Compte enrere per a la reunió del Botànic i la possible reconciliació entre Puig i Oltra

La comissió de seguiment del Botànic pretén reforçar les bases de comunicació i col·laboració entre els socis de govern “per evitar sorpreses”

Guardar

oltra_pleno_puig
oltra_pleno_puig

A menys de dotze hores per a la celebració de la comissió de seguiment del Botànic i de l'encontre bilateral entre els dos màxims representants del Consell, Mónica Oltra i Ximo Puig, el govern del Botànic comença a veure la llum al final del túnel, i és que des de fa unes setmanes cap ací, les alarmes han sonat no sols dins sinó també fora de l'Executiu valencià amb un suposat canvi de ruta del mateix pacte en evidenciar-se no sols una falta de comunicació entre els dos principals partits de l'esquerra valencianista, PSPV i Compromís, sinó també una falta d'acord al sí del Consell que ho feia públic la mateixa vicepresidenta, Mónica Oltra.

Mata: "Aquest és el millor moment del Botànic"

Si parlem amb els respectius síndics de les forces botàniques, el discurs és clar, advocar per la unió, la comunicació i el diàleg com a manera de reprendre la confiança al Botànic així com per a solucionar les possibles discrepàncies que en certa manera ha pogut agreujar la difícil situació i gestió de la pandèmia. Així, el síndic dels socialistes valencians, Manolo Mata, destaca que des del PSPV-PSOE s'encara aquesta reunió "amb tranquil·litat" i de la mateixa manera afirma que aquest "és el millor moment" d'aquest Govern de coalició: "Hem aconseguit presentar els comptes més expansius que existeixen –en referència als pressupostos per a 2021-, no hi ha hagut cap problema en la tramitació de les lleis i existeix una bona sintonia personal entre els agents", declarava positivament Mata.

Ferri: "Esperem tornar a tenir aquesta capacitat de dialogar perquè el Botànic puga treballar amb normalitat"

D'altra banda, el síndic de la formació taronja valencianista, Compromís, Fran Ferri, destaca que la comissió de seguiment del Botànic "establirà les bases perquè aquest Botànic que ha aguantat una situació complicada com és pandèmia isca reforçat i es puguen crear les estructures per a poder treballar millor". De la mateixa manera, Ferri espera que aquests problemes que han aparegut durant les últimes setmanes se solucionen "perquè el Botànic 2 funcione com el Botànic 1", ja que "la manera de treballar del primer pacte de coalició valencià que funcionava molt bé s'ha deixat d'utilitzar amb el Botànic 2". "Esperem tornar a tenir aquestes veus i aquesta capacitat de dialogar dins del mateix Consell per a no trobar-nos sorpreses i que el Botànic puga treballar amb normalitat", comenta Ferri. Així, Ferri ha explicat que el fet de treballar en coalició "no és fàcil" i que "abans del primer Botànic no hi havia experiències prèvies en les nostres terres d'un govern tan plural", per la qual cosa "hem de tornar a aquest bon exemple". Amb la reunió de Puig i Oltra, Ferri assegura que "es poliran les arestes entre tots dos líders i serà el millor per als valencians i valencianes".

Davó: "Hem de centrar els esforços en les polítiques del Botànic i la seua comissió i no en la relació entre Puig i Oltra"

La síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, defensa que les polítiques del Govern del Botànic les marca la comissió de seguiment dels tres partits i que "aquí és on s'han de centrar els esforços", no tant en la relació del 'president', Ximo Puig (PSPV), i la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra (Compromís), després de les últimes discrepàncies entre tots dos. "Aquesta és el veritable full de ruta del Botànic", ha recalcat Davó a les portes que es reunisquen els tres equips en la seu de Compromís i que finalment s'haja convocat en la mateixa tarda la trobada de Puig i Oltra per a resoldre les seues diferències. Aquestes discrepàncies es deuen tant al pressupost de la Conselleria d'Igualtat com a les restriccions adoptades per a fer front al coronavirus. A això es va sumar la setmana passada que Oltra va fer públic en Twitter que l'estratègia valenciana de recuperació que Puig va anunciar en un gran acte era un document de treball que hauria de ser "consensuat". Per a la portaveu de Podem, sempre és positiu que es reunisquen un president i una vicepresidenta, mentre la comissió de seguiment del Botànic serveix per a "continuar consolidant les polítiques que van emanar del govern" al qual UP va entrar l'any passat.

Jorge Gil - Europa Press

Quant a les tensions, típiques en un govern de coalició, i fins i tot en un govern en solitari, el primer Botànic va acabar les seues marxes amb bona nota, amb bons resultats, i a més, sense cap problema més gran que hagués de preocupar la seua estabilitat ni a la seua credibilitat. No obstant això, amb les eleccions a la porta de la cantonada, aquestes unions botàniques es van començar a separar molt abans de la dissolució de les Corts, el començament de les eleccions així com que encara no havia començat ni la mateixa campanya electoral. D'aquesta manera, la primera discrepància interna en el si del Consell i en el mateix Botànic van esclatar amb l'avançament electoral, estratègia partidista que va utilitzar el mateix PSOE valencià a singularitzar el calendari electoral de la Comunitat Valenciana. Mentre Compromís cap a pública la seua discrepància amb el seu soci, ja que no existien "raons polítiques" per a una decisió que va trencar l'harmonia entre tots dos partits. I aquí està el quid de la qüestió. Venen les actuals discrepàncies entre Oltra i Puig des d'ací?

Amb aquesta pregunta en l'aire esperem que la reconciliació entre Oltra i Puig així com la reunió dels agents implicats en la comissió de seguiment del mateix Botànic acaben amb bon sabor de boca de la mateixa manera que s'espera un full de ruta amb l'essència del Botànic, però a prova de bombes, bales i fins i tot de discrepàncies.

Destacats