El 40 aniversari de l'Estatut enfronta al Botànic i a l'oposició

PP, Cs i Vox no participaran de l'acte institucional de hui pel lema "Quaranta anys fent país" i PSPV, Compromís i UP els acusa d'"eixir de l'acord democràtic"

Guardar

Palau de Comunicaciones de València, antic edifici de Correus
Palau de Comunicaciones de València, antic edifici de Correus

El Palau de les Comunicacions (antic edifici de Correus) serà escenari hui de l'acte institucional en el qual la Generalitat Valenciana celebrarà el 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia. Un acte que ha sigut motiu d'enfrontament en les últimes hores entre els partits que conformen el govern del Botànic i l'oposició, que ha anunciat que no participarà d'aquest. Una decisió que atribueixen al lema escollit per a commemorar aquesta efemèride, "Quaranta anys fent país", coincidint que són situacions que "divideixen a la societat valenciana".

En el cas del Partit Popular, el seu president Carlos Mazón ha anunciat que "ningú" del seu partit assistirà a la convocatòria de la Generalitat. Mazón ha criticat un lema que "no s'ajusta al que necessita la societat valenciana", ja que la denominació oficial és la de Comunitat, i perquè suposa perdre "una ocasió extraordinària per a celebrar la unitat" a manera de "revulsiu". "Han decidit seguir pel camí de la divisió i insinuar que som un de punts 'països' de l'independentisme català", ha denunciat.

La 'popular' M. José Catalá ha reiterat que el lema triat suposa "una declaració d'intencions i un error" que ha atribuït a la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo i ha acusat el presideixen Ximo Puig de "no estar a l'altura" per permetre que es mantinga aquest lema.

Ciutadans i Vox tampoc assistiran a l'acte. Des de Cs, Ruth Merino ha reconegut que és una data important perquè en el seu partit respecten l'Estatut, "no com altres", però ha justificat la no assistència en què "l'esquerra ha triat un lema per a dividir als valencians" i "el PSOE que es veu escorat cap als extrems". Ana Vega, de Vox, ha sostingut que "no hi ha res a celebrar" perquè l'Estatut és un "fracàs" i el seu partit està en contra de les autonomies. "Que no ens esperen allí", ha dit.

Vista general del ple de Les Corts Valencianes
Vista general del ple de Les Corts Valencianes

Cridar l'atenció

Els partits del govern del Botànic han acusat l'oposició de "buscar una excusa per a no assistir". El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, lamenta aquesta actitud. "No sé exactament per què no volen assistir, probablement per la memòria o desmemòria del que han sigut aquests 20 anys dels seus governs, però nosaltres plantegem aquest aniversari des de la unitat i la cohesió", ha subratllat el cap del Consell.

Des del PSPV, Ana Barceló ha defensat que l'aniversari hauria de ser un motiu d'alegria i de celebració, per la qual cosa creu que "les mires (de l'oposició) són curtetes" i que la seua decisió "no té més transcendència que buscar un motiu per a no assistir". Papi Robles, de Compromís, ha criticat al PPCV i al seu president Mazón de "muntar una 'performance' cada dia a veure si pot cridar l'atenció i algú el va coneixent", a més d'advertir que suposa "eixir de l'acord democràtic" i "justificar a l'extrema dreta amb la qual volen pactar". Des d'Unides Podem, Pilar Lima ha coincidit que és una "excusa per a renunciar a l'autogovern" i "una competició amb Vox a veure qui lidera açò".

Per part seua, la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha defensat que la Generalitat assumeix com a propi tant el lema com el disseny de la campanya de l'aniversari i ha acusat el PP de no acceptar ni els orígens ni la llengua ni la cultura pròpia, una cosa que ha titllat de "valencianofòbia". "Ho han demostrat en els 20 anys que han governat: mai han respectat la pluralitat del nostre poble", ha resolt.

Destacats