Ens Uneix presenta hui la seua llista de desitjos per a constituir la Diputació

Jornada de reunions amb PSPV-PSOE i Partit Popular per a detallar les propostes i inversions que Ens Uneix reclama per a formar govern

Guardar

Ricard Gallego, membre de l'equip negociador d'Ens Uneix; Jorge Rodríguez, líder d'Ens Uneix; i Natàlia Enguix, diputada per Ens Uneix
Ricard Gallego, membre de l'equip negociador d'Ens Uneix; Jorge Rodríguez, líder d'Ens Uneix; i Natàlia Enguix, diputada per Ens Uneix

El comité comarcal d'Ens Uneix ha treballat en les últimes hores per a confeccionar una llista de propostes que presentaran aquesta vesprada en les reunions que la formació mantindrà amb PSPV-PSOE i amb Partit Popular per a avançar en la confecció del pròxim govern en la Diputació de València.

En aquest document es detallen les principals inversions a executar en els municipis de la Vall d'Albaida amb fons de la institució provincial i que hauran d'assumir aquests partits si volen comptar amb el suport de la formació que lidera Jorge Rodríguez, un suport que, amb un diputat, és clau per a decantar la balança cap al bloc d'esquerres o de dretes.

Decepció amb Puig

Malgrat que Rodríguez ha establit, des del primer moment, la línia roja de pactar amb Vox -de fet, és l'única formació amb la qual no s'ha assegut a negociar- les opcions de pacte amb el PP estan obertes, a costa de la reunió d'aquest dilluns. Un pacte que, això sí, suposaria formar un govern en minoria.

En la part de l'esquerra, tant socialistes com Compromís continuen treballant a convéncer a la formació després de trobades "positives", amb la finalitat de mantindre l'única institució després dels resultats de les eleccions del 28 de maig.

El que sí que s'observa des d'Ens Uneix és la "nul·la implicació de la direcció dels socialistes", especialment del seu líder, Ximo Puig, a possibilitar l'acord. "Sabem que en la militància hi ha una certa decepció pel desinterés de Puig per conservar la Diputació, encara que és un assumpte intern i ells hauran de resoldre'l", matisen.

Els desitjos d'Ens Uneix

Per aconseguir l'acord, els dos blocs hauran de fer front a la llista d'inversions preparades per Ens Uneix després d'ajornar les reunions previstes per a dimecres passat per a, amb tranquil·litat, establir aquestes prioritats en negre sobre blanc.

El document que es presentarà aquesta vesprada inclourà les principals inversions que han d'executar-se aquests pròxims quatre anys en els municipis de la Vall d'Albaida amb fons de la institució provincial. Aquests fons procediran d'un annex d'inversions milionari que la Diputació aprovarà anualment destinat específicament a Ontinyent i la comarca, tal com reconeixen fonts d'Ens Uneix.

Ens Uneix té previst portar a la taula de negociació un llistat d'inversions en els municipis on té alcalde o alcaldessa (Ontinyent, Benissoda, El Palomar, Bufali, Benicolet i Beniatjar) però també on té representació (Vilallonga de la Safor i Atzeneta d'Albaida). La quantitat total d'aquest annex d'inversions es desconeix encara, però fonts del partit asseguren que serà de dos dígits.

Precisament, Jordi Vila, secretari d'organització d'Ens Uneix i alcalde d'El Palomar, afirma que "som una comarca del sud de la província que sempre ha estat infrafinançada, aïllada per falta de transport públic de qualitat i una constant falta d'atenció per part de València".

Vox, línia roja

La comissió negociadora d'Ens Uneix acudeix amb la preocupació de la incapacitat del PP de separar-se de Vox. Els pactes del PP amb la ultradreta a Extremadura, Balears i Aragó, amb el de la Comunitat Valenciana, accentuen un perfil dels populars que no agrada a Ens Uneix, on el seu líder, Jorge Rodríguez, ja ha advertit que la línia roja per a acords amb el PP és el partit ultradretà.

En aquest punt cal afegir que sense Vox no hi hauria estabilitat en un govern de la diputació PP-Ens Uneix i sí en un Govern PSOE-Compromís-Ens Uneix. Ací pot estar la clau d'aquesta partida d'escacs: els 'populars' necessiten, també a la Diputació, a Vox per a governar.

Amb tot açò, les negociacions pel futur de la Diputació de València entren, així, en una setmana que es preveu definitiva i en la qual s'avançarà cap a la decisió de Rodríguez de quin signe decanta el pròxim govern. Un govern que, tal com van establir les urnes el 28M, haurà de tindre més en compte que mai a Ontinyent i la Vall d'Albaida.

Destacats