Els hospitals valencians recuperen el servei de ressonàncies magnètiques de caràcter públic a partir de demà

La Generalitat reverteix dimecres que ve una de les privatitzacions escomeses per Zaplana l'any 2000

Guardar

Servei de resonància magnètica
Servei de resonància magnètica

El Consell va aprovar divendres passat el decret que regula els efectes en matèria de personal de l'extinció del concert per a la realització de tècniques de radiodiagnòstic per imatge mitjançant equips de ressonància magnètica. Així, aquest servei que va ser privatitzat l'any 2000 torna a ser de titularitat pública i passarà a les mans de la Conselleria de Sanitat, el departament que dirigeix la consellera Ana Barceló.

L'expresident de la Comunitat Valenciana, Eduardo Zaplana, va escometre durant el seu mandat diverses privatitzacions en Sanitat i va impulsar el primer cas d'hospital públic de gestió privada a Alzira. Aquest model es va estendre a Torrevieja, Dénia, Elx i Manises, i va suposar un cost no previst de 118 milions d'euros per a les arques públiques. Si bé el Consell ja ha recuperat la gestió dels departaments d'Alzira i Torrevieja, a partir del 15 de desembre els diagnòstics de ressonància magnètica també tornaran a ser de gestió pública.

Segons un informe de la Sindicatura de Comptes de l'any 2013, amb el PP al capdavant del Consell, el sobrecost en els 10 anys de contracte hauria oscil·lat entre els 30,3 milions i els 160,7 milions en un contracte que d'inici es va adjudicar per un import de 497 milions. El cost mitjà per exploració va ser de 257,1 euros en 2012 i es reduiria a 108,3 euros si fora de gestió directa.

En els set anys anteriors en els quals el servei també va ser de gestió privada pràcticament per les mateixes empreses, també es van produir sobrecostos milionaris. L'any 2008, el diputat socialista Ignacio Subías va posar números a aquestes valoracions i va denunciar el sobrecost de 100 milions d'euros -un 60% respecte als diners inicialment estimats- que havia suposat a les arques públiques privatitzar les ressonàncies magnètiques. El primer concert, que expirava el setembre de 2008 i que es va posar en marxa el gener de 2001, contemplava una despesa de 167 milions d'euros. Cada any s'havia anat sobrepassant la despesa prevista, i per això els ingressos de les concessionàries, fins al punt que en 2006 ja s'havien depassat els 167 milions.

La Conselleria de Sanitat recuperarà a partir de demà la gestió directa del servei de ressonàncies magnètiques als hospitals públics valencians. Tot, malgrat arribar amb tres anys de retards respecte a la finalització del contracte (any 2018) per la falta de formació del personal. Així, 120 empleats de les empreses que actualment proporcionen el servei -Grup Ascires (Eresa i Iberdiagnosis), Clínica Benidorm, i Ribera Salut- passaran a ser dirigits per la Conselleria.

Ampliació de l'Hospital Clínic

Nou pas perquè l'ampliació de l'Hospital Clínic de València siga una realitat. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha donat llum verda a l'inici de l'avaluació ambiental de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat relativa a l'ampliació d'aquest centre sanitari.

Les obres, declarades al febrer d'emergència, d'interés general i d'interés públic arran de la situació de pandèmia actual, permetran incrementar en 100% el nombre d'habitacions; en un 30% els quiròfans; en un 40% les consultes externes; en un 500% el nombre de llits de crítics; i multiplicar per deu la grandària de l'hospital de dia.

Això serà possible gràcies a una inversió de 104 milions d'euros dels quals, a més del nou edifici d'hospitalitzacions, es rehabilitarà de l'antiga Escola Universitària Tècnica Agrícola per a albergar les consultes externes.

Concretament, les obres dels nous dos edificis permetran incrementar l'hospital en 36.624 metres quadrats, la qual cosa suposarà un 54% més de superfície; 144 habitacions i 240 llits més; 194 noves sales de consultes i altres 26 boxs de vigilància intensiva.

Arxivat a:

Destacats