Compte arrere per a governar la Diputació després del pols de Jorge Rodríguez

Aquest divendres 14 de juliol tindrà lloc l'acte per a conformar la nova Diputació de València

Guardar

Jorge Rodríguez i Natàlia Enguix
Jorge Rodríguez i Natàlia Enguix

Són dies intensos a Ontinyent. La capital de la Vall d'Albaida s'ha convertit, aquestes últimes setmanes, en l'epicentre polític de la Comunitat Valenciana. I és que ací és on es decidirà, quasi sobre la botzina, el nou govern de la Diputació de València. Un govern que es constituirà aquest mateix divendres, 14 de juliol, en una sessió que, en aquests moments, està envoltada d'incògnites.

La importància del que passe a la fi d'aquesta setmana en la plaça Manises de València és capital, ja que l'esquerra treballa per mantindre l'única institució que governaria en aquesta legislatura després dels resultats del 28 de maig. Però per a això, han de convéncer a Ens Uneix.

Natàlia Enguix es postula com a presidenta

La compareixença pública de Jorge Rodríguez dijous passat suposava un nou gir de guió que agafava a contra peu als partits implicats en la conformació l'entitat supramunicipal. Partit Popular, en el bloc de la dreta, i PSPV-PSOE i Compromís en l'esquerra, esperaven que el líder d'Ens Uneix revelara el sentit del vot que exercirà la seua diputada, Natàlia Enguix, en la sessió d'investidura.

Un vot que, contra tot pronòstic, i a l'espera de l'esdevenir de la setmana, serà cap a la seua pròpia persona, deixant la pilota en la teulada de socialistes i valencianistes: "si volen impedir un govern de la dreta, tenen a la seua mà votar a una persona d'esquerres i progressista com Natàlia Enguix", sentenciava Jorge Rodríguez.

Fins a eixe moment, la formació comarcalista no plantejava un escenari on demanara la presidència de la Diputació, requerint, únicament, l'acord en un llistat de 17 actuacions, que suposarien una inversió total de 15 milions d'euros per als municipis de la Vall d'Albaida on tenen representació. De fet, després del veto a pactar amb la ultradreta, una decisió que feia inviable un govern amb Partit Popular encara que fora en minoria, ja que això implicaria acords puntuals amb Vox, el socialista Carlos Fernández Bielsa estava en totes les travesses per a encapçalar el futur govern de la institució provincial.

Desavinences amb l'executiva nacional del PSPV

No obstant això, Rodríguez eixia al pas d'aquesta possibilitat enumerant una sèrie de realitats que, per a Ens Uneix, deixen entreveure la divisió interna entre les faccions de Bielsa i el seu secretari general Ximo Puig. "No sabem fins a quin punt Bielsa pot mantindre els compromisos perquè no compta amb el suport de l'executiva nacional del partit, ja que el boicotegen i el menystenen constantment", afirmava el també alcalde d'Ontinyent.

En aquest sentit, Rodríguez assenyalava directament a Ximo Puig com a responsable d'aquesta situació, concretant des del seu descontent amb la postura del president en funcions després de l'absolució del líder d'Ens Uneix del cas Alqueria fins al recent nomenament de l'ontinyentina (i antiga mà dreta de Rodríguez) Rebeca Torró com a portaveu socialista en Les Corts, un gest que s'ha vist com una provocació.

Acord a contrarellotge

Pese al gir que donaven les negociacions el dijous, el diàleg no està trencat. Tant PSPV-PSOE com Compromís treballaran amb Ens Uneix "fins a l'últim moment" per a formar govern i impedir que passe a les mans de la dreta.

"En una setmana poden canviar moltes coses. L'electorat d'Ens Uneix no entendria que acabara governant la dreta", afirmava el divendres el síndic de Compromís en Les Corts, Joan Baldoví. "Hi ha temps, seguim convençuts a formar un govern d'esquerres. Esperarem", asseguraven, per part seua, fonts pròximes a Bielsa el mateix dijous.

En l'escenari actual, el Partit Popular és la llista més votada amb 13 diputats, per 12 del PSPV, 3 de Compromís, 2 de Vox i 1 d'Ens Uneix. És a dir, el bloc de l'esquerra i de la dreta sumen 15 diputats, amb Ens Uneix amb la clau de govern. En cas d'empat, governaria la llista més votada i el 'popular' Vicent Mompó seria investit president divendres que ve 14 de juliol.

Destacats