Oci

Bunyol celebra una nova edició de la "Tomatina Infantil" aquest dissabte

Els xicotets de la casa podran gaudir gratuïtament de la seua particular batalla de tomaques en la plaça de Bunyol dissabte que ve 26 d'agost

Guardar

Edició anterior de la Tomatina Infantil de Bunyol/Foto: La Tomatina
Edició anterior de la Tomatina Infantil de Bunyol/Foto: La Tomatina

València viu un estiu replet de tradicions. De fet, una d'elles és reconeguda en l'àmbit internacional com a Festa d'Interés Turístic. L'últim dimecres d'agost, milers de persones de qualsevol part del món es reuneixen en el municipi de Bunyol per a assistir a la Tomatina, un festeig que va nàixer de forma accidental en 1945, quan un grup de joves van ser esbroncats en les festes patronals amb hortalisses. Entre elles, destacava la tomaca i, actualment, l'acte ha derivat en una insòlita batalla, on no hi ha contrincants, però tots els que s'hi enfronten acaben xopats del suc que desprén aquesta verdura.

Lluny de ser una ofensiva, la Tomatina suposa una festa en la qual veïns i visitants participen amb l'objectiu de divertir-se. Sota aquesta consigna, l'Ajuntament de Bunyol també va voler que els més xicotets de la casa gaudiren aquesta tradició d'una forma segura i una miqueta particular. Així, dissabte que ve 26 d'agost, els xiquets i xiquetes es donaran cita en la plaça del poble per a participar en la setena edició de la "Tomatina Infantil", que comença a les 12:00 hores i és completament gratuïta.

Imagen de la Tomatina de Buñol/Foto: Turisme Comunitat Valenciana
Imatge de la Tomatina de Bunyol/Foto: Turisme Comunitat Valenciana

Donada la seua creixent popularitat, en la Tomatina es formen aglomeracions massives de gent, per la qual cosa molts joves i infants es quedaven sense ser partícips d'aquest festeig. És per això que el consistori de la localitat, des de 2013, va decidir buscar una solució i va crear aquesta festa reservada a xiquets de 4 a 14 anys. En conseqüència, l'edició infantil de la Tomatina se celebra l'últim dissabte del mes d'agost, amb una durada de 30 a 40 minuts aproximadament.

Respecte a les normes, aquestes són les mateixes que en l'esdeveniment tradicional: cada xiquet o xiqueta haurà d'aportar la seua tovallola, roba neta personal i utilitzar un calçat còmode. En aquest sentit, resulta essencial emprar ulleres de natació o busseig, ja que es tracta d'un grup d'edat més sensible a l'àcid de la tomaca que la resta de col·lectius. I, per descomptat, el més important: han de passar un matí increïble en aquest acte tan original.

La Tomatina de Bunyol: accés i entrades

Tan sols falta una setmana perquè una pluja roja inunde els carrers de Bunyol. Els preparatius per a la Tomatina ja estan quasi llestos, així com els més de 150.000 quilos de tomaca que es llançaran al migdia des de les carrosses dels festers, fins a acabar en una traca que es dispararà des de la plaça del municipi i indicarà el final de la batalla més divertida i única del món.

Per a accedir a l'acte, és necessari adquirir una entrada a través de la pàgina oficial de Turisme de la Comunitat Valenciana. En ella, trobaràs diferents experiències per a viure la Tomatina el pròxim 30 d'agost. L'accés general té un valor de 15 euros, encara que existeixen abonaments que inclouen autobús, hotel i entrada a l'esdeveniment per valor de 160 euros.

Juego de Realidad Virtual de la Tomatina/Foto: Museo de la Tomatina
Joc de Realitat Virtual de la Tomatina/Foto: Museu de la Tomatina

També existeix la possibilitat d'assistir virtualment al festeig. Amb el joc de realitat virtual "La Tomatina VR Experience" (creat en 2021 pel Museu de la Tomatina) podràs interactuar amb la resta d'usuaris, formar part de la batalla i experimentar les sensacions de la festa sense necessitat de veure't embolicat en el suc de la tomaca.

Destacats