Oci

Rutes senzilles de senderisme a València

Sis excursions per la naturalesa i la història de la província valenciana per a realitzar amb nens i mascotes

Luna Mata

Guardar

Ruta de la Murta en València - Foto: Ajuntament d'Alzira
Ruta de la Murta en València - Foto: Ajuntament d'Alzira

València és famosa per les seues platges i per la mateixa capital; no obstant això, existeixen molts racons per gaudir. Des de València Extra hem seleccionat 6 rutes de senderisme senzilles però amb molt d'encant que et permetran conéixer molt més sobre la flora, la fauna i la història de la zona, amb la possibilitat de recórrer-les amb xiquets i mascotes.

La Ruta de l'Aigua, considerada el tresor de Chelva, permet fruir mitjançant un passeig tranquil de les aigües cristal·lines del riu que travessa la localitat.

En començar des del centre històric de Chelva, la ruta permet visitar el Barri Àrab de Benacacira, el Barri Jueu de l'Azoque i el Barri Cristià Medieval. D'aquesta manera, es combina la cultura històrica amb la naturalesa dels paratges més singulars del riu de Chelva.

El recorregut complet pot realitzar-se en aproximadament tres hores i també disposa de diverses àrees de descans, per la qual cosa és ideal per a realitzar una excursió familiar amb els més menuts.

Vídeo informatiu de la Ruta de l'Aigua de Chelva

Existeixen 6 itineraris diferents per a descobrir la Devesa de l'Albufera, situada en el terme municipal de València. No obstant això, un dels més complets per la seua bellesa i el seu atractiu és la ruta paisatgística.

Amb 24 parades d'interés dins del recorregut, totes elles per ser una part imprescindible de la flora valenciana, en tan sols 1 h i 45 minuts es pot conéixer una mica més sobre aquest Parc Natural.

L'itinerari discorre pel Camí Vell de la Devesa, que unia la ciutat de València amb el Perellonet, i no presenta cap dificultat; per la qual cosa resulta apte per a xiquets.

Ruta de la Devesa de l'Albufera a València
Ruta de la Devesa de l'Albufera a València - Foto: albufera.valencia.es

La Ruta dels Ponts Penjants de Chulilla recorre les Gorges del Riu Túria i per a molts és una de les senderes més boniques que recórrer a l'interior de la província de València.

Amb un total de 5 quilòmetres, part del camí transcorre per un canó espectacular amb parets de més de 80 metres que ha creat el llit del riu durant milers d'anys.

La ruta coincideix amb el recorregut que realitzaven els obrers que van construir l'Embassament de Loriguilla per a arribar fins allí des del poble i resulta bastant senzilla, per la qual cosa es pot realitzar amb els menuts de la casa.

Ruta de los Puentes Colgantes de Chulilla
Ruta dels Ponts Penjants de Chulilla - Foto: Ajuntament de Chulilla

Limítrof amb la província de Conca es troben 'Los Cuchillos' de Contreras. En plena Reserva Natural de les Gorgues del Cabriol, riu que separa totes dues províncies, aquest espectacle natural es va formar per l'erosió de la roca calcària i dolomítica fruit del pas fluvial.

Durant 8 quilòmetres de ruta, les crestes acoltellades són les protagonistes del paisatge. No obstant això, també es pot gaudir de les pinedes i els boscos de ribera replets de fauna.

La ruta està catalogada com a senzilla i apta per a xiquets, a més que també poden acudir mascotes que hauran d'anar sempre amb corretja.

Ruta de 'Los Cuchillos' de Contreras

La Ruta de la Murta d'Alzira està perfectament senyalitzada i el recorregut és molt senzill, a més de trobar-se en un entorn ple de vegetació, ruïnes, jardins i basses.

Situada a la Vall de la Murta, aquesta ruta circular ofereix una sorprenent panoràmica de tota la zona. En un recorregut curt que és apte per a tota la família es poden observar dos ecosistemes diferents: la flora de la solana i la de l'ombria.

Just abans d'arribar al final de la ruta, les ruïnes del Monestir Jerónimo de Nuestra Señora de la Murta li donen un toc històric al recorregut. A més, també hi ha un casalot senyorial del segle XIX.

S'ha de tenir en compte que actualment, per motius sanitaris i mediambientals, l'Ajuntament d'Alzira està controlant l'aforament dels Paratges Naturals municipals i s'ha d'acudir amb prèvia reserva en grups de màxim 10 persones. Es pot trobar tota la seua informació sobre aquest tema en la seua pàgina web.

Ruta de la Murta en València - Foto: Ayuntamiento de Alzira
Ruta de la Murta a València - Foto: Ajuntament d'Alzira

Situada al Parc Natural de la Serra d'Espadà, Aín és el punt de partida de la ruta familiar que arriba fins a les ruïnes del castell del poble.

En tan sols 4 quilòmetres i amb un recorregut circular, es pot arribar fins al Castell d'Aín. Durant la ruta assenyalada es pot apreciar la vegetació de la ribera, un xicotet aqüeducte i el molí de l'Arc.

Una vegada s'ha arribat a la fortalesa àrab d'Aín es poden observar les restes de la seua muralla, l'aljub i la torre de l'homenatge. També, a una altura de 625 metres sobre el nivell de la mar, les vistes del camí prèviament realitzat i del mateix poble d'Aín són impressionants.

En tractar-se d'una ruta circular es recomana canviar l'itinerari recorregut i optar per tornar al poble per un camí diferent; que arriba fins a la font de San Ambrosio on es troba una zona de descans i una zona infantil per als més menuts de la família.

El poble d'Aín, des del qual parteix la ruta cap a la fortalesa àrab - Foto: Ajuntament d'Aín
El poble d'Aín, des del qual parteix la ruta cap a la fortalesa àrab - Foto: Ajuntament d'Aín

 

Destacats