Vicente Mompó, nou president de la Diputació de València amb el suport de Vox

Mompó ha sigut investit després d'un empat entre PP i PSPV que s'ha resolt segons la llei electoral perquè governe el partit amb més diputats

Guardar

El nou president de la Diputació de València, Vicente Mompó
El nou president de la Diputació de València, Vicente Mompó

Vicente Mompó serà el nou president de la Diputació de València; d'aquesta manera, es resol una de les majors incògnites que han sacsejat el panorama polític valencià en les últimes setmanes. Mompó ha sigut designat com a president en segona votació en l'acte de constitució de la nova corporació que s'ha realitzat aquest migdia en el Saló de Plens d'aquesta institució. En concret, han sigut 15 vots (13 del Partit Popular i 2 de Vox) els que han donat la presidència al 'popular' Mompó.

La primera votació va estar marcada per l'empat a 15 vots de PP i PSPV, mentre que Natalia Enguix (d'Ens Uneix) va obtindre un vot, per la qual cosa al no aconseguir cap dels tres candidats la majoria absoluta, la votació estava condemnada a repetir-se.

Finalment, fou en segona votació quan Mompó va aconseguir la presidència de la institució amb 15 vots, la qual ha assolit segons com marca la llei electoral, ja que en cas d'empat la presidència recaurà en la formació que haja obtingut més diputats que, en aquest cas, és el Partit Popular. 

La carrera per la presidència estava protagonitzada per tres grans noms: Vicente Mompó (PP), Carlos Fernández Bielsa (PSPV) i Natalia Enguix (Ens Uneix). Aquests tres han sigut finalment els candidats que s'han presentat a la presidència durant la sessió constitutiva; mentre que Vox i Compromís no han presentat ningun nom. Amb Mompó, els 'populars' es fan amb la presidència de les tres diputacions valencianes i completen el ple de governs al costat de les alcaldies de les tres capitals de província i la Generalitat.

Un camí per a arribar al màxim lloc directiu de la Diputació que es trobava emmarcat en un escenari d'incertesa pel pols del partit comarcal Ens Uneix, que tenia la clau de la governabilitat i havia de decidir a qui donar-li el seu suport. D'ells depenia el caràcter que tindria el conegut com a 'ajuntament d'ajuntaments', que finalment estarà governat pel bloc conservador gràcies als suports que ha rebut la candidatura de Mompó.

Ens Uneix aposta per la seua candidata i cedeix la Diputació al PP

Finalment s'ha complit un dels tres escenaris que estaven sobre la taula: Natalia Enguix, única representant d'Ens Uneix en la Diputació, s'ha votat a sí mateixa com a candidata a la presidència, per la qual cosa, el PP ostentarà la presidència com a la força amb més diputats. ixsí, Vicent Mompó serà el nou president de la Diputació de València els pròxims quatre anys.

Natalia Enguix, diputada provincial de Ens Uneix
Natalia Enguix, diputada provincial d'Ens Uneix

A la seua arribada a la sessió en la Diputació, Jorge Rodríguez ha declarat que PSPV i Compromís han de votar a la seua candidata, però ha obert la possibilitat que ella només ostente durant un temps la presidència fins que hi haja un canvi en l'adreça autonòmica socialista que lidera el ja 'expresident' de la Generalitat Ximo Puig.

"Si és més important parar a la dreta que les butaques, és tan senzill com votar a Natàlia Enguix, amb la seguretat que en el moment en el qual el PSPV canvie, el president serà Bielsa, sense cap problema", ha declarat el també alcalde d'Ontinyent.

Organigrama de la nova Diputació de València

Així, després de la sessió constitutiva celebrada hui en el número 6 de la plaça Manises, la direcció de la Diputació recaurà en Vicente Mompó com a president. Les eleccions municipals del passat 28 de maig van modificar l'organigrama dels 31 diputats que componen aquesta institució.

Sede de la Diputació de València
Seu de la Diputació de València

Els resultats dels comicis van atorgar al Partit Popular 13 diputats, mentre que el PSPV-PSOE va obtindre 12, Compromís va aconseguir tres diputats provincials, Vox dos i Ens Uneix tindrà una representant en l'hemicicle.

Compromís jura el càrrec amb una declaració d'intencions

La sessió constitutiva ha deixat alguns moments ressenyables. Un d'ells ha sigut durant el jurament amb la mà en la Constitució que han hagut de fer cadascun dels 31 diputats abans de la votació. Mentre que la resta de diputats s'han limitat a llegir al peu de la lletra el text ja establit per a jurar el càrrec, els tres dirigents de Compromís han pronunciat el seu propi guió.

Així, Dolors Gimeno, Pau Andrés i Josep Riera, els tres representants de Compromís en la Diputació, s'han dirigit a l'hemicicle assegurant que les seues atribucions polítiques en aquesta institució serviran de base per a dur a terme polítiques basades en la "igualtat, la sostenibilitat ambiental i la transparència". També han destacat la seua intenció de "promoure la llengua i la cultura dels valencians i valencianes" i s'han compromés a "distribuir els recursos públics i la justícia" en tots els municipis.

 

 

Destacats