Davó: "Si garanties aprova el canvi de síndica, serà una destitució sense cap raó política i que ens debilitarà com a partit"

Parlem amb l’actual síndica d’Unides Podem a les Corts davant la proposta del seu cessament com a síndica per adoptar aquesta tasca la coordinadora autonòmica de la mateixa formació, Pilar Lima

Guardar

Davo7
Davo7

A 38 vots de ser Coordinadora Autonòmica de Podem es va quedar Naiara Davó en l'anterior III Assemblea Ciutadana Valenciana de la formació morada el passat mes de juny. A aquest espai de participació es van presentar dos projectes per liderar Podem, el de Pilar Lima i el de Naiara Davó, però cap dels dos presentava un canvi en la figura de síndica del Grup Parlamentari de Podem a les Corts. No obstant això, fa una setmana s'anunciava la decisió de Lima per dur a terme aquest canvi que afectaria a la formació en matèria de lideratge.

La proposta a la que van donar suport quasi cinc mil inscrits a la III Assemblea Ciutadana Valenciana del passat juny marcava tres lideratges de manera separada però per treballar de manera conjunta. Per una part, el lideratge de Lima com a coordinadora general, el lideratge de Davó com a síndica i el de Dalmau com a vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. No obstant això, en mans de la Comissió de Garanties de la formació morada -òrgan encarregat de vetlar pel respecte als drets dels inscrits i els principis fonamentals i les normes de funcionament de l’organització- está el fet d'impossibilitar aquest cessament per, com diu Davó, "s'hagueren pogut incomplir els procediments reglamentaris i democràtics".

Parlem amb Davó perquè ens analitze la situació en la qual es troba així com per conéixer en quin moment es troba aquesta situació, el moment en què va rebre la notícia i per saber com van les comunicacions amb Pilar Lima, qui seria, si així la Comissió de Garanties ho decideix, la nova síndica d'Unides Podem a les Corts Valencianes.

Com vas rebre la notícia de què es proposava canviar la sindicatura d'Unides Podem i quedaries apartada d'aquesta tasca?

Va ser una notícia rebuda amb molta sorpresa per la meua part i per la resta de diputades. Enteníem que no era, i no és, el moment d'obrir cap guerra interna. No és moment mai, però menys a meitat d'una pandèmia. I aquesta decisió de la Coordinadora General s'allunya de la decisió dels quasi cinc mil inscrits a l'últim consell ciutadà, on fa sis mesos es va decidir que tinguérem tres espais amb tres lideratges concrets: Pilar Lima a la Coordinadora, jo com a síndica i Dalmau a la vicepresidència, i eixe és el projecte que es va aprovar amb la decisió de les inscrites. Per tant, la decisió de canviar la sindicatura d'Unides Podem ens va preocupar i sorprendre perquè sabíem que ens allunyàvem del mandat democràtic que ens havien donat i del projecte polític que tenim en aquest moment. I a més, amb aquest canvi sobtat, ens afeblim com a partit.

Has parlat en els últims dies amb Pilar Lima? Quines posicions heu mantes conjuntament?

Bé, la veritat que no he tingut més comunicació de la destitució. És evident que no hi ha cap raó per fer-la i ens allunya d'allò que havia decidit més de cinc mil inscrits fa uns mesos i crec que per això hi va haver una part de les conselleres ciutadanes que han recorregut davant la Comissió de Garanties la impugnació de la votació per qüestions de procediment, ja que no s'ha escoltat al grup parlamentari, però també s'han exposat qüestions polítiques, ja que en una situació com la que estem, a meitat d'una pandèmia o que som un grup parlamentari que no aprova el canvi de síndica, el que deuríem estar és treballant conjuntament i amb cohesió i no allunyant-nos del que havíem acordat entre totes. És una irresponsabilitat fer aquesta proposta en aquest moment.

No ha passat ni una setmana des que es va anunciar la proposta i ja s'ha votat i tot. No tens la sensació que tot ha anat molt de pressa?

Sí, ha anat ràpidament i crec que cap la possibilitat que s'hagueren incomplit els procediments reglamentaris i democràtics, i per això, la reunió que han intentat fet hui no tenia cap sentit. Al final, no s'entén a què respon tanta rapidesa i això fa que no es complisquen les garanties democràtiques ni tampoc el respecte que han de tindre cap als consellers que han fet aquesta impugnació.

Creus que tens el suport de la formació?

Si, jo crec que és evident que al màxim òrgan de representació de Podem, l'Assemblea Ciutadana, on es va decidir els dos projectes que es presentaven i cap dels dos no qüestionava ni la sindicatura ni la vicepresidència. Estava el meu projecte que unia eixos dos, el de coordinadora autonòmica i el de síndica, i estava el de Pilar, que diferenciava tres espais amb tres lideratges reconeguts amb noms. Al final, els inscrits van decidir que volíem que treballarem de manera conjunta i cadascú al seu espai, i així ho hem fet en els últims sis mesos, i jo en la meua posició de síndica he defensat la reforma fiscal, la llei d'economia circular, tot el tema de la intervenció dels preus de la llum, posicionaments ferms contra l'extrema dreta i amb l'antifeixisme, i aquest projecte que havien decidit eixes cinc mil inscrites estava funcionant bé. No hi ha cap raó política per fer aquesta destitució perquè Pilar, de manera unilateral, decidisca canviar i allunyar-nos d'eixe projecte. No té sentit, ens afebleix coma partit, ens resta credibilitat i ens allunya de l'objectiu de lluitar contra la pandèmia i les seues conseqüències econòmiques.

La direcció d'Unides Podem es reunirà el pròxim dimarts per decidir si fer efectiu el canvi de síndica o no, i a més, vosté mateixa ha posat a Twitter que hi ha marge per reconduir la situació. Però, com?

Quan deia que hi ha marge, em referia al fet que tot ha anat molt de pressa, era una bestiesa que es pretenguera fer hui una reunió del grup parlamentari que no estava ben convocada ni seguia el seu procediment, però sobretot pel que jo sempre he traslladat i així m'ho han fet arribar a mi també, les tres diputades que han firmat el discurs, Ferran Martínez, Beatriu Gascó i Irene Gómez el fet de dir que en aquests moments estem a l'espera d'una resolució de la Comissió de Garanties sobre la destitució i la resposta de la qual assumirem totes, siga en un sentit o en altre i mai s'ha posat en dubte ni per un costat ni per l'altre, però s'han de respectar les garanties democràtiques i procedimental i és fonamental. Per tant, és el que no s'anava a fer hui i per això elles s'han adonat, han tirat enrere i que estaven fent una vulneració dels procediments democràtics i jo he convocat formalment a la direcció del grup parlamentari per al dimarts que ve per dos raons: els diputats d'Unides Podem amb un email conjunt demana tranquil·litat i respectar les garanties democràtiques i els procediments i als nostres companys conselleres i consellers que han posat el recurs, que estem a l'espera de la resolució de la Comissió de gGaranties i per tant, simplement respectem els temps i anem a poc a poc. Quan arribe aquesta resolució es procedira a la reunió del grup parlamentari i a continuar el que siga la mateixa, i això és un funcionament democràtic normal i correcte.

Si al final s'efectua aquest canvi de síndica al grup parlamentari d'Unides Podem, quin serà el paper que ocuparà Davó a la formació i a la política?

Jo crec que en el cas que la comissió de garanties resolguera en eixe sentit, la pena serà que la gent no haurà entés la raó per la qual s'ha fet, ja que es parla de purga o de 'vendetta', i jo crec que la gent no sabrà aquest moviment o agressió interna que ens ha afeblit. No obstant això, jo continuaré treballant com a diputada i com el que és la meua obligació amb mesures i propostes per fer que la vida de les valencianes i els valencians, però la veritat és que haurà sigut una destitució i un cessament sense cap raó política i que ens debilita. No obstant això, seguiré treballant per millorar la vida de cada persona d'ací, del País Valencià

Arxivat a:

Destacats