Les noves restriccions castiguen els bars, restaurants i cafeteries

La patronal autonòmica del xicotet comerç considera que aplicar mesures restrictives a un sector que s’ha comprovat que no és focus de contagi “no té cap sentit”

Guardar

terraza valencia
terraza valencia

La Generalitat Valenciana ha decretat noves mesures restrictives per a tractar de frenar el ritme de contagis en aquesta tercera ona de la pandèmia. Una de les mesures més destacades de les anunciades aquesta vesprada pel president Ximo Puig i per la consellera de Sanitat Ana Barceló ha sigut el tancament temporal de tots els bars, cafeteries i restaurants de la Comunitat Valenciana.

Així, només es permetrà el servei de menjar per a portar, quedant exceptuats d'aquesta mesura el servei d'hostaleria d'hospitals i clíniques que s'utilitzarà únicament per a professionals o acompanyants de malalts, els serveis d'hostaleria i restauració en hotels i centres de treball, els serveis de restauració en àrees de servei i els serveis de restauració en menjadors escolars.

A més, també s'ha decretat el tancament del comerç a les 18 hores, a excepció dels establiments essencials, com a alimentació o farmàcia.

Aquest anunci de decretar el tancament total de l'hostaleria i l'oci com a mesura sanitària de contenció de virus és una notícia difícil de digerir per al sector, que torna a ser al que major sacrifici se li exigeix per a millorar la situació sanitària, fet que suposarà el tancament definitiu de molts establiments.

"UNA FACTURA MOLT ALTA"

La Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria ha criticat que el Consell dona "pals de cec" amb aquestes noves restriccions i considera que "se'ls està anant de les mans la gestió política de la crisi sanitària". "Així no eixirem d'aquesta situació, ni de la sanitària ni de l'econòmica", asseguren.

Per a la Coordinadora, "amb aquesta decisió es castiga, de nou, a bars, restaurants, cafeteries i locals d'oci per a guanyar temps", la qual cosa suposa "una factura molt alta per als milers de pimes i treballadors del sector".

Segons han assenyalat, "no poden haver-hi més demores ni lletra xicoteta en el pla d'ajudes per al sector, perquè estem de nou en la mateixa situació que al març, però amb la diferència que, ara, partim d'una facturació de menys zero".

En aquest sentit, des de la Coordinadora exigeixen "capacitat per a completar l'anunciat paquet de mesures econòmiques, amb criteris objectius, tràmits senzills i dotació de recursos econòmics suficients".

LA "PUNTILLA" PER AL XICOTET COMERÇ

Per part seua, la Confederació d'Empresaris del Comerç, Servicis i Autònoms de la Comunitat Valenciana, CONFECOMERÇ CV, destaca que són restriccions "molt dures" i la "puntilla" per a un xicotet comerç "que compleix estrictament amb totes les mesures de seguretat i que en tota aquesta crisi ha demostrat tindre un comportament exemplar".

La patronal destaca que les mesures no contribueixen a alleujar la greu situació sanitària, atés que en els comerços no és on es produeixen els contagis, i acreix la delicada situació econòmica per la qual travessen els xicotets negocis.

"El comerç de proximitat és un dels sectors que ve patint l'impacte de les mesures per a contenir la propagació del virus, impactant de ple en la seua activitat diària, amb limitacions cada vegada més restrictives d'aforament, en ple inici de campanya de rebaixes, i ara amb limitació del seu horari comercial, sense haver adoptat accions que puguen esmenar aquestes circumstàncies i que vagen dirigides directament al sector per a pal·liar aquest perjudici", denuncien.

En aquest sentit, la Confederació insta a la Generalitat que es prenguen mesures urgents per a poder revitalitzar aquells comerços greument afectats, que arrosseguen caigudes de fins al 60% de facturació, principalment els comerços d'equipament personal, i que representen en la Comunitat Valenciana el 45% del teixit empresarial de pimes, micropimes i autònoms del comerç autonòmic, però també altres activitats comercials.

PLA RESISTEIX

Precisament ahir, el mateix president Ximo Puig avançava un pla de xoc per a fer costat als sectors més afectats per la pandèmia. Dotat amb 340 milions d'euros, el Pla Resisteix se centrarà en oferir ajudes complementàries al sector de l'hostaleria i restauració, activitats turístiques, artístiques, parcs d'atraccions i ludoteques, així com als sectors relacionats amb la festa.

El Pla Resisteix, dotat de sis mesures principals, "és fruit d'un gran acord entre els agents socials dels sectors que, actualment, a causa de la pandèmia i de les noves restriccions, són més vulnerables. D'aquesta manera, llancem aquestes ajudes per a, de manera simultània, impulsar la reactivació econòmica i, per descomptat, continuar salvant vides que, ara mateix, és la nostra prioritat", va assenyalar Puig.

Destacats