La nova terminal del Port de València abastarà 137 hectàrees

L'ampliació del Port de València comptarà amb una línia d'atracada de 1.970 metres, oferint capacitat per a allotjar fins a cinc milions de contenidors

Guardar

Imatge aèria del Port de València
Imatge aèria del Port de València

El Port de València s'embarca en un ambiciós projecte amb la construcció d'una nova terminal de contenidors que redefinirà els estàndards de tecnologia i sostenibilitat en el sector portuari. Aquesta infraestructura, situada en l'ampliació nord les obres del qual van concloure en 2012, abastarà unes 137 hectàrees i comptarà amb una línia d'atracada de 1.970 metres, oferint capacitat per a allotjar fins a cinc milions de contenidors.

El disseny de la terminal es caracteritza per la integració de tecnologies avançades i pràctiques ecoeficients. S'espera que aquesta nova infraestructura siga un motor de desenvolupament econòmic, generant ocupació i potenciant l'activitat econòmica en el seu hinterland. A més, consolidarà la posició dels ports espanyols com a referents europeus en l'arc Mediterrani.

La nova infraestructura, amb una inversió publicoprivada de 1.600 milions d'euros, adoptarà un enfocament interoceànic, mantenint la connectivitat amb els mercats dels cinc continents.

Visita de les autoritats al Port de València
Visita de les autoritats al Port de València

Port zero emissions

L'electrificació total de la instal·lació permetrà atendre eficientment els grans vaixells portacontenidors, optimitzant tant les operacions marítimes com terrestres.

En termes mediambientals, la nova terminal s'alinea amb l'ambició de Valenciaport d'aconseguir un port zero emissions per a 2030. L'autosuficiència energètica serà clau, minimitzant les emissions de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues, màquines de pati i vaixells portacontenidors, tots connectats a la xarxa elèctrica durant la seua estada a València. A més, el 98% de la maquinària serà elèctrica i el 2% funcionarà amb hidrogen, amb el subministrament d'electricitat provinent al 100% de fonts renovables.

L'automatització, la implementació de sistemes avançats de predicció de trànsits, l'eficiència energètica en el disseny d'edificis i la il·luminació externa amb tecnologia LED seran fonamentals per a reduir el consum energètic. La terminal inclourà una estació ferroviària amb sis vies de 1.000 metres cadascuna, amb capacitat per a traslladar 305.000 TEUs/any per ferrocarril.

La inversió total per a la construcció de la terminal ascendeix a 1.574.368 euros, finançada en un 69% per TIL/MSC i en un 31% per l'Autoritat Portuària de València (APV).

El Consell de Ministres del Govern d'Espanya donarà llum verda al projecte de licitació de les obres d'ampliació de la terminal nord del Port de València aquest dimarts.

Arxivat a:

Destacats