Oci

Així serà La Tomatina de Bunyol 2023: horaris, com arribar i on veure-la

La gran batalla de tomaques se celebra aquest dimecres en la plaça de Bunyol, des de la qual es llançaran 150.000 quilos d'aquesta hortalissa als assistents

Guardar

Tomatina (Imatge de La Tomatina de Buñol Oficial a Facebook)
Tomatina (Imatge de La Tomatina de Buñol Oficial a Facebook)

Bunyol es troba ultimant els últims detalls de la batalla més singular i divertida del món: La Tomatina. Prop de 22.000 persones esperen reunir-se demà, dimecres dia 30 d'agost, en la plaça d'aquesta localitat valenciana per a submergir-se en una guerra protagonitzada pels 150.000 quilos de tomaca que es llançaran des de les carrosses dels festers.

D'aquesta manera, la pluja roja començarà al migdia, en concret a les 12:00 hores, i s'estendrà durant una hora plena d'adrenalina, riures i tomaques impactant contra tots els assistents. L'esdeveniment, que és reconegut a nivell internacional com a Festa d'Interés Turístic, conclourà a les 13:00 hores amb una traca que anunciarà la fi de la contesa.

Donada la creixent popularitat d'aquest festeig, l'Ajuntament de Bunyol ha implementat una sèrie de mesures amb la finalitat de garantir una jornada segura i sense incidents. En aquest sentit, serà necessari adquirir de forma prèvia un abonament a través de la pàgina web oficial de la Tomatina. Amb un preu de 15 euros, el consistori ha disposat unes 15.000 entrades, de les quals 5.000 es reservaran per a la seua venda directa. Per la seua banda, els veïns empadronats a Bunyol podran assistir lliurement.

Tomatina de Buñol. Imagen de archivo
La Tomatina de Bunyol en edicions anteriors/Foto d'arxiu

Una vegada s'obtinga l'abonament de l'esdeveniment, l'usuari haurà de presentar-se en el punt de registre del municipi amb una còpia impresa de l'entrada ("print-at-home") i el seu document d'identitat. Després d'aquest procés, se li lliurarà una polsera i un rebut, que haurà de presentar en l'accés indicat en el mateix bitllet, entrar en el recinte i donar el millor de si en la batalla més gran d'aliments del planeta.

Cal recordar que la corporació de la Tomatina no recomana la participació de menors de 16 anys, per la qual cosa l'ingrés de grups d'edat inferiors a aquesta xifra en l'esdeveniment serà responsabilitat dels pares o tutors legals.

Com arribar fins a la Tomatina de Bunyol

Des de la pròpia organització de l'esdeveniment, s'ha posat a la venda una sèrie d'abonaments que inclouen autobús, hotel i entrada al recinte per valor de 160 euros. Sota el nom "Tomatina Experience", el públic podrà accedir al festeig amb aquest vehicle de servei privat i des de diferents punts d'Espanya com Madrid, Barcelona, Almeria, Cartagena o la Costa Blanca.

També existeix una altra opció per a viatjar en transport públic, mitjançant el servei que ofereix Renfe des de l'Estació del Nord de València. De fet, la companyia ferroviària ha ampliat les places de trens en 4.500 addicionals aquest dimecres 30 d'agost.

Imagen de la Tomatina de Buñol/Foto: Turisme Comunitat Valenciana
Imatge de la Tomatina de Bunyol/Foto: Turisme Comunitat Valenciana

Així, catorze vagons de Rodalies duplicaran la seua capacitat per a transportar a milers de persones cap a la Tomatina: set tindran com a destinació Bunyol, en horari de 7:14 a 12:07 hores; mentre que els set restants tornaran a València entre les 14:50 i 17:50 hores.

Amb aquesta oferta especial, el nombre de places s'elevarà a 20.230 disponibles, els ocupants de les quals utilitzaran la Línia C-3 per a arribar fins a la capital de la Foia de Bunyol. Pots consultar horaris o reservar el teu bitllet de tren ací.

On veure La Tomatina 2023?

Si la idea de submergir-te en un mar pringós de tomaques no et sembla prou atractiva, existeixen altres opcions de viure l'experiència de la Tomatina sense risc a tacar-te. Per sort, el canal de televisió autonòmic À Punt emetrà en directe aquesta famosa batalla, en horari d'11:30 a 13:00 hores. També informarà de totes les activitats relacionades amb l'esdeveniment a través de la seua ràdio i mitjans digitals.

Una altra manera d'assistir a la Tomatina suposa provar un mètode més innovador. A través del joc de realitat virtual "La Tomatina VR Experience" (creat en 2021 pel Museu de la Tomatina), podràs interactuar amb la resta d'usuaris, formar part de la batalla i experimentar les sensacions de la festa sense necessitat de veure't embolicat en el suc de la tomaca.

Destacats