El TSJ avala la liquidació del contracte del TEM amb l'empresa de José Luis Moreno i la penalització de 423.000€

Gómez diu que la sentència és "una nova garrotada als governs del Partit Popular a València de l'època de Rita Barberá"

Guardar

José Luis Moreno, en una imatge d'arxiu de 2013, en una roda de premsa sobre el TEM de València
José Luis Moreno, en una imatge d'arxiu de 2013, en una roda de premsa sobre el TEM de València

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha resolt a favor de l'Ajuntament de València en el litigi amb l'empresa Crystal Forest --productora de José Luis Moreno a la qual li va ser adjudicada en 2013 la gestió del Teatre el Musical (TEM) de la ciutat-- i considera que la liquidació del contracte i la imposició d'una penalitat a l'adjudicatària de 423.000 euros són conformes a dret.

D'aquesta manera, la Secció Cinquena de la Sala contenciosa administrativa del TSJCV estima el recurs interposat pel consistori contra una sentència anterior, del Jutjat contenciós administratiu núm. 3 de València, que havia donat la raó a l'empresa.

La resolució, datada el 27 d'octubre, l'ha donada a conéixer aquest dijous la vicealcaldessa de València i portaveu socialista, Sandra Gómez, durant el debat en el ple ordinari de febrer.

Els fets es remunten a 2013, quan l'Ajuntament de València, llavors dirigit per l'alcaldessa 'popular' Rita Barberá, va adjudicar la gestió de la sala del Cabanyal-Canyamelar a la productora de José Luis Moreno Crystal Forest. En 2015, el nou equip de govern municipal --ja amb Compromís, PSPV i, en aquell moment, València en Comú-- va demanar resoldre el contracte per "incompliments de l'adjudicatària". Finalment, en 2018 va resoldre el contracte i va imposar una penalització a l'adjudicatària de 423.000 euros.

Per a la vicealcaldessa Gómez, la decisió del TSJ suposa "una nova garrotada als governs del Partit Popular a la ciutat de l'època de Rita Barberá" i ha recordat que en la productora de Moreno va treballar la neboda de Rita Barberá, Asunción Corbín Barberá, durant set mesos.

NEBODA DE BARBERÁ

"Com ens té acostumat, el PP va regalar a un dels seus amics de l'ànima o del cor, que en aquest cas era José Luis Moreno, on quina casualitat!, estava contractada directament la neboda de Rita Barberá, per cert, hui assessora de la portaveu María José Catalá en aqueix intent desesperat per reconciliar-se amb els familiars de l'exalcaldessa", retrau Gómez, que afig: "Crec que aqueix intent se li girarà en contra, ja que tota l'herència que ve de l'època del PP està absolutament tacada i enverinada".

"Prova d'això és la condemna que ha rebut aquesta empresa, que haurà de pagar a l'Ajuntament de València quasi mig milió d'euros per la nefasta gestió que va fer del Teatre El Musical", ha asseverat Sandra Gómez.

La sentència de l'alt tribunal valencià revoca la decisió anterior del jutjat en considerar que diverses clàusules dels plecs i el contracte són "prou clares per a acollir la postura municipal", ja que estableixen "el caràcter de mitjà per a garantir l'equilibri economicofinancer de l'aportació municipal". "I la naturalesa jurídica que atribuïm a l'aportació no és obstacle, en cap cas, per al reconeixement de la necessitat de procedir a una liquidació a final de cada anualitat".

Per tot això, el TSJ deixa sense efecte la sentència anterior i, en conseqüència, desestima el recurs contenciós administratiu interposat Crystal Forest S.L. contra l'acord de la Junta de Govern Local de 2 de febrer de 2018 pel qual es va aprovar la liquidació del contracte per a la gestió i explotació del TEM durant el període comprés entre el 23-2-2013 i 31-3-2015, "llançant un saldo deutor per a la recurrent de 324.479,51 € i 175.154,46 € en concepte de danys i perjudicis, resultant amb execució de la garantia per import de 5.768 €, un import de 423.865,97 €, per ser conforme a dret".

Destacats