Rodríguez anuncia que no hi ha pacte amb el PSPV per la Diputació i culpabilitza a Puig: "s'està rient d'Ontinyent"

Ens Uneix votarà a la seua diputada en el ple d'investidura però manté obertes les negociacions: "en política pot passar qualsevol cosa"

Guardar

Jorge Rodríguez compareix per a informar sobre les negociacions per a formar govern a la Diputació
Jorge Rodríguez compareix per a informar sobre les negociacions per a formar govern a la Diputació

Gir inesperat en les negociacions per formar govern en la Diputació de València. Jorge Rodríguez, líder d'Ens Uneix, ha comparegut aquest matí per a anunciar que la decisió, de moment, del seu partit, és "no pactar" ni amb el bloc de dretes ni amb el d'esquerres. En aquest sentit, en el ple d'investidura del 14 de juliol, la diputada Natàlia Enguix es votarà a ella mateixa.

Rodríguez ha carregat durament contra el PSPV-PSOE i ha apuntat directament al seu secretari general, Ximo Puig, com a causant d'aquest desacord: "s'està rient d'Ontinyent i de les seues veïnes i veïns". I és que l'alcalde de la capital de la Vall d'Albaida ha lamentat "no fiar-se" de la paraula de Carlos Fernández Bielsa, interlocutor en les negociacions, ja que, tal com assegura "és menystingut i desautoritzat per la seua executiva nacional, i dubtem que Ximo Puig vulga que ell siga el president de la Diputació".

Així mateix, considera "inassumible" un pacte amb el Partit Popular, ja que això suposaria arribar a acords amb Vox, i des d'Ens Uneix s'han marcat com a objectiu "ser un dic de contenció de la ultradreta".

Rodríguez assenyala a Puig

Jorge Rodríguez considera que l'executiva nacional del PSPV-PSOE ha impedit aconseguir un acord després de setmanes de negociacions. "Tots els esforços han sigut infructuosos i ho lamente profundament per Carlos Fernández Bielsa", ha concretat.

El líder d'Ens Uneix ha reconegut que un pacte amb socialistes i Compromís "resultaria el més senzill", ja que comparteixen idees polítiques: "venim d'on venim i les idees no les donen els carnets, sinó les persones".

No obstant això, Rodríguez ha lamentat que "quan parlem amb el PSPV no sabem si parlem de veritat amb qui té veu. L'esforç de Carlos Fernández no ha arribat a bon fruit perquè l'executiva socialista no vol que Bielsa siga president. No sabem fins que punt Bielsa pot mantindre els compromisos perquè no compta amb el suport de l'executiva nacional del partit, ja que el boicotegen i el menystenen constantment".

En aquest sentit, ha reconegut que "hi ha molts fets que constaten que cada vegada que hem aconseguit un acostament l'executiva nacional ha posat pals a les rodes". Des d'Ens Uneix han detallat exemples com la falta de suport de Puig cap a Rodríguez quan es va conéixer sota innocència en el cas Alqueria; la negació socialista a pactar amb Ens Uneix en municipis; la paralització de les obres de l'Hospital d'Ontinyent (l'ontinyentí i excompany socialista Jaime Peris és director general d'Infraestructures Sanitàries), o el nomenament, ahir mateix, de Rebeca Torró com a portaveu a Les Corts. "Torró va passar de ser la meua mà dreta a ser la primera que va abandonar el vaixell quan em van imputar, i ahir Puig, entre els seus més de 30 diputats, la nomena portaveu de Les Corts", ha insistit.

La Diputació, per al Partit Popular?

La conformació de la Diputació de València entra ara en un nou i inesperat escenari. La nova Diputació estarà formada per 13 diputats del PP, 12 del PSPV, 3 de Compromís, 2 de Vox i 1 d'Ens Uneix. És a dir, el bloc de l'esquerra i de la dreta sumen 15 diputats, amb Ens Uneix com a diputat diferencial. En cas d'empat, governaria la llista més votada i el 'popular' Vicent Mompó seria investit president divendres que ve 14 de juliol amb els suports de Vox.

Sobre aquest tema, Rodríguez ha sigut clar sobre el full de ruta d'Ens Uneix: "en la investidura, la nostra diputada Natàlia Enguix es votarà a ella mateixa. Si PSPV i Compromís volen impedir un govern de la ultradreta, tenen a la seua mà votar a una persona d'esquerres i progressista com Natàlia Enguix".

Un escenari d'incertesa que tot indica que es mantindrà fins a l'últim moment, ja que el també alcalde Ontinyent ha reconegut que queden dies per a la investidura i les negociacions no estan trencades: "en política pot passar qualsevol cosa".

Siga com siga, el que queda clar és que, tal com ha resolt el líder d'Ens Uneix, "Ontinyent i la Vall d'Albaida estan per damunt de tot i amb aquesta decisió defensem els interessos dels ciutadans".

Destacats