Cohesió, solució i coalició: els tres eixos de la comissió del seguiment del Botànic

Els tres partits que formen el Botànic s'han reunit per a "millorar la cultura de la coalició"

Guardar

botanic
botanic

La reunió més esperada del moment ha arribat. Per fi la comissió de seguiment del pacte del Botànic s'ha reunit i ha posat en comú totes les perspectives que ha de seguir la coalició valencianista després d'un període tan difícil no sols com societat, sinó també governamental. Així, el síndic del PSPV, Manolo Mata, la portaveu de Compromís, Àgueda Micó, i la coordinadora de Podem, Pilar Lima, han mantingut aquesta reunió en la seu nacional de Compromís per a reforçar el Botànic, a prova de bales, bombes i discrepàncies. Tot açò, a l'espera de la reunió entre Oltra i Puig, on el president i la vicepresidenta, a pocs metres de la reunió del Botànic, reforcen les aliances i donen pas a la reconciliació per enfortit, també, el mateix pacte.

D'aquesta manera, el síndic del PSPV-PSOE en les Corts, Manolo Mata, ha afirmat que entre el president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, "tenen més espais de trobada que de desacord", mentre que la portaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha defensat que "és molt necessari cohesionar-se, solucionar problemes i recuperar sintonies", ja que considera que el Botànic "pot continuar treballant molts, molts anys".

Així s'han manifestat tots dos portaveus aquest dimecres en atenció als mitjans abans de la reunió de seguiment del Pacte del Botànic, que aquesta vegada se celebrava en la seu de Compromís. Han participat comitives de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. La coordinadora de Podem, Pilar Lima, ha defensat "treballar la cultura de coalició", ja que "els governs de coalició compleixen millor els seus programes de govern".

"Hi ha situacions que hem de millorar, l'espai és aquesta taula de partits per a centrar-nos i no oblidar-nos de quin és el nostre objectiu polític, que són les necessitats que té la gent", ha agregat Lima. En aquesta línia s'ha pronunciat també Mata, per a qui les discrepàncies "són anecdòtiques" i ha recordat que "la gent està morint-se" per la pandèmia.

Per a Micó, aquest govern "funciona molt bé", però ha considerat que cal "recuperar aquesta cogovernança que hi havia en el Botànic un i que en aquest Botànic dos s'ha anat perdent". "Cal recuperar les bones pràctiques", ha agregat.

Així, ha proposat la recuperació dins del Consell de la Comissió interdepartamental --que no es reuneix des de març-- i per la inclusió de les conselleries d'Igualtat i Educació en el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), en el qual participen la Generalitat i la Delegació del Govern.

En aquesta línia, Micó ha esperat que siguen "capaces de reconduir les diferències, que són normals en un govern de la coalició i és important posar-les damunt de la taula", ja que "el Govern del Botànic és el millor que li ha passat al nostre país".

EL BOTÀNIC ÉS "EXEMPLE A ESPANYA"

Mata també s'ha expressat en aquest sentit, i ha assegurat que el Botànic és "exemple a Espanya". El síndic ha apuntat que el Botànic està "constituït per tres potes: una política, una parlamentària i una governamental" que són "àmbits diferenciats". "Cada àmbit ha de resoldre els seus problemes", ha agregat.

Lima, per part seua, ha considerat que "hi ha alguns aspectes que poden millorar en el seu funcionament, és el que té la cogovernança", encara que ha defensat que "es pot discrepar en alguns aspectes, però arribem a acords".

"Aquestes discrepàncies són públiques, és sa i és bonic perquè forma part de la democràcia que la gent puga reconéixer els diferents grups, però arribant a acords. Quan entrem ja en les diferències personals això cal deixar-ho al marge del públic", ha agregat.

Destacats