Puig anuncia el tancament de l'hostaleria i avança el tancament dels comerços a les 18 davant la tercera ona

El president demanarà, en la reunió interterritorial de demà, que s’avance el toc de queda a les 20 hores

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, han comparegut en el Palau de la Generalitat per a anunciar noves restriccions davant l'avanç de la pandèmia en la Comunitat Valenciana.

Després de l'empitjorament de les xifres en les últimes jornades, Puig ha decretat el tancament temporal de tots els bars, cafeteries i restaurants de la Comunitat Valenciana. Només es permetrà el servei de menjar per a portar. Queden exceptuats d'aquesta mesura el servei d'hostaleria d'hospitals i clíniques que s'utilitzarà únicament per a professionals o acompanyants de malalts, els serveis d'hostaleria i restauració en hotels i centres de treball, els serveis de restauració en àrees de servei i els serveis de restauració en menjadors escolars.

D'altra banda, es tancarà el comerç a les 18 hores, a excepció dels establiments essencials, com a alimentació o farmàcia. També tancaran totes les instal·lacions esportives i únicament podran exercir l'activitat esportiva els esportistes professionals.

Pel que respecta a les residències d'estudiants, s'estableix un 30% de l'aforament en les zones comunes i menjadors, quedant prohibides les visites.

També se cessen les activitats en sales recreatives, de bingo o d'apostes, però es mantenen oberts els cinemes i els centres culturals.

Finalment, en vetles i enterraments s'estableix el límit de 15 persones en l'exterior i 10 en espais tancats.

Aquestes mesures entraran en vigor el dijous 21 de gener durant, en principi, 14 dies.

El president també ha avançat que decauran les restriccions en els 29 municipis tancats perimetralment el passat 7 de gener, i tota la Comunitat Valenciana tindrà en vigor aquestes mesures anunciades hui.

A més, se sol·licitarà en la reunió interterritorial de demà que el Govern d'Espanya avance el toc de queda a les 20 hores, que s'adoptarà si es permet aquest canvi. De moment segueix a les 22 hores.

La resta de restriccions continuen vigents, com és el cas del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana o la limitació de grups en espais públics i privats, mantenint-se en 6 el nombre màxim de persones en trobades socials o familiars.

"DOLOR I PREOCUPACIÓ"

Ximo Puig ha destacat que "l'intent ha sigut sempre, des de la serenitat, el de prendre les millors mesures". Segons el president "observem, amb gran preocupació, que els nivells d'incidència està en nivells massa alts" i ha reconegut que "les últimes mesures no han sigut suficients. Els dies de Nadal i el mes de desembre han intensificat la pandèmia i no podem seguir així. Hem de tallar dràsticament els contactes socials. La situació actual ens obliga a actuar amb contundència, s'ha doblegat la incidència en 10 dies", ha alertat.

El president ha afirmat que aquestes mesures "les adoptem amb dolor i preocupació pels seus efectes. La situació hospitalària ens obliga a fer-ho. No hi ha receptari infal·lible en la lluita contra la pandèmia".

Puig ha reconegut que la situació hospitalària és "pitjor que al març" però que continuen havent-hi mesures intermèdies abans d'arribar al confinament total, que només pot ser decretat pel Govern Central.

"És ara més necessari que mai que tinguem la màxima prudència, que siguem conscients que quan tinguem incertesa, adoptem la posició més prudent per nosaltres mateixos. Si tanquem els bars, no seria raonable que fem de bars les nostres cases", ha asseverat.

"SITUACIÓ GREU"

Per part seua, la consellera Ana Barceló ha considerat que la situació actual "és greu". Ha recordat que el 7 de gener es van prendre "mesures molt dures" en 29 municipis i "només 4 municipis dels 29 han baixat la incidència, la resta han continuat pujant". La Comunitat Valenciana té actualment 896 persones contagiades per cada 100.000 habitants i 550 persones en les UCI.
Destacats