s'ha celebrat hui i que marca l'inici de la XII legislatura d'aquesta institució provincial. Després d'una votació que s'ha hagut de repetir per l'empat a quinze vots entre PP i Vox i l'únic vot a Natalia Enguix, candidata d'Ens Uneix, finalment la llei electoral ha emparat la candidatura de Vicente Mompó que, al ser el partit amb més diputats en l'ens, ha aconseguit la presidència de la Diputació.

Així, s'ha complit l'escenari en el qual Enguix ha presentat la seua candidatura i s'ha votat a sí mateixa. D'aquesta manera, la presidència de la Diputació ha quedat en mans del PP, recolzat per Vox, els diputats del qual han votat a favor del candidat 'popular'. Com a conseqüència, el bloc progressista format per PSPV i Compromís han perdut la Diputació al no comptar amb el vot positiu d'Enguix després d'unes negociacions que no han donat el fruit desitjat dels partits d'esquerra.

El nuevo presidente de la Diputació de València, Vicente Mompó
El nou president de la Diputació de València, Vicente Mompó

Després de la seua designació Mompó ha assegurat en el seu discurs que treballarà "per a tots, també per als quals pensen diferent" i ha destacat al fet quesí governarà "pensant en tots". També ha tingut paraules per a Ens Uneix i per al seu líder i expresident de la Diputació amb el PSPV i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez. Sense citar-ho s'ha referit al cas Alqueria, pel qual aquest va deixar aquesta institució i les files socialistes, i ha dit que el "dolor" que ha patit "no li el mereix cap persona i menys gent honesta".

Natalia Enguix lamenta que no haja eixit un govern progressista de les negociacions

Precisament, la diputada d'Ens Uneix, Natalia Enguix, ha sigut la primera a intervindre després de la investidura de Vicente Mompó, i ha lamentat que les negociacions amb PSPV i Compromís per a segellar un acord no hagen sigut fructíferes "perquè s'han semblat més a una partida d'escacs", ha destacat Enguix.

"Si perdem de vista l'objectiu de millorar la vida de la gent poden passar coses com la de hui que no hi haja un govern progressista en la Diputació de València", ha afirmat la dirigent. D'altra banda, s'ha mostrat partidària de "donar la mà i mai l'esquena" i ha assegurat que "l'egoisme i la crispació d'alguns polítics no poden entrar en els murs de la Diputació".

La diputada d'Ens Uneix, Natàlia Enguix
La diputada d'Ens Uneix, Natàlia Enguix

Compromís arremet contra Ens Uneix assegurant que "la vall separa, no uneix"

Dolors Gimeno, una de les tres diputades provincials de Compromís, ha demanat disculpes "a tots els votants d'esquerres" i ha criticat que la Diputació era l'única institució "on encara era possible fer polítiques d'esquerra". "La vall no ens uneix, la vall ens separa i ha provocat que la dreta i l'extrema dreta estiguen ara governant en la Diputació", ha declarat Gimeno.

De la mateixa manera, Gimeno també ha criticat la posició progressista de la formació de la Vall d'Albaida. "No sé què queda de la formació progressista d'Ens Uneix que ha donat la benvinguda a un govern de color gris. En quin moment van pensar que era bona idea donar-li la Diputació als qui injustament volien enviar al seu líder a presó?", ha manifestat la dirigent.

Bielsa qualifica la decisió d'Ens Uneix d'"una decisió imperdonable que ningú entén"

"Hui la decepció que sentim els socialistes i progresiats és màxima". Així ha començat el seu discurs Carlos Fernández Bielsa, candidat socialista a la màxima adreça d'aquesta institució, després de la designació de Mompó com a president. "Hui es comença el camí contrari a l'iniciat en 2015; hui es torna al clientelisme, a l'amiguisme i probablement al besamans, i si no al temps", ha augurat.

Bielsa també ha sigut un dels dirigents polítics que s'ha dirigit a la ciutadania per a demanar disculpes i durant el seu discurs s'ha dirigit directament a Natalia Enguix. "Aquesta decisió us perseguirà per sempre i la societat progressista no l'oblidarà, des de l'estima, afecte i empatia que us tinc".

 

Destacats